Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Ontketend Heerenveen in kraker langs Roda; 5-4

Gepubliceerd op 20 augustus 2005 00:00
Ontketend Heerenveen in kraker  langs Roda; 5-4

Heerenveen heeft in een zinderend duel tegen Roda JC de eerste thuiszege van het seizoen behaald. Het was niet alleen een krankzinnige wedstrijd, maar ook eentje met twee gezichten. Voor rust was Roda JC de baas op het veld. Na rust boog een ontketend Heerenveen in een tijdsbestek van twaalf minuten een 2-1 achterstand om in een 4-2 voorsprong. Heerenveen liep uit naar 5-2 maar Roda werd in het zadel geholpen door arbiter Koopman die de ploeg van Stevens een strafschop cadeau deed. De Limburgers kwamen via een beauty van Sergio nog wel terug tot 5-4, maar Heerenveen gaf de zege niet meer uit handen.

Georgios Samaras schiet raak en zet Heerenveen direct na rust op 2-2.
Georgios Samaras schiet raak en zet Heerenveen direct na rust op 2-2.

Heerenveen leek halverwege al in geslagen positie, maar een minuut nadat Kone in de 44ste minuut Roda JC op een verdiende 0-2 voorsprong had geschoten, bracht Ugur Yildirim, met zijn specialiteit, de vrije trap, weer hoop in de Friese harten. Heerenveen mocht met de 1-2 ruststand niet klagen, want de ploeg van Huub Stevens was voor rust heer en meester. De Limburgers begonnen beter aan het duel dan Heerenveen en dat resulteerde in het eerste kwartier in een viertal kansen. Aroune Kone had zijn ploeg al na drie minuten op voorsprong kunnen zetten nadat Senden de bal achter de Heerenveen-defensie liet vallen. Hansson en Breuer stonden kennelijk even te slapen, maar kwamen met de schrik vrij omdat Kone de bal niet alleen over Waterman, maar ook over het doel kopte.

Michel Breuer en Jeroen Drost houden Aroune Kone in bedwang.
Michel Breuer en Jeroen Drost houden Aroune Kone in bedwang.

Het fellere en makkelijker spelende Roda was vervolgens via schoten van Sonko (net naast) en Bodnar (zijnet) dichtbij een voorsprong, maar moest tot de veertiende minuut wachten eer de 0-1 op het scorebord kwam. Bosvelt luidde het Friese balverlies in waarna Roda razendsnel schakelde en de vrijstaande Sonko vond. De donkere aanvaller mocht ongehinderd uithalen van Drost en knalde via de binnenkant paal en het lichaam van Waterman raak, 0-1. Heerenveen had meteen een antwoord klaar via Bosvelt, maar het schot van de middenvelder verdween over het doel van Kujovic. De gasten lieten Heerenveen het spel maken en daar had de thuisclub de nodige problemen mee. Het gevaar moest vooral komen van de ijverige en goed spelende Pranjic. Op rechts kwam Yildirim niet langs Filipovic en Samaras en Huntelaar werden goed aan banden gelegd door Kah en Senden.

Uitblinker Danijel Pranjic is Bodnar de baas. De Kroaat scoorde en werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen.
Uitblinker Danijel Pranjic is Bodnar de baas. De Kroaat scoorde en werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen.

Rond het half uur verhoogde Heerenveen de druk. Het offensiefje leidde tot enkele hectische momenten voor het Roda-doel. Roda bleef in de omschakeling echter levensgevaarlijk en was via Kone en Van Dijk twee maal dichtbij een treffer. In beide gevallen stond Waterman echter op de juiste plaats. In de slotminuten van de eerste helft leek Roda de wedstrijd al in het slot te gooien.De gasten counterden na een een Friese corner razendsnel. Seip had redding kunnen brengen, maar ging het duel met Kone niet met volle overtuiging aan. De spits was vervolgens te snel voor Breuer, omspeelde Waterman met een mooie beweging en schoof de bal beheerst in het lege doel, 0-2.

