Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Terug in de tijd: Europees debuut tegen Amica Wronki

Gepubliceerd op 16 september 2018 17:00

Vandaag precies twintig jaar geleden, op donderdag 17 september 1998, debuteerde sc Heerenveen op het Europese podium. In de eerste ronde van het Europa Cup 2 toernooi stuitte de ploeg van trainer Foppe de Haan op het Poolse Amica Wronki. "Een mijlpaal in de clubgeschiedenis", aldus de oud-trainer.

Acht jaar na de eerste stappen in de Eredivisie, mocht sc Heerenveen zich ook Europees presenteren. De Friese club had sinds het seizoen 1995-1996 drie ijdele pogingen ondernomen om via het Intertoto toernooi een ticket voor deelname aan de Europa Cup 2 af te dwingen. Op 14 mei 1998, in de zogenaamde troostfinale van het bekertoernooi in Zwolle tegen FC Twente, slaagde de missie wel. Dankzij treffers van Van Nistelrooij, Houttuin en Samardzic werden de Tukkers met 3-1 opzij gezet.
 
Bij de loting werd sc Heerenveen gekoppeld aan het Poolse Amica Wronki, ook een debutant op het Europese podium. De Poolse club had zich weten te plaatsen door in de voorronde van het Europa Cup 2 toernooi af te rekenen met Hibernia uit Malta. Amica Wronki was beginjaren negentig van de vorige eeuw nog een amateurclub, maar dankzij de steun van sponsor Amica, een witgoedgigant, wist de club reuzenstappen door het Poolse voetballandschap te zetten.

De selectie in afwachting van de loting.
De selectie in afwachting van de loting.

In Heerenveen werd enorm uitgekeken naar het eerste officiële optreden op Europees niveau, herinnert Jeffrey Talan, destijds speler en nu hoofd opleidingen van sc Heerenveen, zich. ‘De Intertoto was mooi, leverden ervaring in internationale duels op en zorgde ervoor dat we beter voorbereid aan de competitie begonnen dan de meeste andere ploegen, maar dit was het echte werk. De plaatsing voor de Europa Cup 2 betekende dat we meetelden.’
 
In Heerenveen was men niet ontevreden met Amica Wronki als tegenstander. Voorzitter Riemer van der Velde was vooral blij dat sterke opponenten als CSKA Kiev, Levski Sofia en Partizan Belgrado werden ontlopen. Trainer Foppe de Haan vond ook dat de loting een stuk minder had gekund. Hij schat de kansen om door te gaan op fifty-fifty, maar waarschuwt in de Leeuwarder Courant voor al te veel optimisme. ‘We moeten aan de bak, dat is zeker.’

Foppe de Haan instrueert. Jeffrey Talan en Gérard de Nooijer luisteren aandachtig.
Foppe de Haan instrueert. Jeffrey Talan en Gérard de Nooijer luisteren aandachtig.

sc Heerenveen neemt Amica Wronki serieus. De tegenstander wordt meerdere keren bekeken. Assistent-trainer Gertjan Verbeek reist naar Polen, maar ook Foppe de Haan onderneemt een spionagetrip. Een gedenkwaardige. Op zaterdagavond 29 augustus verslaat sc Heerenveen PSV in Eindhoven met 1-2. Amper terug uit Brabant staat hoofd scouting Luuk Balkestein om zes uur zondagochtend met ronkende automotor klaar om met Foppe de Haan naar Wronki af te reizen.
 
Een helse ervaring, 843 kilometer heen, een wedstrijdje kijken en meteen weer in de auto om nog eens 843 kilometer af te leggen. Het duo arriveert gebroken terug in Friesland. Behalve nuttige tactische informatie levert de autoreis meer op. Het was een leermoment, weet Foppe de Haan. ‘Ik was niet goed wijs en besefte na afloop dat je niet alles zelf hoeft en kan doen. Als je iemand hebt waar je volledig op kunt vertrouwen, kan die net zo een analyse maken.’

Jeffrey Talan omring door tegenstanders van Amica Wronki.
Jeffrey Talan omring door tegenstanders van Amica Wronki.

De analyses versterken het gevoel dat Amica Wronki geen sta-in-de-weg hoeft te zijn richting tweede ronde. De Polen duwen sc Heerenveen bovendien in de favorietenrol. De miljoenen guldens die de Friese club voor de aankoop van de gebroeders de Nooijer heeft uitgegeven, heeft Wronki niet, laat voorzitter directeur Nikonowizc fijntjes weten. Uit angst dat zijn voetballers uit de school klappen, verbied trainer Wasikiewizc hen met Heerenveen-speler en landgenoot Arek Radomksi te praten. ‘Voor je het weet verklappen ze onze tactiek.’
 
sc Heerenveen maakt ook kennis met de mores van de UEFA. De voetbalbond ziet in de rode pompeblêden een commercieel symbool en keurt het karakteristieke shirt af. sc Heerenveen club stuurt de UEFA een brief waarin de clubgeschiedenis wordt uitgelegd, inclusief de betekenis van de rode ‘hartjes’. De bond gaat overstag en verleent alsnog ontheffing. Voor een jaar in eerste instantie, welteverstaan. Het Friese volkslied mag niet worden gespeeld, maar deze klip wordt door de fans omzeild door de hymne a capella door het stadion te laten galmen.

