Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Heerenveen maakt het Ajax lastig, maar verliest

Gepubliceerd op 27 november 2016 16:15
Heerenveen maakt het Ajax lastig, maar verliest

sc Heerenveen heeft de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. Ajax won in het uitverkochte Abe Lenstra stadion met 0-1. In de 72e minuut maakte Davy Klaassen de enige treffer van de wedstrijd, waarin sc Heerenveen het Ajax vooral voor rust erg lastig maakte.

sc Heerenveen, nog altijd spelend zonder Stijn Schaars, kwam vanmiddag behoorlijk fris voor de dag. De ploeg durfde direct de aanval te zoeken en liet Ajax niet in hun spel komen. Er kwam lange tijd geen gevaar van Ajax, terwijl Heerenveen de kansen juist wel kreeg. Zo stak Kobayashi in de tiende minuut de bal prachtig diep op Stefano Marzo, die aan de rechterflank ruimte had. Zijn voorzet was net niet op maat voor Reza.

Drie minuten later gaf Marzo wel een goede voorzet in het strafschopgebied van Ajax. De bal werd niet weggewerkt, waardoor Van Amersfoort een mogelijkheid uit de draai kreeg. Zijn schot ging echter over. Aan het eind van de eerste helft probeerde Van Amersfoort het na een mooie combi met Marzo opnieuw. Ditkeer was zijn schot beter, maar tikte doelman Onana de bal nog net uit de bovenhoek.

Bij Ajax liep het allemaal een stuk stroever. Toch was dat genoeg om Mulder, die sterk keepte, een aantal keer goed te testen. Na een kwartier belandde de bal met wat geluk voor de voeten van Klaassen, die uithaalde. Mulder kon het schot keren. Na ruim een half uur volgde de tweede grote kans. Daley Sinkgraven gaf de bal mee op Younes, die de bal vervolgens keurig teruglegde. Kasper Dolberg, die dit seizoen weinig moeite heeft met scoren, schoot dit keer de bal over.

sc Heerenveen was voor rust de betere partij. Ondanks dat het eigenlijk wachten was op een doelpunt van de Friezen, leek de goal juist aan de andere kant te vallen. Op slag van rust gaf Ziyech een goede strakke voorzet vanaf links, waarna Klaassen kon uithalen. Waar de Amsterdammers al voorzichtig wilde juichen, stelde Mulder dat feestje met een geweldige reflex nog even uit.

In de tweede helft verloor Heerenveen langzaam de grip op Ajax. Bijna scoorde Ziyech uit een vrije trap. De bal lag op een mooie plek, net buiten het strafschopgebied. Ziyech krulde de bal naast het doel. De Friezen reageerden snel. Van Amersfoort kreeg de bal goed terug van Sam Larsson, waarna Van Amersfoort uit een kansrijke positie de bal naast schoof. Een iets te wilde poging, want de middenvelder had nog tijd om een hoek uit te kiezen.

Datzelfde gold even later ook voor Younes. De buitenspeler kreeg de bal uit een scrimmage voor zijn voeten. Het kon niet anders dan dat deze kans de 0-1 moest zijn, maar tot ieders verbazing schoot Younes over.

sc Heerenveen kreeg het moeilijker. In de 72e minuut viel de treffer voor Ajax alsnog. Invaller Donny van de Beek zette met een mooi steekpassje Klaasen vrij voor het doel. De aanvoerder omspeelde Mulder en schoof de bal binnen: 0-1.

Om de stand te repareren, bracht trainer Streppel tien minuten voor tijd Henk Veerman binnen de lijnen, voor Namli. Veel hielp het niet. Ajax was zelfs nog het dichtste bij een treffer, via een schot van Klaassen. Het lukte Heerenveen in de slotfase, waarin Michel Vlap zijn debuut maakte, niet meer om de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen.