Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen kan weer juichen na 5-2 zege op RKC

Gepubliceerd op 8 november 2013 21:45
sc Heerenveen kan weer juichen na 5-2 zege op RKC

Na drie competitienederlagen op rij heeft sc Heerenveen vrijdag weer een overwinning kunnen vieren. En hoe. RKC Waalwijk werd met 5-2 geklopt in het Abe Lenstra stadion. Na een wedstrijd die sc Heerenveen bijna volledig domineerde konden de fans juichen door treffers van Kenneth Otigba, Alfred Finnbogason (3x, waaronder twee penalty’s) en de absolute uitblinker Hakim Ziyech (schitterende boogbal).

Het applaus klaterde nog lang na van de tribunes in het Abe Lenstra stadion. In de 87e minuut werd Hakim Ziyech naar de kant gehaald, na een zeer indrukwekkend optreden. Alle feanfans lieten blijken dat ze hadden genoten van het spel van het talent van sc Heerenveen. Hij leverde dit duel vele mooie passjes, twee assists en een slotstuk om 'u' tegen te zeggen: een goal van grote afstand via een boogbal.

Ook de 'nieuwe' hoofdtrainers op de bank van sc Heerenveen (de assistent-trainers Henk Herder en Tieme Klompe vervingen de geschorste trainer Marco van Basten) moeten genoten hebben van Hakim Ziyech. Het talent toonde bij vlagen zelfs trekjes van genialiteit. Het begon al in de tweede minuut, toen hij met een lekker schot de bal net over de kruising krulde. Drie minuten later nam hij de bal uitstekend aan om vervolgens net naast de paal te pegelen.

Daar bleef het niet bij wat Ziyech betrof. Na een half uur zag hij RKC-doelman Jan Seda iets te ver voor zijn doel staan, en besloot het maar eens te proberen. De boogbal van de creatieve middenvelder kon nog net over de lat getikt worden door Seda, die precies optijd terug was voor deze redding. Later zou het Ziyech alsnog lukken.

sc Heerenveen was dit duel veel beter dan RKC en kwam in de 33e minuut verdiend op een 1-0 voorsprong. Dat Ziyech daarbij betrokken was, kon geen verrassing zijn. De speler slingerde de bal vanaf links prima in het strafschopgebied. Daar stond Kenneth Otigba al klaar, die de bal vlak voor de doelman binnentikte. Het was al de derde goal van het seizoen voor de verdediger, die vorige week zijn contract met sc Heerenveen verlengde tot 2016.

RKC Waalwijk nam een afwachtende houding aan in het Abe Lenstra stadion en loerde op uitbraken. Toch, alleen de fysiek sterke spits Jean-David Beauguel liet zich zien namens de Waalwijkers. Hij ging er vlak na de 1-0 vandoor op links, na een zwakke pass van Rajiv van La Parra. Beauguel schoot de bal simpel in de handen van Nordfeldt.

sc Heerenveen heeft dit seizoen een spits die dat beter kan, maar ook hij is al een tijdje opzoek naar zijn vorm. Aanvankelijk had Alfred Finnbogason ook dit duel moeite met scoren. Na een kwartier spelen gaf Van Anholt de bal prima voor vanaf rechts. De spits kwam goed voor zijn man, maar wist de bal er niet in te krijgen. Enkele minuten later lukte het Finnbogason weer niet om te scoren. Uit een hoekschop kopte hij in kansrijke positie voorlangs.

Vlak na rust kreeg de spits de uitgelezen mogelijkheid om zijn doelpuntendroogte te verhelpen. sc Heerenveen kreeg een penalty. Finnbogason pakte meteen de bal en legde aan. De IJslander schoot keurig in de linkerhoek raak: 2-0.

sc Heerenveen voerde de druk op en kreeg kansen via Slagveer en Finnbogason (kopbal op kruising). 25 minuten voor tijd was het wel weer raak voor Finnbogason. Ziyech kwam er door op rechts en legde de bal terug op Slagveer. De aanvaller leek de bal, met wat geluk, langs doelman Seda te rollen. De inzet bleek nog door Finnbogason van richting te zijn veranderd.

Uit het niets deed RKC twintig minuten voor tijd wat terug, via spits Beauguel. Hij kreeg de bal vanaf links, en knalde raak: 3-1. Het leek nog spannend te worden, maar dat viel mee. Door een geweldige actie van Slagveer kreeg sc Heerenveen even later de kans op 4-1. De aanvaller pingelde zich knap door het strafschopgebied en werd uiteindelijk gevloerd: strafschop. Opnieuw ging Finnbogason achter de bal staan en weer was het raak: 4-1.

Het slotstuk voor sc Heerenveen van de avond was voor Ziyech. En hoe. Wat hem eerder niet lukte, doelman Seda verrassen met een boogbal, lukte nu wel. De middenvelder keek ruim voor het strafschopgebied op naar de doelman, zag hem weer een paar passen voor zijn doel staan en mikte de bal prachtig over de keeper heen. Daarna werd de man of the match vervangen door Bilal Basacikoglu, die hiermee zijn debuut maakte voor sc Heerenveen. De A-junior werd bij zijn eerste actie getackled door Ingo van Weert, die daardoor zijn tweede gele kaart kreeg en met rood kon vertrekken. Tussendoor kopte Lamey nog wel de 5-2 binnen, maar dat mocht de pret niet drukken voor sc Heerenveen. En kon na drie opeenvolgende competitieverliezen weer gejuicht worden.


sc Heerenveen – RKC Waalwijk 5-2

35. Otigba 1-0
48. Finnbogason 2-0 (p)
64. Finnbogason 3-0
71 Beaguel 3-1
79. Finnbogason 4-1 (p)
86. Ziyech 5-1
89. Lamey 5-2

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfeldt, Van Anholt, Otigba, Kruiswijk, Dijks, De Roon, Ziyech (87. Basacikoglu), Van den Berg, Van La Parra, Finnbogason, Slagveer (78. Fazli)