Openingsduel sc Heerenveen: garantie voor goals

10 september 2020 14:42

Na meer dan zes maanden zonder competitievoetbal, wordt op de Nederlandse velden dit weekeinde weer om het echie gespeeld. sc Heerenveen trapt het nieuwe eredivisieseizoen zaterdag af tegen Willem II. Als voorbeschouwing op dit duel doken we de archieven in: dit waren de vijf meest spectaculaire openingswedstrijden deze eeuw.

Mitchell van Bergen maakte vorig seizoen de 0-3 in de openingswedstrijd, op bezoek bij Heracles Almelo

1. 2019/2020: Heracles Almelo - sc Heerenveen (0-4)
De openingswedstrijd van vorig seizoen zal bij velen in het geheugen gegrift staan. Met onder meer de vrije trap van Ibrahim Dresevic en de goal van Chidera Ejuke bij zijn eerste invalbeurt wisten de Friezen met 0-4 te winnen in Almelo. Jordy Bruijn en Mitchell van Bergen waren de andere doelpuntenmakers.

2. 2017/2018: FC Groningen - sc Heerenveen (3-3)
Aan het begin van dit seizoen stond meteen de noordelijke derby op het programma. En dat werd meteen een spektakel. Door doelpunten van Morten Thorsby (twee keer) en Reza Ghoochannejhad werd er met 3-3 gelijk gespeeld. Doelpunten aan de kant van de Groningers werden gemaakt door Mimoun Mahi (twee keer) en Lars Veldwijk.

3. 2013/2014: sc Heerenveen - AZ (4-2)
Na een eerste helft waarin sc Heerenveen thuis met 1-0 voorkwam, ging het in de tweede helft los. Er vielen nog vijf doelpunten en uiteindelijk wonnen de Friezen met 4-2 door treffers van Alfred Finnbogason (twee keer), Pele van Anholt en invaller Rajiv van La Parra. sc Heerenveen moest de laatst twintig minuten met een man minder spelen na een rode kaart voor linksback Mitchell Dijks. Mattias Johansson en Aron Jóhannsson scoorden namens AZ.

4. 2008/2009: FC Volendam - sc Heerenveen (2-3)
sc Heerenveen leek met een 3-1 stand de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen, maar Jack Tuyp maakte het namens de Volendammers nog heel even spannend met een doelpunt in de 90e minuut. Toch gingen de drie punten mee naar Fryslân. De doelpuntenmakers aan de kant van sc Heerenveen waren Christian Grindheim, Tarik Elyounoussi en Danijel Pranjic. Tuyp maakte ook het eerste doelpunt namens Het Andere Oranje.

5. 2006/2007: ADO Den Haag - sc Heerenveen (2-3)
De Friezen leken in de eerste wedstrijd van het seizoen af te streven op een nederlaag. Tien minuten voor tijd stond de ploeg met 2-1 achter, door doelpunten van Aleksandar Rankovic en Tininho. Toch was het sc Heerenveen dat aan het langste eind trok, dankzij goals van Ugur Yildirim (82e minuut) en Afonso Alves (90e minuut). Het eerste Friese doelpunt werd gemaakt door Paul Bosvelt.