Duik in de historie met TOP Oss: "sudden death" en 11-1

27 oktober 2020 09:32

Na de 4-0 overwinning op FC Emmen van zaterdag start sc Heerenveen dinsdagavond het bekeravontuur. In het Abe Lenstra stadion is TOP Oss in de eerste ronde de tegenstander (aftrap 19.45 uur). Hoe ziet het onderlinge verleden eruit tussen de Friezen en de Brabanders en hoe presteert TOP Oss dit seizoen? Alles op een rij.

65345518aeff3.jpg
Filip Djuricic in actie tegen FC Oss in het seizoen 2011/2012

Historie
Het is niet voor de eerste keer dat sc Heerenveen en TOP Oss tegenover elkaar staan. Twee keer eerder troffen de Friezen en de Brabanders elkaar in het nationale bekertoernooi.

Seizoen 1996/1997: 3-2
In het seizoen 1996/1997 vond een bijzonder bekertoernooi plaats. Na overwinningen op Cambuur Leeuwarden, vv Urk en vv Sneek kwam TOP Oss op bezoek. Het was Tom Sier die in de 'sudden death' de beslissende 3-2 maakte. Eerder scoorden Yuri Cornelisse en Edwin de Wijs namens de bezoekers. De doelpunten aan Friese kant werden gemaakt door Igor Korneev en Jon Dahl Tomasson.

Door overwinningen op NEC, Feyenoord en Helmond Sport bereikte sc Heerenveen uiteindelijk de finale. Gerald Sibon – die later in 2009 met de beslissende penalty sc Heerenveen naar de bekerwinst zou schieten – scoorde de openingstreffer namens Roda JC. De Friezen verloren de finale met 4-2.

Seizoen 2011/2012: 11-1
Ook in het bekerseizoen van 2011/2012 stond een krachtmeting met de Ossenaren – toen FC Oss geheten – op het programma. sc Heerenveen was heer en meester en won met 11-1. Doelpunten werden gemaakt door Bas Dost (twee keer), Luciano Narsingh (twee keer), Filip Djuricic (twee keer), Rajiv van La Parra (twee keer), Sven Kums, Daryl Janmaat en Jeffrey Gouweleeuw. Christopher Bieber deed nog iets terug namens de Ossenaren.

De 11-1 overwinning op FC Oss is nog steeds de grootste zege in de clubgeschiedenis. Na dit record werd in de kwartfinale Vitesse nog met 1-2 verslagen, maar in de halve finale was PSV te sterk. Er werd met 1-3 verloren van de Eindhovenaren.

Kijk hieronder naar de samenvatting van de historische 11-1 overwinning:


TOP Oss dit seizoen
De ploeg van trainer Klaas Wels kende een moeizame seizoenstart met één punt uit de eerste vijf wedstrijden. In de drie duels daarna werden echter zeven punten gepakt. Oss lijkt dus zijn vorm te hebben gevonden. De Ossenaren staan, met een wedstrijd minder gespeeld, op een veertiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie met acht punten.

De Friese defensie zal Dennis van der Heijden goed in de gaten moeten houden. De spits is de meest productieve speler van Oss dit seizoen met twee doelpunten (en één assist). Van der Heijden viel vooral op in de wedstrijd tegen Dordrecht. De spits wist de Dordtse keeper te verrassen met een vrije trap die iets voorbij de middenlijn werd genomen: een wereldgoal.