Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Oud-hoofd jeugdopleiding Dusseldorp: "sc Heerenveen moet"

Gepubliceerd op 1 december 2018 11:00

Zaterdag speelt sc Heerenveen in het Abe Lenstra stadion tegen Fortuna Sittard. De links tussen de Friese en Limburgse Eredivisionisten zijn spaarzaam, maar bestaan. Iemand die voor beide clubs werkzaam was, is Wim Dusseldorp. Met de huidige assistent-trainer van MVV Maastricht blikken we terug en vooruit.

Wim Dusseldorp poseert bij het standbeeld van Us Abe
Wim Dusseldorp poseert bij het standbeeld van Us Abe

"Ha, natuurlijk. Op de minuut af", zegt Dusseldorp (57) na het opnemen van de telefoon die exact op het afgesproken tijdstip afgaat. "Dat zijn wij Limburgers niet echt gewend, moet ik je zeggen. Hier kennen we het Mestreechs keteerke. In het Zuiden komen we bij afspraken steevast vijftien minuten 'te laat', maar dat weet iedereen en dus is het niet erg."

Het is een verschil tussen Zuid- en Noord-Nederland. "Voor de rest valt het wel mee." Dusseldorp kan het weten. De geboren Heerlenaar werkte zowel in het Zuiden – bij alle vier betaald voetbalclubs uit Limburg – als in het Noorden. Bij sc Heerenveen kwam hij in de zomer van 2005. Hoe kwam dat tot stand? "Als jeugdtrainer van MVV C1 speelde ik geregeld tegen de C's van sc Heerenveen, waar Gertjan Verbeek toen trainer van was. Het klikte meteen."

Band met sc Heerenveen

Die klik zorgde ervoor dat beide trainers elkaar vaak spraken en buiten de competitie voetbaltoernooitjes gingen organiseren. "Dat deden we dan om beurten. Als we met MVV naar Heerenveen gingen, zorgden zij voor overnachting. Andersom ging het net zo. Op die manier ontstond er een band tussen mij en de mensen bij sc Heerenveen."

Dusseldorp werd naar Heerenveen gehaald als hoofd jeugdopleiding. Al snel kreeg hij er een takenpakket bij in Fryslân, na het vertrek van assistent-trainer Jan de Jonge naar De Graafschap. "Hij werd daar hoofdtrainer en toen nam ik zijn functie erbij", blikt de huidige assistent bij MVV Maastricht terug.

Een seizoen lang was Dusseldorp assistent van hoofdcoach Verbeek en combineerde die rol met het zeggenschap over de jeugdopleiding. "Een intensief, maar mooi seizoen", vertelt Dusseldorp, die daarna een stap terugdeed als rechterhand en nog twee seizoenen werkzaam was als hoofd jeugdopleiding. Hij had het uitstekend naar de zin in Heerenveen. "We behaalden structureel Europees voetbal. Dat ik trouwens 'we' zeg, zegt denk ik alles."

Na zijn periode in Fryslân ging Dusseldorp aan de slag bij DSM Voetbalacademie, de gezamenlijke jeugdopleiding van Roda JC, MVV Maastricht, VVV-Venlo en tegenstander van zaterdag, Fortuna Sittard. "Achteraf gezien een verkeerde keuze. Destijds stond ik er wel achter, maar met de kennis van nu had ik anders besloten."

Het samenwerkingsverband tussen de vier Limburgse betaald voetbalorganisaties – opgericht in 2007 – kwam na drie jaar al tot een eind. In de zomer van 2010 vond Dusseldorp een nieuwe uitdaging, het hoofdtrainerschap bij Fortuna Sittard. "Dat was vooral overleven en worstelen. We streden ieder jaar tegen degradatie en kenden weinig sportieve hoogtepunten."

Vooruitblik op het duel

Dat er in een relatief kort tijdsbestek veel kan veranderen, bewijst het verhaal van Fortuna Sittard. Zes jaar nadat Dusseldorp de deur in Sittard achter zich dichttrok, spelen de Limburgers in de Eredivisie. "Ze doen het knap", vindt Dusseldorp. "Ze spelen vanuit een gesloten organisatie en loeren op de counter. Daar gaat sc Heerenveen het moeilijk mee krijgen. sc Heerenveen moet; Fortuna mag. De clubs kennen een heel ander verwachtingspatroon."

Dusseldorp is erbij wanneer sc Heerenveen het opneemt tegen Fortuna Sittard. Voorafgaand aan het duel blikt hij tijdens een netwerkbijeenkomst van de OSSH in het Lippe Wonen Houtnet Café vooruit op het duel. "Kijk ik erg naar uit. Er zitten nog veel oude bekenden van me bij de club. Johnny Jansen, Jeffrey Talan en Wilco Hellinga bijvoorbeeld. Leuk om hen allemaal weer te zien."

De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Fortuna Sittard begint zaterdag om 20.45 uur in het Abe Lenstra stadion.