O19 wint in Utrecht; O13 haalt uit tegen Spartaan"20

11 februari 2019 10:20

Niet alleen het eerste elftal kwam zaterdag in actie. Ook alle teams van de jeugdopleiding van sc Heerenveen trokken weer ten strijde. Onder 19 won bij FC Utrecht met een hoofdrol voor keeper Jan de Boer (0-1). Onder 17 werd door AZ uitgeschakeld in het bekertoernooi (2-1). Onder 13 haalde uit tegen Spartaan’20 mede dankzij drie treffers van Harm Jan Smits (7-0).

Onder 19 wint in Utrecht

Na twee nederlagen op rij boekte Onder 19 weer een overwinning. Het bezoek bij FC Utrecht leverde drie punten op voor de ploeg van trainer Ronnie Pander (0-1).

De harde wind en een slecht veld zorgden voor lastige omstandigheden. FC Utrecht zakte in waardoor Onder 19 veel aan de bal was. De Friezen hadden echter moeite vrije mensen tussen de linies te vinden. De Utrechters doken één keer op in het Friese strafschopgebied en dat leverde in de twintigste minuut direct een penalty op. Doelman Jan de Boer keerde de inzet formidabel.

In de tweede helft waren de ruimtes iets groter, maar ontstonden er weinig kansen. Na een goede actie van Cain Seedorf kreeg nu Onder 19 een strafschop. Hij benutte het buitenkansje zelf en bepaalde daarmee tevens de eindstand (0-1).

Pander was logischerwijs blij met de zege. 'Na de goal hadden we ook even de controle. Tien minuten voor tijd bracht Utrecht een extra spits en zocht het de gelijkmaker via lange ballen na voren. Dat leverde hen één kans op, die wederom gered werd door Jan. Al met al een verdiende overwinning.’

Bekertoernooi eindigt voor Onder 17

Na de overwinning vorige week op ADO Den Haag (3-2) stond voor Onder 17 de achtste finale tegen AZ op het programma. De Friezen konden de zege op de Hagenezen geen goed vervolg geven en werden door de Alkmaarders in het bekertoernooi uitgeschakeld (2-1).

Op een zeer winderig sportcomplex had AZ in de eerste helft het meeste balbezit. Heel gevaarlijk werden de Alkmaarders echter niet, op één kopbal na die rakelings langs het doel ging. Vlak voor rust was er nog een prima Friese aanval. En hoewel Melle Joop Witteveen licht geraakt werd in het strafschopgebied besloot de scheidsrechter de bal niet op de stip te leggen.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. AZ had de bal, maar had moeite door verdediging van Onder 17 te voetballen. In de omschakeling bleef de ploeg van trainer Wilco Hellinga gevaarlijk en dat resulteerde ook in de voorsprong. Couhaib Driouech benutte zijn snelheid en faalde niet oog in oog met de keeper van AZ (0-1).

Helaas konden de Friezen de voorsprong niet lang vasthouden. Na een onnodige overtreding in het eigen strafschopgebied kreeg AZ terecht een penalty (1-1). Met nog een klein kwartier te spelen maakte Driouech een overtreding die werd bestraft met een directe rode kaart. Vlak daarna kwam AZ op voorsprong (2-1). Onder 17 bleef keihard vechten, leverde veel strijd, maar een gelijkmaker zat er helaas niet meer in.

Onder 15 verliest nipt van Vitesse

Na nederlagen tegen Ajax (3-0) en PSV (1-0) stond voor Onder 15 het uitduel met Vitesse op het programma. Na twee keer 35 minuten voetballen, bleven de punten in Arnhem (2-1).

Onder 15 kwamen wel op voorsprong tegen Vitesse. De Friese verdedigers zetten goed druk op de Arnhemse aanvallers en uit een snelle tegenaanval scoorde de ploeg van trainer Menno van Dam (0-1). Onnodig balverlies leidde tien seconden voor rust tot de gelijkmaker (1-1).

Na rust veranderde het duel meer in een vechtwedstrijd. Onder 15 was de beter voetballende ploeg en dacht te scoren, maar de treffer werd afgekeurd door de scheidsrechter. Vitesse gokte op de counter. Een snelle uitbraak leidde tot een strafschop, die keeper Gédéon de Groot magistraal pareerde. Vitesse werd daarna nog eenmaal gevaarlijk en maakte prompt de winnende treffer (2-1).

Ondanks de nipte nederlaag zag Van Dam een aantal goede dingen. 'Dit was opnieuw een wedstrijd op het hoogste niveau van Nederland. Dan is het prima dat het ons lukte onder de druk van Vitesse uit te spelen, dat we dominant waren aan de bal en een overtal konden creëren.'

Onder 13 scoort erop los

Na remises uit bij Willem II en NEC/FC Oss (beide keren 1-1) hoopte Onder 13 na de wedstrijd tegen Spartaan'20 uit Rotterdam weer eens met drie punten van het veld te stappen. Dat lukte. En hoe (7-0).

Onder 13 kwam al na zeven minuten op voorsprong. Harm Jan Smits scoorde op aangeven van Tygo Land (1-0). Diezelfde Land scoorde vijf minuten later zelf op aangeven van Frans Kallenkoot (2-0). Onder 13 was dominant en Spartaan'20 kwam moeizaam van eigen speelhelft. De wind speelde daarin ook een rol. De teams gingen met een tussenstand van 3-0 rusten. Kort daarvoor had Smits zijn tweede van de ochtend gemaakt.

In de tweede helft speelde Onder 13 met de wind meer tegen. Door het verzorgde spel wijzigde het spelbeeld echter niet. Onder 13 de bal, Spartaan'20 loerend op de omschakeling. Invaller Kai Jansen scoorde met zijn eerste balcontact (4-0). En niet veel later kwam ook Kick Eerhart tot scoren na een te korte terugspeelbal van een verdediger van Spartaan'20 (5-0). Onder 13 bleef doorzetten en Smits maakte zijn derde van de dag (6-0). Invaller Jesse Hellinga maakte het laatste doelpunt (7-0).

Trainer Niek Westra toonde zich zeer tevreden. 'Met deze ruime overwinning zijn we heel blij. Ons verzorgde spel werd beloond en uitgedrukt in doelpunten. We waren heel dominant en dat is precies wat we willen. Dominant voetbal vergt veel van de spelers en zij voerden dat zaterdag goed uit.'

Eerste duels Onder 12 en Onder 11

Onder 12 en Onder 11 werkten hun eerste officiële duel van 2019 af. Onder 12 ontving op Sportpark Skoatterwâld FVC. Onder 11 reisde af naar Haren, waar Be Quick 1887 de tegenstander was. Het jongste team van de academie liet er geen gras over groeien en won ruim (1-12).