Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Nieuwe grasmat in Abe Lenstra stadion

Gepubliceerd op 28 mei 2010 07:00
Nieuwe grasmat in Abe Lenstra stadion

Het Abe Lenstra stadion krijgt een nieuwe grasmat. In de week na het concert van Guus Meeuwis (5 juni), wordt begonnen met het verwijderen van de oude grasmat. Op 30 juli, als sc Heerenveen oefent tegen het Spaanse Real Mallorca, wordt er voor het eerst weer gevoetbald in het Abe Lenstra stadion.

Het is voor het derde opeenvolgende jaar dat het Abe Lenstra stadion van een nieuwe grasmat wordt voorzien. In de zomer van 2008 vond een grondige renovatie van het veld plaats. Hierbij werd onder meer de beregeningsinstallatie en de drainage vervangen. Dit jaar is, net als in 2008, het bezoek van zanger Guus Meeuwis aanleiding om het Abe Lenstra stadion van een nieuwe mat te voorzien.

Zo snel mogelijk na het concert van Guus Meeuwis wordt begonnen met de verwijdering van de oude grasmat, waarna de toplaag gerevitaliseerd wordt. Op 16 juni levert de firma Hendriks uit Limburg de nieuwe mat af. ,,De mat wordt in twee dagen gelegd en dan hebben we vervolgens zes weken om het veld klaar te maken voor de eerste wedstrijd tegen Mallorca. Dat moet ruimschoots lukken,’’ vertelt terreinmeester Henk Schreuder van sc Heerenveen.

De grasmat van het Abe Lenstra stadion wordt in juni vervangen. (Archieffoto 2008)
De grasmat van het Abe Lenstra stadion wordt in juni vervangen. (Archieffoto 2008)

De vervanging van het veld is geen overbodige luxe. Niet alleen vanwege het komende concert van Guus Meeuwis, maar vooral door de schade die de afgelopen winter heeft veroorzaakt. Dat werd onlangs nog eens duidelijk bij de uitkomst van een door de spelersvakbond VVCS gehouden kwaliteitsonderzoek. De aanvoerders van de 37 profclubs beoordeelden een jaar lang alle grasvelden en daarbij kwam sc Heerenveen, in tegenstelling tot andere jaren, niet goed uit de verf.

Net als FC Groningen kreeg de grasmat van de Friese club geen goede beoordeling. Niet toevallig, aldus directeur Yme Kuiper. ,,De winter heeft in het Noorden veel langer geduurd en meer schade veroorzaakt. Wij hebben niet alleen meer sneeuw gehad dan de rest van Nederland, gevolg was ook dat de veldverwarming veel langer heeft gedraaid en dat er vaker in het stadion is getraind. Het veld heeft echt te lijden gehad.’’

Daarnaast heeft sc Heerenveen de pech gehad dat bij een aantal thuisduels, onder andere tegen Sparta Rotterdam, het hemelwater bij bakken naar beneden kwam. Tussentijdse vervanging van het veld, zoals in Groningen en Enschede is gebeurd, was geen optie. Yme Kuiper: ,,Dat zou betekenen dat we een nieuwe mat slechts een paar maanden zouden gebruiken, omdat na het concert van Guus Meeuwis opnieuw vervanging noodzakelijk is. Dat was een te kostbare oplossing. Nu gebeurt het in de zomer en ligt er voor het nieuwe seizoen een spiksplinternieuwe mat klaar.’’