Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: Abe, Fries mirakel

18 november 2020 21:00

Goed nieuws voor supporters en voetballiefhebbers in het algemeen die het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen (bijna) hebben uitgelezen. Over precies een week brengt sc Heerenveen nóg een boekwerk uit om het honderdjarig bestaan te vieren. In vijf afleveringen tellen we op de website af naar de presentatie van sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Het vijfde en laatste deel: Abe Lenstra.

65513fa7cad2e.png

In sc Heerenveen: Een eeuw voetbal zijn ‘nieuwe’ en afwijkende verhalen te lezen, maar één naam kan natuurlijk niet ontbreken: Abe Lenstra. Fries, icoon en rasvoetballer, zo wordt hij in het jubileumboek beschreven. Krantenartikelen, boeken en zelfs een openluchtspektakel. In september van het jaar 1995 reizen meer dan 40.000 mensen af naar het nieuwe Abe Lenstra stadion voor ‘Abe’. Een toneelstuk over de legendarische wedstrijd tegen Ajax van 7 mei 1950 die met 6-5 werd gewonnen.

Eigenzinnig
Auteurs Ferdinand de Jong en Gurbe van der Woude beschrijven de eigenzinnigheid van Abe. Abe wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar wordt op posities gezet die hem niet liggen. Als Abe niet linksbinnen staat, blijft Abe liever thuis om te schaatsen of te vissen. Hij speelt daarom maar 47 interlands. Deze eigenzinnigheid karakteriseert de Fries die zich niet gek laat maken. Abe blijft liever anoniem in Nederland dan dat hij voor het geld naar Italië gaat.

"Netsjes"
De verhalen over Abe zijn er. Het ene bekend, het andere niet. Zoals het verhaal over twee jongens aan de Marijkemuoiwei in Oranjewoud die bijna elke dag voetballen. Met twee eikenbomen als doelpunten wisselen ze af als keeper en speler.

Als het mooi weer is, komt er elke week een ouder echtpaar langs om in de achtergelegen bossen een wandeling te maken. Het echtpaar parkeert de auto zo dat de jongens er geen last van hebben. Terwijl de man door de vrouw in een rolstoel wordt gezet, kijkt de man naar een bijna perfecte vrije trap van een van de jongens. De man knikt en zegt zacht: "Netsjes."

Als een van de jongens een tijd later een thuiswedstrijd van sc Heerenveen bezoekt, ziet hij iemand in een rolstoel die naar het veld wordt geduwd. Een week later ziet hij diezelfde man weer als hij met zijn vrouw gaat wandelen. Tijdens het eten vraagt de jongen aan zijn vader wie die vrouw en die man zijn. Zijn vader antwoordt: ‘"O, dat zijn Abe en Hil. Ken jij die dan?" De jongen knikt.

Eerdere artikelen:  

Deel 4: Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: Een elftal verhalen
Deel 3: Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: “Een pareltje”
Deel 2: Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: Wat je nog niet wist
Deel 1: Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: “De bron is onuitputtelijk”