Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

‘Teamspirit goed, maar nog hoop werk te doen’

Gepubliceerd op 20 augustus 2017 10:17
‘Teamspirit goed, maar nog hoop werk te doen’

Een week geleden treurde sc Heerenveen om de late gelijkmaker van FC Groningen. Zaterdagavond gingen de Friezen uit hun dak omdat invaller en debutant Mihajlović in de ‘dying seconds’ van het thuisduel tegen Heracles Almelo een punt veilig stelde (1-1).

sc Heerenveen heeft het niet zo op Heracles Almelo. Gemiddeld verovert Heracles Almelo 1,67 punt in het Abe Lenstra stadion. De Almeloërs zijn tegen geen enkele andere eredivisieclub in uitduels zo succesvol als tegen sc Heerenveen. De Heraclieden scoorden bovendien in de laatste 19 competitieduels (thuis en uit) met sc Heerenveen. Dat is minimaal zes wedstrijden meer dan tegen elke andere ploeg in de Eredivisie. In 12 seizoenen slaagden de Friezen er slechts één keer in Heracles van scoren af te houden.

Morten Thorsby duelleert fel met Peter van Ooijen.
Morten Thorsby duelleert fel met Peter van Ooijen.

Toch leek er zaterdag 45 minuten niets aan de hand. De thuisploeg was voor rust oppermachtig tegen de compact en defensief spelende ploeg van trainer Stegeman. Enig manco was dat het vele balbezit (70%!) geen kansen opleverde. Doelman Castro werd amper getest. Hij moest alleen twee schoten van afstand van Schaars en Zeneli over zijn doel boksen.

Aanvallend liet Heracles Almelo niets zien. De losse flodder van Kuwas kon amper een wapenfeit worden genoemd. Toch ging het mis. De gasten kregen in blessuretijd een hoekschop. Eentje die misschien wel niet gegeven had mogen worden, omdat Pröpper even daarvoor aan het shirt van Thorsby hing. Uitgerekend dezelfde Pröpper schoot vervolgens via het lichaam van Høegh raak. Het was de eerste bal binnen de palen die Van der Steen te verwerken kreeg.

Joost van Aken ruimt koppend op. De centrale verdediger was schuldig aan de 0-1 van Heracles Almelo.
Joost van Aken ruimt koppend op. De centrale verdediger was schuldig aan de 0-1 van Heracles Almelo.

Joost van Aken zag er bij de 0-1 niet goed uit. Hij was de directe bewaker van Pröpper, maar bood zijn collega-mandekker te veel ruimte. ‘Dat neem ik mezelf kwalijk,’ was Van Aken na afloop schuldbewust. ‘Het was mijn man, hij mag daar niet zo op doel schieten. Met die treffer hielpen we Heracles in een zetel. Ze stonden alleen maar te verdedigen en gingen na de goal nog verder naar achteren.’

sc Heerenveen moest na rust komen en schakelde een tandje bij. Het tempo ging omhoog. Heracles werd onder druk gezet, maar de eerste en grote kansen van de tweede helft waren voor de gasten. Eerst dook Peterson alleen voor Van der Steen op. Vervolgens kreeg Gladon een vrije kopkans. In beide situaties gaf de doelman geen krimp en hield zijn ploeg met uitstekende reddingen op de been.

De eerste grote kans voor de thuisclub was pas na een uur spelen. Zeneli zette Reza vrij voor Castro, maar de spits schoof de bal naast. Even kreeg Reza, na opnieuw een voorzet van Zeneli, zijn hoofd niet goed tegen de bal. Streppel had op dat moment Rojas al gebracht voor Thorsby en bracht met een kwartier te gaan ook nog Veerman (Kobayashi) en Mihajlović (Zeneli).

Martin Ødegaard speelde in de slotfase in een rol achter de spitsen.
Martin Ødegaard speelde in de slotfase in een rol achter de spitsen.

Met Ødegaard achter de spitsen, twee nieuwe flankspelers en Veerman als extra aanvaller, ging sc Heerenveen in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. Het volwassen ogende Heracles raakte echter niet in paniek. ‘We hadden de tweede helft al aardig wat kansen gehad, dan ga je op een gegeven moment tegen jezelf spelen. Bovendien moet je oppassen dat de 2-0 niet valt, dan zou het direct klaar zijn,’ analyseerde Van Aken de tweede helft.

Echt grote kansen kreeg Heracles niet meer, ook al omdat de ploeg zich voornamelijk beperkte tot het consolideren van de voorsprong. Die opzet leek te slagen, zeker nadat vlak voor tijd een enorme scrimmage in de Almelose zestien geen treffer opleverde. Terwijl niemand meer op een wonder rekende kwam het toch nog goed. Invaller Mihajlović scoorde in werkelijk de allerlaatste seconden van de wedstrijd de 1-1.

Een verre uittrap van doelman Van der Steen plofte achter de Almelose defensie neer. De debuterende Serviër anticipeerde het beste op de situatie en knikte de bal in de verre hoek. De 19e doelpoging van de thuisclub bleek uiteindelijk goed voor een punt. De doelpuntenmaker was dolblij en kondigde in zijn euforie meer doelpunten aan. ‘Dit was nog maar het begin.’

Doelman Wouter van der Steen was belangrijk met cruciale reddingen en een assist.
Doelman Wouter van der Steen was belangrijk met cruciale reddingen en een assist.

Wouter van der Steen vervulde zaterdag een belangrijke rol. Met twee cruciale reddingen en de eerste assist in zijn carrière, keek hij na afloop tevreden terug. ‘Ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn voor het team.’ De doelman kreeg voor rust niets te doen, maar toch was op slag van rust de eerste bal binnen de palen raak. ‘Vervelend, maar de bal werd van richting veranderd. Ik had geen enkele schuld aan de goal. Ik heb me er niet door van de wijs laten brengen.’

De 0-1 op slag van rust was wel een tikkie. ‘Maar we hebben in de rust aangegeven dat we tempo moesten blijven maken om Heracles kapot te spelen.’ De assist op Mihajlović was een lucky, erkende de Brabander ruiterlijk. ‘Ik gaf de bal gewoon een peer, dan is het top dat hij zo binnen valt. Als je in de allerlaatste seconden nog een punt pakt, moet je tevreden zijn.’

Joost van Aken was uiteindelijk ook tevreden met het resultaat. Na twee gelijke spelen moet het spel van sc Heerenveen wel beter, vond de centrale verdediger. ‘Met de teamspirit en strijd zit het wel goed, maar er is nog wel een hoop werk te doen. We moeten beter met de kansen omgaan en de goals niet zo makkelijk tegen krijgen. Dat is helder.’

stats-heracles-190817