Boudewijn Pahlplatz scoorde de 3-1 in het thuisduel tegen Amica Wronki.
Boudewijn Pahlplatz scoorde de 3-1 in het thuisduel tegen Amica Wronki.

Voor de meeste spelers van sc Heerenveen is het thuisduel tegen Amica Wronki de eerste internationale ervaring. Alleen Boudewijn Pahlplatz deed met FC Twente enige Europese bagage op, terwijl doelman Hans Vonk met Zuid-Afrika actief was op het WK van 1998 in Frankrijk. ‘Daarom waren het belangrijke duels waar je niet genoeg van kunt spelen. Andere systemen en omstandigheden, fysiek voetbal, daar leerden we een hoop van, ’ blikt Jeffrey Talan terug.
 
In de thuiswedstrijd dwingt sc Heerenveen een goede uitgangspositie af voor de return in Polen. Het wordt 3-1 dankzij treffers van Jeffrey Talan, Max Houttuin en Boudewijn Pahlplatz. Een goed resultaat, maar ook eentje met een lichte nasmaak, want de thuisclub laat na om een grote uitslag neer te zetten. Daar is iedereen het na afloop over eens. ‘We waren veel beter dan Wronki en lieten veel kansen onbenut, ook ik,’ herinnert Jeffrey Talan zich.

Spelers en begeleiding vlogen met een charter vanaf Eelde
Spelers en begeleiding vlogen met een charter vanaf Eelde

Jeffrey Talan opent wel de score, hij kopt na 36 minuten raak uit een voorzet van Samardzic en gaat de boeken in als de man van de eerste Europese treffer van sc Heerenveen. Talan scoorde in zijn carrière zelden met het hoofd. Slechts twee maal en beide waren belangrijke treffers. De tweede rake kopbal was met Oranje tegen Ierland. Talan was ook verantwoordelijk voor de eerste Friese treffer in de Champions League, uit bij Olympique Lyon. Lachend. ‘Ik wist ze kennelijk wel uit te zoeken.’
 
Het karwei is nog niet geklaard, maar sc Heerenveen reist met een goed gevoel af naar het Oosten. Spelers, technische staf en enkele journalisten vliegen met een klein chartervliegtuigje vanaf Eelde. De spelersbus vertrekt met enkele trouwe sponsoren en journalist Dick van Gangelen (†), de vader van Jan Joost, aan boord naar Polen. Van Gangelen produceert een mooi reisverslag van de trip. Daarnaast reizen 450 Friese fans met eigen vervoer, bussen en vliegtuig de ploeg achterna.

Dennis de Nooijer maakte het enige doelpunt in het uitduel tegen Amica Wronki.
Dennis de Nooijer maakte het enige doelpunt in het uitduel tegen Amica Wronki.

De uitwedstrijd, op donderdag 1 oktober, wordt met 0-1 gewonnen, maar daarmee is ook alles gezegd. Amica Wronki wil en kan niet en bij sc Heerenveen lukt vrijwel niets. Ook de snelle 0-1 van Dennis de Nooijer, op aangeven van Jeffrey Talan, zorgt niet voor rust. Het is een avond om snel te vergeten. Jeffrey Talan: ‘De 1-0 van Dennis was een frommelgoal, tekenend voor de wedstrijd. Of het door de spanning kwam? Ik weet het niet. Veel spelers, ook ik, haalden hun niveau niet, dan kan zoiets gebeuren.’
 
Foppe de Haan heeft twintig jaar na dato ook geen verklaring voor het matige optreden. ‘Misschien was het onderschatting, we waren de eerste wedstrijd zoveel beter, dat kan een rol hebben gespeeld.’ Na afloop wacht een onaangename verrassing. sc Heerenveen krijgt op het laatste moment te horen dat het voetbalgezelschap niet op Eelde mag landen, maar naar Zestienhoven in Rotterdam uit moet wijken. Dat betekent een extra busreis en midden in de nacht thuis.
 
Foppe de Haan kijkt nog altijd met een goed gevoel terug op het Europese debuut tegen Amica Wronki. ‘Het was een belangrijk moment in de clubgeschiedenis, een mijlpaal. Het was goed voor het imago van club en spelers en leverde ervaring en geld op.’ Hij wordt in zijn mening gesteund door Jeffrey Talan, die het slechte optreden tegen Wronki snel vergat. Daags na terugkeer uit Polen ontving hij zijn eerste uitnodiging voor het Nederlands elftal.
 
 
 

Verslaggever Koos Wieling van Omrop Fryslân interviewt Foppe de Haan na de zege in Polen. Assistent Gertjan Verbeek houdt een oogje in het zeil.
Verslaggever Koos Wieling van Omrop Fryslân interviewt Foppe de Haan na de zege in Polen. Assistent Gertjan Verbeek houdt een oogje in het zeil.