Jizz Hornkamp: van centrumspits naar rechtsachter

07 januari 2019 10:26

Als invaller kwam Jizz Hornkamp dit seizoen in de competitie tot net geen zestig minuten. In het uurtje speeltijd dat hij kreeg, maakte de geboren Noord-Hollander echter wel twee doelpunten, zijn eerste treffers in de Eredivisie. Toch laat hij zich omturnen tot rechtsback. Hij legt uit waarom.

596735f8f75f2.jpg
Jizz Hornkamp drukt af tijdens een afwerkoefening

Van centrumspits naar rechtsachter. Het is nogal een switch. "Klopt", lacht Hornkamp, terwijl hij na de zondaglunch neerploft op de bank in de lobby van het hotel. De twintigjarige 'oud-spits' verklaart de beslissing die hij in overleg met sc Heerenveen heeft genomen. "De club kwam een tijdje terug met dit idee. Ik heb nagedacht, gewikt en gewogen en toen hebben we gezamenlijk besloten dat ik voor de rechtsbackpositie ga."

Helemaal uit de lucht vallen, kwam de keuze niet. Hornkamp deed sinds zijn entree bij het vlaggenschip al ervaring op achterin. "Toen ik bij het eerste kwam, om als spits van de beloften op meer weerstand te stuiten, waren Henk (Veerman, red.) en Reza (Ghoochannejhad, red.) de centrale aanvallers. Bij elf-tegen-elf werd ik dan rechtsback en dat ging eigenlijk best goed. Zo goed dat ik bij het tweede ook af en toe wedstrijden op die positie ging spelen."

Succesvolle invalbeurten
Tijdens de eerste helft van de competitie moest Hornkamp met Sam Lammers en Pelle van Amersfoort concurreren om de spitspositie. De twee laatstgenoemden kregen de voorkeur, waardoor Hornkamp het moest doen met invalbeurten. Zes keer viel hij in en niet zonder succes.

Hornkamps eerste twee optredens, in de uitwedstrijden tegen Excelsior en De Graafschap, waren beide keren goed voor een doelpunt. Zijn treffer in Rotterdam zorgde er zelfs voor dat sc Heerenveen er in de slotfase alsnog met een punt vandoor ging (3-3).

59693120f222b.jpg
Jizz Hornkamp in het shirt dat hij ook de komende maanden draagt

Toch ondergaat Hornkamp momenteel een metamorfose tot rechtsback. Hij denkt dat hij over de kwaliteiten beschikt die rol goed in te kunnen vullen. "Ook mijn teamgenoten en vrienden denken dat. Met hen heb ik het ook uitgebreid besproken. Zij vinden dat ik sterk ben in de duels, over veel explosiviteit beschik en altijd veel energie lever. Dat klopt denk ik wel."

Focus op rechtsback
Tijdens zijn nog prille carrière moest Hornkamp zich al eens eerder op de rechtsbackpositie focussen. Al is dat wel lang geleden. "Toen ik bij Ajax in de E2 zat. Met dat team kwamen we uit op het WK voor clubteams en stond ik rechtsachter, maar daar bleef het bij. In de jeugd stond ik op dat seizoen na altijd in de spits."

Onverwacht misschien, maar het rechtsbackleven van Hornkamp krijgt anno 2019 dus nog een vervolg. "En daar heb ik heel veel zin en vertrouwen in. De eerste paar wedstrijden na de winter zal ik geduld moeten hebben, want ik zit nog midden in m'n spoedcursus rechtsback. De fijne kneepjes moet ik me nog eigen maken, maar dat komt goed. De andere verdedigers en keepers helpen me daar goed bij. Op termijn ga ik natuurlijk voor een basisplek."