Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: “Een pareltje”

04 november 2020 19:40

Goed nieuws voor supporters en voetballiefhebbers in het algemeen die het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen (bijna) hebben uitgelezen. Op woensdag 25 november brengt sc Heerenveen nóg een boekwerk uit om het honderdjarig bestaan te vieren. In vijf afleveringen tellen we op de website af naar de presentatie van sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Deel 3: een recensie door Sietze Looijenga, eindredacteur van FeanFan Magazine.

65311a4eadccc.jpg

"Onlangs benaderde Gurbe van der Woude me met de vraag of ik de preview van het jubileumboek eens kritisch wilde lezen. Natuurlijk wilde ik dat, een boek over sc Heerenveen gaat er bij mij in als een preek bij een ouderling. Maar eerlijk gezegd dacht ik dat elk boek over sc Heerenveen, na ‘de tegel’ van Kick Uitgevers, als mosterd na de maaltijd zou smaken.

Laat ik duidelijk zijn: ik heb het hart-stik-ke-ne mis. Het boek van Van der Woude en Ferdinand de Jong is een pareltje. Vanaf de eerste pagina werd ik meegesleurd in de rijke geschiedenis van onze club. Prachtige vormgeving, schitterende foto’s die ik als een tocht door mijn voetbalherinneringen heb ervaren. Zeer gevarieerde en aansprekende onderwerpen. De rode draad in het boek is een elftal verhalen; van elke positie in het veld is een speler geïnterviewd. Er is gekozen voor optimale spreiding van de spelers door de tijd heen. Van Petter Hansson tot Piet Keur en van Hiddo Reijs tot Luciano Narsingh.

Het verhaal met feanfan Jacob Stelwagen (juist, de radioman van de Omrop) had mijn eigen verhaal kunnen zijn. Hij beschrijft heel treffend hoe het er in de laatste jaren in het oude Abe Lenstra stadion aan de J.H. Kruisstraat aan toe ging. De magische stadionlampen die je van verre aanspoorden haast te maken om in het stadion te komen, de onoverdekte tribune op Oost, de kneuterigheid, de bekersuccessen. De sfeer, het wij-gevoel, zelfs de degradatie tegen FC Groningen was geen ramp: het team verliet met een staande ovatie het veld. Markante persoonlijkheden als Fritz Korbach en Rodion Camataru kwamen naar Heerenveen. Heerenveen stond altijd positief in het nieuws.

Het verhaal met clubman Kees Smid kende ik niet en heb ik met buitengewone interesse gelezen. Bij FeanFan hebben we meerdere pogingen gedaan om het verhaal van de authentieke terreinknecht annex materiaalman op te tekenen, maar dat hoefde voor Kees niet. Hij is ‘wijs’ met de spelers, maar laat niet met zich sollen. De spelers op hun beurt zijn hartstikke blij met Keessie. Niet voor niks zei Paul Bosvelt: ‘Voor mij was ouwe Kees net zo waardevol als de voorzitter.’ In 2012 kreeg hij, terwijl hij de lijnen aan het kalken was voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, een hartaanval die hem fataal was. Het zegt genoeg dat hij nu, ruim acht jaar later, nog steeds een begrip is.
 
Voor nog geen tien euro heb je een schitterend jubileumboek."

Sietze Looijenga, eindredacteur FeanFan Magazine