Aftellen naar het jubileum: Een rokertje voor de aftrap

18 mei 2020 10:00

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 1: een rokertje voor de aftrap in 1922.

64445aaf0794e.jpg
Foto: Museum Heerenveen

Door: Matty Verkamman

Een unieke opname uit juli 1922 van ‘Spartaan’, de voorloper van vv Heerenveen. De foto is in bezit van het Museum Heerenveen. De ferme Spartanen zijn te gast op de drie dagen durende feesten in Gorredijk. Deze jongens hebben voordien alleen nog maar vriendschappelijke wedstrijden gespeeld en mogen nu in een echte toernooivorm de strijd aanbinden met teams die al wel in de competitie van de Friese Voetbal Bond uitkomen.
 
De resultaten zijn prima. Er wordt gewonnen van FVC uit Huizum (2-1) en van Friso uit Leeuwarden (2-1), terwijl de wedstrijd tegen DVV uit Drachten in een gelijkspel eindigt (0-0). Met die prestaties eindigt Spartaan als eerste en mag een fraaie beker naar Heerenveen worden meegenomen. Het is een prestatie die er toe doet.
 
En omdat de club in deze periode van de Thialfbaan ook nog overstapt naar een beter bespeelbaar veld aan de Terbrandseweg naast de 'NV Heerenveensche Veeren- en Kapokfabrieken’ van de Twentse eigenaar-directeur Albert Borkent, geeft de FVB Spartaan in het najaar van 1922 toestemming om toe te treden tot het officiële competitievoetbal.
 
Dat het voetbal in 1922 al serieus wordt genomen, staat vast. Maar het is het natuurlijk óók nog een lolletje. Dat laten de spelers van Spartaan nog even zien in Gorredijk. Goed, ze gaan voor de hoofdprijs, maar waarom zouden ze vlak voor de aftrap nog niet even een sigaretje roken?! Met hun rokertjes laten ze zich fotograferen. Doelman Hilbert Voulon is er in zijn witte overhemd bij gaan liggen en geniet zo kort voor de wedstrijd nog even van zijn pijp.
 
Staand van links naar rechts negen van de elf Spartanen: Jan van der Vlugt, Chris Kuyt, Klaas Wisman, Bernard Spoelstra, Tjibbe de Jong, Jitze de Jong en Hilbert de Jong. Op de voorgrond: Hilbert Voulon en Jochem de Jong. Vrijwel het gehele team zal enkele maanden later ook uitkomen voor vv Heerenveen. Op gezag van de voetbalbond is dit de nieuwe clubnaam, want de naam Spartaan komt al voor in de nationale voetbalfamilie.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Wie het voor 31 mei hier bestelt, vindt zijn of haar naam terug op de speciale ‘Wij zijn Heerenveen’-pagina’s in het boek. Het boek kost 79 euro. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.