Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Lurling over NAC – sc Heerenveen: “Er staat veel op het spel”

Gepubliceerd op 25 april 2018 09:03
Lurling over NAC – sc Heerenveen: “Er staat veel op het spel”

Anthony Lurling stond twee keer onder contract bij sc Heerenveen, waarbij zijn eerste periode het meest succesvol was. Hij maakte in zijn debuutseizoen voor de Friezen achttien doelpunten en werd uitgeroepen tot speler van het jaar. “Bij sc Heerenveen beleefde ik mijn definitieve doorbraak.”

De afgelopen zondag 41 jaar geworden Lurling stopte twee seizoenen geleden met betaald voetbal. Op zijn 39ste verjaardag maakte hij zijn laatste minuten bij FC Den Bosch, de club waar zijn profcarrière begon. Toch heeft de voormalige aanvaller zijn voetbalschoenen nog niet aan de wilgen gehangen, want elke zondag staat hij op het veld namens amateurclub FC Engelen.

Bij die amateurclub traint hij ook twee jeugdteams. “Vorig seizoen heb ik vier dagen in de week meegelopen met hoofdtrainer Wiljan Vloet van FC Den Bosch om te kijken of het trainersvak iets voor mij is. Ik heb wel ambities op dat vlak, maar ik wil eerst kijken waar die ambities liggen. Ik wil er achter komen of ik als jeugdtrainer, assistent of hoofdtrainer aan de slag wil. Volgend seizoen hoop ik weer bij een profclub aan de slag te gaan.”

Lantaarnpaal

Als speler kende Lurling een mooie carrière. Na vier jaar FC Den Bosch stapte hij over naar sc Heerenveen. “Daar beleefde ik mijn definitieve doorbraak. Voor die overstap leefde ik nog niet echt als een prof. Als ik een goede dag had, passeerde ik iedereen. Maar bij een mindere dag, kwam ik zelfs een lantaarnpaal niet voorbij. Bij sc Heerenveen ben ik volwassen geworden.’’

Lurling-2-NAC-th-220214

Onder leiding van trainers Foppe de Haan, Gertjan Verbeek en Henk Heising kreeg Lurling krachttraining. “Dat had ik daarvoor nog nooit gedaan en dus was het in het begin best pittig. Later zie je de voordelen ervan en word je sterker en sneller. Bij sc Heerenveen leerde ik bovendien hoe belangrijk de randzaken waren, zoals eten, rusten en het toeleven naar een wedstrijd.”

Champions League

Hoewel zijn eerste jaar bij sc Heerenveen meteen het debuut was op het hoogste niveau van Nederland, paste Lurling zich moeiteloos aan. “In het eerste jaar werden we tweede en maakte ik achttien goals. Bovendien speelde ik een EK met Jong Oranje en werd ik uitgeroepen tot speler van het jaar bij sc Heerenveen. Het jaar daarop speelden we Champions League en in het derde jaar haalden we wederom Europees voetbal. Het waren drie superjaren.”

2000 cl elftalfoto uit

Na drie jaar verkaste Lurling naar Feyenoord. Op zijn 36ste keerde hij terug in Heerenveen, maar door een blessure kwam hij niet verder dan vijf optredens. “Uitgerekend tegen NAC raakte ik geblesseerd.”

Want na Feyenoord kwam Lurling in Breda terecht, waar hij bij NAC een mooie periode beleefde. “Daar heb ik acht jaar gespeeld. Het is een geweldige volksclub, waar elke thuiswedstrijd 19.000 mensen op de tribune zitten, zelfs toen ze in de Jupiler League speelden. Ook qua voetbal ging het daar heel erg goed. We eindigden een keer als derde en haalden meerdere malen Europees voetbal.”

Klik

Hoewel hij vanwege de afstand vaker een bezoekje brengt aan het Rat Verlegh stadion dan aan het Abe Lenstra stadion, herbergt Lurling ook speciale gevoelens voor sc Heerenveen. “Het zegt wel iets dat ik in mijn carrière drie periodes heb gespeeld bij Den Bosch en twee bij NAC en sc Heerenveen. Het betekent dat er van beide kanten een klik is.”

lurling

Bij het treffen tussen NAC en sc Heerenveen van aanstaande zondag verwacht Lurling een leuke wedstrijd. “Voor beide ploegen staat er veel op het spel, dus beide ploegen willen en moeten. Misschien is de druk bij NAC nog wel ietsje groter, al denk ik dat zij ook bijna binnen zijn. De standen op de andere velden kunnen nog wel eens een rol spelen. Als voor beide ploegen een punt volstaat, waarom zouden ze dan nog risico nemen?”

Voetballende ploegen

Waar veel clubs in de Eredivisie zich vaak terugtrekken op eigen helft, is dit volgens Lurling bij NAC niet het geval. “NAC wil altijd voetballen. Ze hebben niet een keer gewonnen van de onderste vier ploegen, maar pakken juist de punten van de ploegen uit de middenmoot. Dat zijn de voetballende ploegen, zoals sc Heerenveen.”

De ploeg van Jurgen Streppel is dus gewaarschuwd. “Als NAC ruimte krijgt, kunnen ze goed voetballen. García, Angeliño, Sporkslede, El Allouchi en ook Fernandes zijn prima spelers. Ze hebben een aantal jongens die voetballend eigenlijk te goed zijn voor NAC. Het wordt een wedstrijd die alle kanten op kan.”

Olym[piakos thuis