Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Topscorer Thorsby: ‘Heel belangrijke overwinning’

Gepubliceerd op 26 augustus 2017 23:03
Topscorer Thorsby: ‘Heel belangrijke overwinning’

Dankzij twee treffers van Morten Thorsby sleepte sc Heerenveen de eerste zege van het seizoen en de eerdere uitoverwinning van 2017 in de wacht. De punten gingen terecht mee naar Friesland. ADO Den haag zette sc Heerenveen in de slotfase wel onder grote druk, maar de ploeg van Streppel was absoluut de betere in De Haag.

Morten Thorsby is ongetwijfelde de revelatie van het nog jonge seizoen. De Noorse middenvelder staat niet bekend om zijn doelpuntenproductie, maar zijn teller staat na drie duels al op vier treffers. Net als tegen FC Groningen scoorde Thorsby twee maal. Waar de goals in Groningen slechts een puntje opleverden, waren zijn doelpunten vanavond goed voor de volle buit. Met vier goals is Thorsby op dit moment topscorer van de Eredivisie.

Denzel Dumfries wint een kopduel. De back stond aan de basis van beide Friese goals.
Denzel Dumfries wint een kopduel. De back stond aan de basis van beide Friese goals.

Thorsby was niet de enige die de aandacht op zich vestigde. Denzel Dumfries en Kik Pierie lieten ook een goede indruk achter. Pierie, met zijn 17 jaar de jongste speler van de Eredivisie startte voor Van Aken. Hij stond niet alleen verdedigend zijn mannetje, maar en leverde ook een bijdrage bij de twee Friese goals. Dumfries stond aan de basis van beide treffers en is met vier assists de beste aangever van de Eredivisie.

De Friezen bleven voor het vijfde seizoen op rij ongeslagen in Den Haag. Dat was niet onverdiend, want de ploeg van Streppel was met uitzondering van het slotkwartier de bovenliggende partij. Zeker voor rust had de thuisclub weinig in te brengen. De bal (59%) was voor sc Heerenveen, maar manco was dat net als een week geleden tegen Heracles Almelo het vele balbezit geen kansen opleverde.

Kik Pierie stond in de basis in Den Haag en kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd.
Kik Pierie stond in de basis in Den Haag en kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd.

‘We speelden te risicoloos, ’keek Stijn Schaars terug op de eerste helft. ‘Als je ADO in de problemen wilt brengen moet je bal hard tussen de linies spelen zodat zijn keuzes moeten maken. Dat deden we na rust beter.’ Na de 0-2 kwam sc Heerenveen nog onnodig in de problemen, vond de aanvoerder. ‘We wilden het te mooi doen, op zo’n moment moet je zakelijk en simpel spelen.’


Het betere spel na rust leidde in de 57ste minuut tot de 0-1. Pierie vond Dumfries aan de rechterkant en zijn voorzet werd door Thorsby achter doelman Zwinkels gewerkt. Een knappe goal, want het was geen makkelijke bal, maar de Noor werkte de bal met volle overtuiging tegen de touwen. Negen minuten later werd het 0-2. Pierie vond Ødegaard, die stuurde Dumfries weg waarna Thorsby de voorzet van de back bal simpel binnen tikken.

Martin Ødegaard  was bij vlagen niet van de bal te krijgen.
Martin Ødegaard was bij vlagen niet van de bal te krijgen.

De buit leek binnen, maar in de slotfase kwam sc Heerenveen toch nog onder druk te staan. Johnsen werkte de bal via Høegh achter de doellijn en dat was het sein voor ADO Den Haag om nog een keer vol aan te zetten. Mede dankzij Høegh, de Deen haalde de bal van de lijn, kwam de thuisclub echter niet meer langszij en dat zou ook niet verdiend zijn geweest.

Morten Thorsby blikte uiteraard tevreden terug op de wedstrijd. ‘Dit is heel mooi,’aldus de middenvelder. ‘Ik heb een aanvallender rol en kom daardoor vaak in de ‘box’ dan kom je automatisch vaker in scoringspositie.’ De Noor dankte Dumfries die aan de basis stond van beide Friese goals. ‘Hier hebben we op getraind, dan is het mooi dat het ook succes oplevert.’ De slotfase was minder erkende Thorsby. ‘We hadden het eerder moeten beslissen, nu kregen we het na de 1-2 nog moeilijk.’

Daniel Høegh kopte in de slotfase een bal van de doellijn en voorkwam zo dat sc Heerenveen punten verspeelde tegen ADO Den Haag.
Daniel Høegh kopte in de slotfase een bal van de doellijn en voorkwam zo dat sc Heerenveen punten verspeelde tegen ADO Den Haag.

Dat vond Jurgen Streppel ook. ‘We komen onnodig in de problemen,’ aldus de trainer. ‘De eerste helft kregen we een paar kansjes maar de scherpte ontbrak. Normaal schiet Zeneli altijd op goal, maar nu vlogen de ballen over.’ Op de vraag waarom Thorsby, die voor dit seizoen in 75 duels slechts eenmaal scoorde nu ineens het net wel weet te vinden, moest de trainer het antwoord schuldig blijven.

‘Goede vraag,’aldus Streppel. ‘Op dit moment is hij met zijn loopvermogen een extra wapen. Hij levert enorm veel arbeid, is niet alleen onze nummer tien, maar pakt ook nog verdedigende taken op. Hij is soms te gretig, maar enorm coachbaar en ene fantastische jongen om mee te werken. Ik ben heel blij met hem.’ Ook Kik Pierie kreeg een dikke pluim van de trainer. ‘Pas 17 en dan al zo volwassen spelen, hij was een lust voor het oog.’

Thorsby en Streppel vieren de zege op ADO Den Haag.
Thorsby en Streppel vieren de zege op ADO Den Haag.