Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Hattrickheld Zeneli kijkt uit naar weerzien met Dumfries

Gepubliceerd op 23 november 2018 19:00

Met zeven beslissende voorzetten is Arber Zeneli dit seizoen de koning van de assist in de Eredivisie. Woensdag blonk de Kosovaar met drie treffers uit in het UEFA Nations Leagueduel met Azerbeidzjan. Fraaie prestaties van de 23-jarige linksbuiten, die zaterdagavond met sc Heerenveen koploper PSV én een goede bekende treft. Een vooruitblik.

Arber Zeneli schudt PSV'er Bart Ramselaar van zich af
Arber Zeneli schudt PSV'er Bart Ramselaar van zich af

In vorm reist Zeneli af naar Eindhoven. Dan drie dagen geleden schoot de Kosovaarse aanvaller zijn land tegen Azerbeidzjan met drie doelpunten eigenhandig naar de drie punten (4-0). Dankzij die zege werd Kosovo groepswinnaar, promoveerde de ploeg van bondscoach Bernard Challandes van de D- naar de C-divisie van de UEFA Nations League en maakt het land kans op deelname aan het EK in 2020.

Goedgemutst neemt Zeneli dan ook plaats in de perskamer. "Het was een goede wedstrijd van ons en mezelf", blikt hij terug. "Heel bijzonder om voor je land een hattrick te scoren. Mijn allereerste. Het doel was ons te kwalificeren voor de Final Four. Dat is gelukt." Komende zomer strijdt Kosovo met Georgië, Macedonië en Wit-Rusland om één EK-ticket. "Spelen op dat podium zou geweldig zijn."

Koning van de assist

Waar Zeneli tijdens zijn meest recente duel opviel vanwege zijn scoringsdrift, trok de rappe buitenspeler in Nederland tot op heden vooral de aandacht met zijn vele assists. Zeven, in twaalf competitieduels. De meeste van alle Eredivisiespelers. "Natuurlijk probeer ik voor sc Heerenveen zo vaak mogelijk te scoren, maar als een teamgenoot er beter voor staat, geef ik 'm af. Ik wil belangrijk zijn voor het team. Of dat nou met een goal of een assist is."

Arber Zeneli pakt de bal af van FC Groningen-speler Ludovit Reis
Arber Zeneli pakt de bal af van FC Groningen-speler Ludovit Reis

Vorig seizoen schreef Zeneli in totaal acht assists op zijn naam. Destijds zorgde op de andere flank iemand ook voor veel gevaar en voorzetten. Zeneli lacht en heeft in de gaten wie we ter sprake willen brengen. "Ja, leuk om hem morgen weer te zien", zegt de flankspeler over Denzel Dumfries. "We hebben al even contact gehad, maar niet eens over de wedstrijd. We kunnen het goed met elkaar vinden."

Toen ploeggenoten; nu opponenten. Het betekent niet dat ze elkaar uit het oog verloren. "Het gaat erg snel met hem. Twee jaar geleden speelde hij nog bij Sparta Rotterdam en nu is hij international. Ik gun hem alles, behalve tegen ons", knipoogt Zeneli.

Dagelijks stonden de beide internationals op de trainingsvelden van Sportpark Skoatterwâld. Talloze onderlinge duels vochten ze er uit. Heeft Zeneli nog geheimen voor zijn directe tegenstander? "Ik denk het niet. Daarvoor kennen we elkaar te goed. Ik ga hem bestrijden op mijn bekende manier."

Zware wedstrijd

Het duel tussen Zeneli en Dumfries is een slag. De oorlog heet PSV - sc Heerenveen. "Het wordt zwaar", weet Zeneli. "PSV heeft laten zien dat ze meekunnen in de Champions League en won alle duels in de Eredivisie. Zij zijn in goeden doen. Dat weet iedereen. Wij moeten zorgen dat we compact staan. Dan kunnen we verrassen."

De wedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen begint zaterdag om 20.45 uur in het Philips Stadion.