Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen eist zege in Noordelijke derby op

Gepubliceerd op 9 februari 2014 18:15
sc Heerenveen eist zege in Noordelijke derby op

sc Heerenveen is als winnaar uit de Noordelijke derby gekomen. Het elftal van trainer Marco van Basten was in Groningen voor rust heer en meester en liep uit naar een dikverdiende 0-3 voorsprong. FC Groningen eindigde de eerste helft bovendien met tien man na een rode kaart voor Kieftenbeld. Ondanks rood voor Otigba kwam de zege na rust niet meer in gevaar. De Leeuw redde vanaf de penaltystip de Groninger eer.

Na 45 minuten voetbal stond er een 0-3 voorsprong in het voordeel van sc Heerenveen op het scorebord in de Groninger Euroborg. De voorsprong was verdiend, want het elftal van trainer Marco van Basten kwam uitstekend voor de dag in de Noordelijke derby. FC Groningen had de eerste 25 minuten niets in te brengen. De gasten waren heer en meester. Enig verwijt dat kon worden gemaakt is dat het overwicht geen grote kansen opleverde.

FC Groningen herstelde zich in halverwege de eerste helft enigszins en kwam een paar maal gevaarlijk door. Kostic schoot naast en Nordfeldt moest gestrekt naar de hoek om een knal van Botteghin te keren. Nadat Kirm en De Leeuw over en naast had geschoten en Otigba met een hakballetje op spectaculaire wijze een Groninger kans onschadelijk had gemaakt, sloeg sc Heerenveen genadeloos toe.

Hakim Ziyech wordt neergelegd door Kieftenbeld, die later de rode kaart zal krijgen.
Hakim Ziyech wordt neergelegd door Kieftenbeld, die later de rode kaart zal krijgen.

In een tijdsbestek van tien minuten was het drie maal raak. De openingstreffer kwam op naam Van Rajiv van La Parra, die de voorkeur had gekregen boven Lurling. Finnbogason onderschepte een Groninger aanval, stuurde Van La Parra op tijd weg en die schoot met links onbedaarlijk hard en hoog raak. Drie minuten later leverde een Friese counter de 0-2 op. Ziyech en Van La Parra vonden elkaar en eerstgenoemde rondde knap en beheerst af.

Daarmee was de Friese koek nog niet op, want in de 40ste minuut werd Finnbogason diep gestuurd. De IJslander kapte Bizot uit, belandde op de achterlijn, maar bleef rustig en schoot hard in. Kieftenbeld pareerde de inzet van de topscorer van de Eredivisie met de hand en dus ging de bal op de stip. Met de penalty wist Finnbogason wel raad. Het was alweer de achtste benutte strafschop van het seizoen van spits van sc Heerenveen, 0-3. Met elf tegen tien, Kieftenbeld kreeg rood voor zijn actie, speelde sc Heerenveen de eerste helft rustig uit.

Doelpuntenmaker Rajiv van La Parra houdt zich Kappelhof van het lijf.
Doelpuntenmaker Rajiv van La Parra houdt zich Kappelhof van het lijf.

De tweede helft leverde aanvankelijk weinig spektakel op. FC Groningen, dat Kostic en Burnet geblesseerd achter liet in de kleedkamer, beperkte zich tot tegen houden. sc Heerenveen koesterde de voorsprong en speelde voornamelijk op balbezit. Van Basten bracht halverwege de tweede helft twee verse spelers. Sinkgraven kwam Van den Berg vervangen en Lurling kwam voor Basaçikoglu.

De eerste opwinding ontstond in de 72ste minuut. FC Groningen had zich nog niet in de Friese zestien gemeld, maar bij een diepe bal op De Leeuw tikte Otigba de Groninger aanvaller licht aan. De Leeuw ging gretig neer en Nijhuis trok meteen rood voor de centrale verdediger van sc Heerenveen. Met tien tegen tien gaf de thuisclub even gas, maar de grootste kans was voor sc Heerenveen.

Kenneth Otigba kreeg in de slotfase rood voor het neerhalen van de doorgebroken De Leeuw.
Kenneth Otigba kreeg in de slotfase rood voor het neerhalen van de doorgebroken De Leeuw.

Van La Parra zette Finnbogason met een steekpass vrij voor de Groninger doelman. De spits passeerde Bizot eenvoudig, maar handelde vervolgens te nonchalant door te zacht in te schieten. Hiermee bood hij Kappelhof de kans de 0-4 te voorkomen. Vijf minuten voor het einde werd het 1-3. Invaller Genaro Zeefuik ging gretig naar de grond in een duel met Marzo en Nijhuis wees direct na de stip. De Leeuw verkleinde de achterstand tot 1-3.

In de slotminuten had ook sc Heerenveen nog een strafschop moeten krijgen. De doorgebroken Slagveer werd onderuit gelopen door Bizot, maar tot woede van alles wat Fries was, weigerde Nijhuis de bal opnieuw op de stip te leggen. Zo bleef het 1-3 in de Groninger Euroborg.