Vaak vroege treffers bij bezoekjes De Graafschap

14 maart 2019 16:00

De Graafschap komt zaterdag voor de vijftiende keer in de Eredivisie op bezoek bij sc Heerenveen. De thuisclub kan moed putten uit het verleden. Van de voorgaande veertien duels leverden tien een zege op. Kom niet te laat zaterdag, want er wordt vaak vroeg gescoord als de Superboeren te gast zijn.

HISTORIE
  • Naast de tien overwinningen waren er drie gelijke spelen. De Graafschap won eenmaal, op 24 november 2007 werd het 2-3 voor de bezoekers.
  • De laatste keer dat beide teams elkaar in Heerenveen troffen was op 11 augustus 2015, dat duel eindigde in een 3-1 zege voor de Friese formatie. Simon Thern (2) en Mitchell te Vrede scoorden voor de Friezen. Vincent Vermeij was trefzeker voor De Superboeren
  • Het doelsaldo is met 29 treffers voor en tien tegen duidelijk in het voordeel van de thuisclub.
  • sc Heerenveen en De Graafschap eindigden slechts eenmaal zonder treffers. Daarvoor moeten we terug naar de vorige eeuw. In het seizoen 1997-1998 bleef het 0-0.
  • De thuisclub wist in de helft (7) van de eerdere wedstrijden de nul te houden. De Graafschap hield eenmaal het eigen doel schoon.
  • De Friezen kwamen in elf duels op voorsprong tegenover de gasten uit Doetinchem twee keer. In elf duels leidde de openingstreffer uiteindelijk tot de zege.
  • sc Heerenveen kwam drie maal in de elfde minuut op voorsprong. Elm, Lurling en Pahlplatz waren goed voor deze snelle treffers.
  • De kans dat er een vroeg doelpunt valt is relatief groot. In zes van de veertien wedstrijden werd er binnen het eerste kwartier gescoord. In tien wedstrijden viel de openingstreffer voor rust, drie maal in de tweede helft.
  • Eerder dit seizoen won sc Heerenveen op 6 oktober 2018 uit met 0-5 van De Graafschap. De laatste keer dat de Friezen in een seizoen beide duels met De Superboeren wonnen zonder ook maar een treffer te incasseren, was in 2000/2001.
Mitchell te Vrede scoorde in de laatste thuisontmoeting in augustus 2015 twee goals tegen De Graafschap. De eindstand was 3-1.
HUIDIG SEIZOEN
  • sc Heerenveen won zijn laatste drie wedstrijden. De laatste keer dat de Friezen een langere serie noteerden was van augustus tot september 2017 (4).
  • sc Heerenveen is ongeslagen in zijn laatste zes duels (W3-G3-V0). Van augustus tot oktober 2016 (8, W6-G2-V0) zette sc Heerenveen voor het laatst een langere reeks neer.
  • sc Heerenveen scoorde dit seizoen al 56 keer (in 25 wedstrijden). De laatste keer dat de ploeg in een compleet seizoen meer dan 56 doelpunten maakte, was in 2013/2014 (72 goals).
  • sc Heerenveen scoorde in elk van zijn laatste drie wedstrijden minimaal drie keer. Eenmaal scoorden de Friezen in vier opeenvolgende Eredivisiewedstrijden minimaal drie keer: januari-februari 2008 (waaronder een 0-3 zege op De Graafschap).
  • sc Heerenveen maakte 21 doelpunten uit standaardsituaties. Het laatste seizoen waarin de ploeg vaker scoorde uit dode spelmomenten was 2013/2014 (26).
  • Michel Vlap (14) en Sam Lammers (14) zijn de topscorers van sc Heerenveen. Het laatste seizoen waarin twee spelers van sc Heerenveen minimaal vijftien keer scoorden was 2007-2008, Sulejmani en Sibon beide vijftien goals.
  • Michel Vlap scoorde in vijf van zijn laatste zes competitieduels (6 goals totaal), waaronder in elk van de laatste drie thuisduels van sc Heerenveen. De laatste speler die in vier opeenvolgende thuisduels van de Friezen scoorde, was de IJslander Alfred Finnbogason in maart-april 2014.
  • Alleen Dušan Tadic (9) van Ajax maakte in 2019 meer goals dan Sam Lammers (8).
  • De Graafschap haalde dit kalenderjaar tien punten, slechts twee minder dan in de eerste helft van het seizoen.
  • Alleen NAC Breda (2) haalde dit seizoen minder punten in uitwedstrijden dan De Graafschap (5).
  • Geen ploeg maakte seizoen minder doelpunten uit standaardsituaties dan De Graafschap (7, gedeeld met AZ).
  • De Graafschap kreeg seizoen 176 schoten op doel tegen, meer dan elke andere ploeg.
  • Youssef El Jebli is topscorer van De Graafschap met acht goals. In het laatste Eredivisie-seizoen van de ploeg (2015/2016) werd Vincent Vermeij topscorer met negen doelpunten.
  • El Jebli was direct betrokken bij de laatste vier-doelpunten van De Graafschap (2 goals, 2 assists).
  • Ted van de Pavert kan zaterdag zijn 100e Eredivisie-wedstrijd spelen (76 voor De Graafschap, 23 voor PEC Zwolle).