Werkgroep onderzoekt plan van aanpak Skoatterwâld

21 maart 2019 12:00

60644d0ea59b2.jpg

sc Heerenveen onderzoekt de mogelijkheden om sportpark Skoatterwâld uit te breiden en te moderniseren. De club heeft een werkgroep in het leven geroepen die in kaart moet brengen welke maatregelen en faciliteiten nodig zijn om een trainings- en opleidingscomplex te realiseren dat klaar is voor de toekomst en kan concurreren met andere BVO ’s.

Prioriteit

Sportpark Skoatterwâld, het thuisdomein van de amateurs van v.v. Heerenveen, werd op 1 augustus 1996 in gebruik genomen. De jeugdteams van de BVO en jong sc Heerenveen maken sinds dat moment ook al gebruik van het sportcomplex. Het eerste elftal traint sedert 2005, omdat het trainingsveld bij het stadion moest wijken voor de bouw van Sportstad, op het complex van de amateurs.
 
Het complex is anno 2019 gedateerd en biedt de opleiding van sc Heerenveen onvoldoende faciliteiten en velden om maximaal te kunnen functioneren. De jeugdopleiding is de levensader van sc Heerenveen, daarom moeten de trainingsfaciliteiten optimaal zijn. De aanpak van Skoatterwâld verdient in de ogen van de clubleiding dan ook prioriteit.
 

60645995b2528.jpg
De aanpak van sportpark Skoatterwâld heeft prioriteit in de ogen van de directie van sc Heerenveen.

Werkgroep

Een interne werkgroep inventariseert hoeveel velden, kleedkamers en gebouwen en welke faciliteiten nodig zijn voor voetballers en technische- en medische staf. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om ondersteunende afdelingen van de voetbaltak, die nu een plek hebben in het stadion, eventueel te huisvesten op Skoatterwâld. De gemeente Heerenveen en de amateurvereniging v.v. Heerenveen zijn bij de planvorming betrokken.
 
De bouwkundige staat van het complex wordt meegenomen in het onderzoek. Hierbij wordt externe deskundigheid ingehuurd, vertelt facilitair manager Gerrit Kamans van sc Heerenveen. ‘Het onderzoek moet onder meer aantonen of we met verbouw en renovatie kunnen volstaan, of dat nieuwbouw moet worden gepleegd.’ Ook moet uit het onderzoek blijken wanneer en in welk tempo de upgrade gerealiseerd kan worden. ‘Een gefaseerde aanpak is niet ondenkbaar,’ aldus Gerrit Kamans. 
 
sc Heerenveen wil het liefst zo snel mogelijk beginnen met de aanpak van sportcomplex Skoatterwâld. Een inhaalslag is nodig en wenselijk voor de uitstraling van de jeugdopleiding en de concurrentiepositie ten opzichte van collega BVO ‘s. Het uiteindelijke doel is een modern sportcomplex te realiseren dat klaar is voor de toekomst. De nieuwe accommodatie moet bovendien groot genoeg zijn om zowel de profs als de amateurtak te kunnen faciliteren.
 

60651fcbca88b.jpg
Het krachthonk onder de Noordtribune is flink opgeknapt.

Krachthonk

Ook op andere fronten zit sc Heerenveen niet stil. Op dit moment wordt nog druk gewerkt om de ruimte onder de Noordtribune, waar het krachthonk zich bevindt, wind- en waterdicht te maken. De klus wordt uitgevoerd door Sidijk B.V. uit Heerenveen. Over de volle breedte van het stadion is een windgordijn aangebracht dat bij mooie weersomstandigheden ook geopend kan worden. De werkzaamheden worden deze week afgerond.
 
Medewerkers van sc Heerenveen hebben ook hun steentje bijgedragen om het krachthonk onder de Noordtribune op te knappen. Zo is de ruimte opnieuw geverfd en is voor de toestellen die gebruikt worden een gedeelte voorzien van een combinatie van trottoir- en rubber tegels. De aanpassing is een hele verbetering, vertelt krachttrainer Steven Edelenbos. ‘Wind en regen hebben geen invloed meer, het is nu net een kleine sporthal.’

Voor meer foto's zie collage onderaan artikel.

60647578b1d2b.jpg

Onderhoud veld

Verder gaat de club de kleedkamers in het Abe Lenstra stadion opknappen en na afloop van de competitie wordt het hoofdveld in het Abe Lenstra stadion aangepakt. Twee jaar geleden is er een nieuwe grasmat aangelegd, die is nu aan groot onderhoud toe. De toplaag wordt met behulp van een fieldtopmaker gerevitaliseerd. De machine freest de slechte grassen en viltlagen weg en herstelt op een goede manier de vlakheid van het veld. Vervolgens wordt de grasmat bezand en opnieuw ingezaaid, zodat er bij de start van het seizoen 2019-2020 een perfecte grasmat ligt.
 
Fans en sponsoren krijgen in het komende seizoen te maken met een nieuw toegangscontrolesyteem. De huidige scanpoorten worden vervangen door een digitaal systeem waarmee men door seizoenkaart of ticket te laten scannen met de mobiele telefoon toegang kan krijgen tot het stadion