16 oktober 2004: eerste uitoverwinning op Ajax

16 oktober 2020 09:15

Precies zestien jaar geleden weet sc Heerenveen voor het eerst een uitduel met Ajax te winnen. Het dertiende bezoek in de Eredivisie aan Amsterdam eindigt in een 1-3 zege. Goals van Ugur Yildirim, Mika Väyrynen (foto boven) en Stefan Selakovic zorgen ervoor dat de drie punten naar Friesland gaan.

Trainer Gertjan Verbeek heeft vooraf een goed gevoel over het treffen met Ajax. Hij sluit een stunt niet uit. "Als we geloven in een goed resultaat en alles geven, kunnen we misschien een puntje pakken." Ajax, de nummer vier van de ranglijst van dat moment, is niet in goeden doen, maar Verbeek vreest de individuele kwaliteit van de Amsterdammer formatie. "Zij beschikken over spelers die een wedstrijd ieder moment kunnen beslissen."

Voor sc Heerenveen is het een zware week waarin de Friezen naast Ajax, nog Benfica en FC Utrecht treffen. De formatie van Verbeek tankt vertrouwen in de Arena, want sc Heerenveen boekt een historisch resultaat door voor het eerst een uitduel in Amsterdam te winnen. Na een beroerde eerste helft herstellen de gasten zich na rust.

Via treffers van Yildirim, knap schot met links, Väyrynen, die alleen voor doelman Lobont geen fout maakt en een mooie vrije trap van Selakovic, wordt de voor rust opgelopen 1-0 achterstand ongedaan gemaakt. De aanwezige toeschouwers zijn na de pauze getuige van een boeiend voetbalgevecht dat verdiend wordt gewonnen door de bezoekers uit Friesland.

Opstelling sc Heerenveen: Vandenbussche, Haarala, Seip, Hansson, Rzasa, Väyrynen (74. Breuer), Radomski, Bruggink, Yildirim (66. Selakovic), Huntelaar, Sikora.

Ugur Yildirim scoorde in Amsterdam de 1-1.
Mika Väyrynen is, gehinderd door Pienaar, op weg naar de 1-2 van sc Heerenveen.
Trainer Gertjan Verbeek feliciteert na afloop doelpuntenmaker Mika Väyrynen. Rechts Arnold Bruggink.