Lees hier het nieuwe strategisch plan

05 juli 2019 14:29

sc Heerenveen heeft vrijdag het nieuwe strategisch plan aan de buitenwereld gepresenteerd. Het plan draagt de titel Mei-inoar foarút en gaat over de periode 2019-2022. Hieronder lees je het voorwoord en kun je het plan downloaden.


Voorwoord: De ideale dag
De zon schijnt, hamburgers sissen op de bakplaat en muziek galmt uit de boxen. Het is zaterdagmiddag, 17.30 uur. Matchday. Honderden volwassenen en kinderen hebben zich al bij het Abe Lenstra stadion verzameld op het supportersplein en het kidsplein: de perfecte warming-up voor de wedstrijd van vanavond.

Het is druk op beide pleinen. Onder het gezelschap bevinden zich eveneens twee spelers die vanavond niet bij de wedstrijdselectie zitten. Ze maken hier en daar een praatje, trappen een balletje mee in de pannakooi, delen handtekeningen uit en laten zich uitgebreid fotograferen. De wedstrijd maken de twee mee vanaf de staantribune: tussen de supporters, als één man achter het team.

Twee uren later hebben de meesten de pleinen verruild voor het Abe Lenstra stadion, dat langzamerhand vol begint te stromen. Op de stoeltjes liggen vlaggetjes, klaar om straks door de lucht gewapperd te worden en daarmee de sfeer in het stadion te verhogen. Nog even en dan gaat het gebeuren. Men maakt zich op voor een ouderwets avondje sc Heerenveen.
       
Ondertussen zijn rondom het stadion de laatste supporters op weg naar binnen. Zij die van buiten Heerenveen met de auto zijn gekomen, worden door de vrijwilligers op weg geholpen naar een vrij plekje op de parkeerplaats. Vlug uitstappen en de jas aan. Geen tijd meer om langs de Feanstore te gaan. Dat moet dan maar even wachten tot na de wedstrijd.

61421625338e2.jpg

Er zijn meer die zich moeten haasten. De stadionlampen wijzen hen de weg. Hoe dichterbij ze komen, des te luider het lawaai en drukker het wordt. Bij de nieuwe toegangspoortjes aangekomen nog snel even een programmaboekje kopen. Met een It Pompebledsje in de hand lopen de laatste supporters de tribunes op en worden de laatste lege plekken opgevuld.

Bij binnenkomst is iedere bezoeker geregistreerd. Via de app van sc Heerenveen wordt elke supporter welkom geheten. Op de smartphone leest hij of zij alles over de wedstrijd: wie er spelen, wie de scheidsrechters zijn en wat de aanbiedingen zijn in de Feanstore. Iedereen up-to-date, het duel kan beginnen.
       
Het stadion telt af: tsien, njoggen, acht, sân, seis, fiif, fjouwer, trije, twa, ien. De mensen op de tribunes gaan staan. Onder luid applaus betreden de 22 spelers en arbitrage de schitterende grasmat. De opkomsttune dendert uit de splinternieuwe muziekinstallatie. De voetballers zijn onder de indruk van de gezamenlijke sfeeractie van Nieuw Noord en FeanFan en gaan samen met de kinderen voor hen op rij staan.

Frysk bloed, tsjoch op! Wol no ris brûze en siede
en bûnzje troch ús ieren om!
Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d'ierde.
It Fryske lân fol eare en rom.


Klink dan en daverje fier yn it rûn,
dyn âlde eare, o Fryske grûn!
Klink dan en daverje fier yn it rûn,
dyn âlde eare, o Fryske grûn!


De trompetten naar beneden, de muzikanten en kinderen naar de kant. De spelers staan klaar, de scheidsrechter fluit, de wedstrijd begint. Vanaf de eerste minuut wil sc Heerenveen de tegenstander het gevoel geven dat er vanavond niets te halen valt. De strijd, passie en beleving straalt over van de tribunes naar het veld en andersom, met een fantastische sfeer tot gevolg.
       
Die sfeer hebben we in het verleden vaak mogen ervaren. Eerst aan de J.H. Kruisstraat en later aan de Abe Lenstra boulevard beleefden we veel mooie momenten met elkaar. Zo schakelden we in 1993 na verlenging PSV uit in de beker, debuteerden we in 1995 op het Europese podium tegen Amica Wronki, hoorden we in 2000 de Champions Leaguehymne, zagen we in 2008 het grote AC Milan en vierden we in 2009 tot in de late uurtjes de winst van onze enige prijs: de KNVB-beker. We hebben het er nu nog over. Deze en nog veel meer verhalen verbinden ons met elkaar. We zijn er trots op: op onze club en ons verleden.
       
Prrrrrrrrrrrrt. Rust. Beide ploegen staan in evenwicht: 1-1. sc Heerenveen is beter, maar kan dat niet vertalen naar het scorebord. Het voetbal is niet eens fantastisch, maar er wordt wel voor elke meter gestreden. Dat ziet het publiek graag. De toeschouwers blijven kijken naar de rustactiviteiten op het veld of dalen af naar beneden, naar de loketten. Een biertje of colaatje, een patatje en - hup - weer via de trap omhoog.

Waar sc Heerenveen er voor de pauze niet in slaagt het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken, lukt dat in de tweede helft wel: 3-1. Het team straalt plezier uit, net als het publiek. De spelers delen tijdens de ereronde handtekeningen uit, gaan met de jongste supporters op de foto en klappen richting het publiek. Bedankt, zonder jullie was het niet gelukt.

Na de wedstrijd nog snel even langs de Feanstore. Het resultaat: een vaantje en het thuisshirt, afgerekend bij de spits van sc Heerenveen die tijdens de wedstrijd geblesseerd moest toekijken. Daarna nog wat drinken in Fryslân Fean Plaza of meteen naar huis om de samenvatting van de wedstrijd nog eens op televisie te zien. Iedereen beleeft het avondje uit naar sc Heerenveen op zijn of haar eigen manier. Het gaat erom dat iedereen die erbij wil horen erbij kan en mag horen.

De volgende dag blikt iedereen die erbij was tevreden, blij en voldaan terug op een geslaagde avond. Tegelijkertijd kijkt iedereen alweer uit naar het volgende duel: kunnen we elkaar dan weer naar grote hoogte stuwen. Maken we er dan met z’n allen weer zo’n mooi feest van?
       
Toch blijft voetbal een spelletje en heb je wat er op het veld gebeurt nooit volledig in de hand. De situatie daarbuiten daarentegen wel. Laten we elkaar weer vinden. Schouder aan schouder. Samen kunnen we meer. Samen kunnen we weer nieuwe successen boeken in de volgende honderd jaar sc Heerenveen: mei-inoar foarút.

Download hier het strategisch plan Mei-inoar foarút.