Nipt oefenverlies voor sc Heerenveen bij rentree Schaars

10 januari 2019 14:55

sc Heerenveen heeft tijdens het trainingskamp in La Manga de oefenwedstrijd tegen het Duitse FC Ingolstadt 04 nipt verloren (3-4). Tijdens het duel, dat gespeeld werd over drie perioden van elk drie kwartier, vierde Stijn Schaars zijn rentree en maakte Rami Hajal namens de Friezen zijn officieuze debuut. Een verslag.

Stijn Schaars met de band aan de arm en de bal aan de voet

sc Heerenveen kende een lastige start. De Duitsers namen het initiatief en kwamen na ruim tien minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van Agyemang Diawusie (0-1). De Friezen moesten op zoek naar de gelijkmaker en vonden die. Na een klein halfuur werd de stand in evenwicht gebracht door Michel Vlap. De middenvelder schoof de bal in een leeg doel, nadat keeper Philipp Tschauner uitkwam en niet goed ingreep (1-1).

Schaars maakt rentree
Na een korte pauze van tien minuten begon het tweede bedrijf. Trainer Jan Olde Riekerink had zijn elftal op één positie gewijzigd. Na maandenlange afwezigheid maakte Stijn Schaars zijn rentree. De routinier verving Jordy Bruijn. Met Schaars in de ploeg kwam sc Heerenveen halverwege de tweede periode op voorsprong. Arber Zeneli krulde een vrije trap op schitterende wijze in de kruising (2-1).

Mitchell van Bergen snelt voorbij zijn directe tegenstander

sc Heerenveen was de bovenliggende partij, maar zag de Duitsers vlak voor het einde van het tweede bedrijf toch nog langszij komen. Charlison Benschop zorgde er met een schot in de lange hoek voor dat de stand weer in evenwicht kwam (2-2). Een antwoord liet niet lang op zich wachten. Zeneli bereikte met een voorzet vanaf links Vlap, die daar wel raad mee wist en zijn ploeg op voorsprong zette (3-2).

Lang duurde de Friese vreugde niet. In de slotseconde maakte Stefan Kutschke namens de Duitsers gelijk. Hij kopte de bal uit een vrije trap achter keeper Warner Hahn (3-3). Meteen daarna floot de Spaanse arbiter af voor het einde van de tweede 'helft'.

Tien nieuwe spelers
Bij het begin van de laatste drie kwartier kwamen aan de kant van sc Heerenveen tien nieuwe spelers het veld op. Alleen Schaars bleef staan. Na de vele wisselingen kreeg Benschop een mogelijkheid zijn team aan de leiding te brengen, maar de oud-spits van AZ zag zijn schot hoog over het doel van invaldoelman Filip Bednarek gaan.

Debutant Rami Hajal wordt op de huid gezeten door twee man van FC Ingolstadt 04

Na een kwartier in het derde bedrijf zat de wedstrijd erop voor Schaars. De aanvoerder werd vervangen door Rami Hajal, die daarmee zijn officieuze debuut in de hoofdmacht maakte. Tien minuten na zijn entree was het talent uit Zweden ook meteen dicht bij zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau, maar zijn inzet werd gekeerd door sluitpost Philipp Heerwagen.

sc Heerenveen was de betere en het wachten was dan ook op een nieuwe voorsprong voor de Friezen, maar tegen de verhoudingen in viel de treffer aan de andere kant. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kopte Kutschke wederom raak (3-4) en bezorgde met die treffer zijn ploeg de overwinning.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn (91. Bednarek); Floranus (91. Schmidt), Høegh (91. Hornkamp), Pierie (91. Drkusic), Woudenberg (91. Frederiksen, 121. Van der Heide); Bruijn (46. Schaars, 106. Hajal), Van Amersfoort (91. Kobayashi), Vlap (91. Kongolo); Van Bergen (91. Rojas), Lammers (91. Rienstra), Zeneli (91. Mihaljovic).

sc Heerenveen - FC Ingolstadt 04 3-4 (1-1, 3-3). 12. Agyemang Diawusie 0-1, 27. Michel Vlap 1-1, 71. Arber Zeneli 2-1, 86. Charlison Benschop 2-2, 89. Vlap 3-2, 90. Stefan Kutschke 3-3, 125. Kutschke 3-4. Gele kaart: Jordy Bruijn (sc Heerenveen).