Beauty Faik goed voor winst

27 juli 2019 21:03

sc Heerenveen heeft zaterdagavond de laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen van Sunderland. Dankzij een prachtig doelpunt van Hicham Faik wonnen de Friezen in het Stadium of Light (0-1).

61568e0dc7061.jpg
Matchwinner Hicham Faik met de bal aan de voet

Trainer Johnny Jansen begon in Sunderland met dezelfde elf als tegen FC St. Pauli, exact een week geleden (1-1). Nieuweling Sven Botman begon op de bank. De huurling van Ajax maakte na rust zijn opwachting voor de Friezen. Hij betrad het veld na een doelpuntloze eerste helft, waarin sc Heerenveen de betere was geweest, maar niet tot scoren was gekomen. De grootste mogelijkheid was overigens voor de thuisclub, maar keeper Warner Hahn redde knap op een kopbal van Connor McLaughlin.

In de tweede helft zagen de 6.600 toeschouwers – waaronder tientallen meegereisde sc Heerenveensupporters – voor beide doelen meer opwindende momenten. Dat begon al na vijf minuten toen Grant Leadbitter dicht bij de openingsgoal was. De captain van Sunderland zag Hahn echter naar de hoek duiken en redding brengen. Twee minuten later was Daniel Høegh aan de overzijde bijna trefzeker, maar de aanvoerder kopte rakelings naast.

In de kruising
Waar sc Heerenveen voor rust de bovenliggende partij was, ging het in het tweede bedrijf gelijk op. Beide ploegen kregen kansen, maar zagen Hahn of Jon McLaughlin (geen familie van) tegenhouden. Die laatste moest twintig minuten voor het einde toch wel capituleren. Aan de grond genageld stond de doelman van Sunderland toen Faik vanaf zo'n 25 meter plots op doel schoot. McLaughlin kon alleen maar kijken naar de bal die prachtig in de kruising belandde (0-1).

Na de tegentreffer drong Sunderland aan. Kort voor tijd waren The Black Cats dicht bij de gelijkmaker, maar rechtsback McLaughlin kopte de bal uit een vrije trap op de paal. Zo bleef het bij het ene doelpunt van Faik, waardoor sc Heerenveen zijn laatste test voor de competitiestart (op bezoek bij Heracles Almelo) winnend afsloot.

Sunderland - sc Heerenveen 0-1 (0-0). 69. Faik 0-1. Gele kaart: Leadbitter (Sunderland).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh (58. Skovgaard), Dresevic (46. Botman), Woudenberg; Kongolo (75. Akujobi), Faik, Rienstra; Van Bergen, Odgaard, Bruijn (50. Van der Heide).