Hansson omhelst Huntelaar nadat hij Heerenveen op een 5-2 voorsprong heeft gezet.
Hansson omhelst Huntelaar nadat hij Heerenveen op een 5-2 voorsprong heeft gezet.

Heerenveen pareerde nog geen minuut later via Yildirim. De ‘winger’ mocht vanaf twintig meter aanleggen en schoot de vrije trap onberispelijk langs Kujovic. De goal van Yildirim gaf Heerenveen nieuwe hoop en dat bleek na rust toen een herboren thuisclub de achterstand in een tijdsbestek van twaalf minuten in een 4-2 voorsprong omboog. De 2-2 lag al na twee minuten achter Kujovic en was een plaatje. De aanval begon bij Yildirim die Pranjic vond. De Kroaat, die voor eigen publiek ijzersterk debuteerde en terecht tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen, vond Huntelaar die de bal op zijn beurt in één beweging doortikte op Samaras. De Griek stuurde Senden met een prachtige lichaamsbeweging het bos in en tikte alleen voor Kujovic de bal koel laag in de uiterste hoek, 2-2.

Breuer en Hansson maken het doelman Kujovic lastig.
Breuer en Hansson maken het doelman Kujovic lastig.

Roda was na de snelle gelijkmaker van Samaras de draad kwijt en incasseerde vijf minuten later de 3-2. Een afgeslagen aanval van Heerenveen kwam bij Pranjic terecht. De onvermoeibare middenvelder trok naar binnen en liet Kujovic met een pegelharde uithaal kansloos, 3-2. Even later liet de Roda-defensie Samaras twee maal volledig ongedekt. De eerste voorzet van de Griek werd afgeslagen, maar zijn tweede poging kwam bij Huntelaar die de bal fraai aannam en vanuit de draai hard en laag raak schoot, 4-2. Direct na de 4-2 had Heerenveen een strafschop moeten krijgen toen Kah onder een verre trap van Waterman door ging en Huntelaar alleen op Kujovic af mocht gaan. Op het moment dat de aanvaller uit wilde halen, werd hij door Kah aangetikt. En duidelijke penalty, maar Koopman had kennelijk medelijden met de Limburgers, want tot ontzetting van de ruim 20.000 Friese fans wilde hij van geen strafschop weten.

De Friese fans beleefden een geweldige avond en zagen hun favorieten in een spectaculair duel met 5-4 van Roda winnen.
De Friese fans beleefden een geweldige avond en zagen hun favorieten in een spectaculair duel met 5-4 van Roda winnen.

Een klein kwartier voor het einde kreeg Huntelaar toch zijn tweede treffer. Doelman Kujovic, die toch al geen sterke indruk maakte, speelde een bedenkelijke rol bij het vijfde Friese doelpunt. De goalie leverde de bal volkomen onnodig in bij Prager. De Oostenrijker, die sterk inviel, stuurde Pranjic weg. Zijn voorzet werd door de grabbelende Kujovic voor de voeten van Huntelaar gestompt die de bal vervolgens simpel in het lege doel kon schuiven. Normaliter wijze had de wedstrijd gespeeld geweest, maar arbiter Koopman zorgde er voor dat Roda weer hoop kreeg. De scheidsrechter gaf Roda tot woede van de thuisclub een strafschop nadat Senden de bal tegen de hand van Drost had geschoten. Waar Koopman eerder naliet een penalty te geven, deed hij dat nu wel. Een discutabele beslissing, maar Van Dijk liet zich door het striemende fluitconcert van de Friese aanhang niet van de wijs brengen en profiteerde dankbaar, 5-3. Op dat moment waren er nog tien minuten te spelen en leek er niks aan de hand, ware het niet dat Sergio twee minuten later een bevlieging kreeg en Waterman met een prachtige volley kansloos liet, 5-4. Het doelpunt van Sergio was het sein voor een hectische slotfase waarin Senden een kopbal van Hansson van de lijn haalde en Roda verwoed op jacht ging naar de 5-5. Heerenveen gaf geen krimp en liet vooral dankzij een koele Huntelaar, die enkele malen slim voor tijdwinst zorgde en zo het tempo van Roda brak, de zege niet meer schieten.