Clubmannen ontvangen eerste exemplaren nieuwe jubileumboek

25 november 2020 16:56

Goed nieuws voor voetballiefhebbers en supporters van sc Heerenveen in het bijzonder. Woensdag presenteerden de club en uitgeverij Heidstra Media het jubileumboek sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. De eerste exemplaren werden aangeboden aan Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Johnny Jansen.

65601fb34496c.jpg
V.l.n.r.: Ferdinand de Jong, Foppe de Haan, Riemer van der Velde, Johnny Jansen en Gurbe van der Woude

Auteurs Gurbe van der Woude en Ferdinand de Jong hebben alle redactionele registers opengetrokken en unieke verhalen gebundeld in sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Eerder verscheen al een vuistdik boek over de geschiedenis van de club. "Dit nieuwe boek heeft echter weer een heel andere invulling en is voor een breder publiek betaalbaar", zegt uitgever Pieter Jan Heidstra. "Bovendien kunnen mensen in coronatijd wel wat leuke ontspanning gebruiken."

Van iconen tot Helsingborg-uit
Natuurlijk kan het boek niet om Abe, Riemer en Foppe heen, iconen die sc Heerenveen op de kaart hebben gezet. "Maar ook is er aandacht voor spelers, bestuurders en leden van de technische staf die altijd wat onderbelicht zijn naar onze mening", aldus Heidstra. "In het boek wordt ook André van Tuinen uit Bakkeveen genoemd die zijn debuut maakte tegen Ajax. Of mijn oud-collega Sierk Kooistra die toch mooi kan zeggen dat hij tegen Zinedine Zidane heeft gespeeld. En wat te denken van Piet Keur? De spits die weinig aan spelen toekwam, maar toch een cultheld werd."

655489b386001.jpg

Er is ook gekeken naar markante supporters, zoals de gebroeders Anker. "Ik vergeet nooit dat mijn vrouw voor het eerst meeging naar een thuiswedstrijd van sc Heerenveen in het oude stadion", vertelt Heidstra. "De advocatentweeling zat één rij achter ons en maakte een onvergetelijke indruk op haar. Bij een doelpunt sprongen de heren tussen ons door om de goal in polonaise te vieren. Ook ging het flesje Sonnema rond om elkaar toch wat warm te houden als er niet gescoord werd."

In het boek wordt ook het echtpaar Jan en Afke Hylkema niet vergeten. Jarenlang hebben ze de grootste voetballers onderdak geboden, totdat de spelers zelf een woning hadden gevonden. De familie heeft nog steeds goede contacten hieraan overgehouden. "Het zijn stuk voor stuk schitterende verhalen die je nog niet kende, maar die nu met de lezers gedeeld worden. Nog een tipje van de sluier: hoe kon het toch zo misgaan bij de uitwedstrijd tegen Helsingborg? Gertjan Verbeek onthult dit mysterie voor eens en altijd."

Waar te koop?
sc Heerenveen: Een eeuw voetbal is voor slechts 9,95 euro te koop in de (online) Feanstore en geselecteerde Poiesz-supermarkten. Kijk hier voor een overzicht. Het 140 pagina's tellende boek is het ideale sinterklaas- of kerstcadeau.