Reactie op groot aantal (provocerende) uitsupporters in thuisvakken

14 februari 2020 15:24

De grote aanwezigheid van (provocerende) Feyenoordsupporters in de thuisvakken en stadionruimten donderdagavond was ongewenst en is voor in de toekomst onacceptabel. sc Heerenveen begrijpt de boze reacties van de eigen supporters hierover. De club betreurt het dat een deel van onze supporters zich daardoor niet thuis heeft gevoeld in het Abe Lenstra stadion.

63844e48a28b0.jpg

sc Heerenveen trekt zich de kritiek van de eigen supporters stevig aan en onderzoekt of provocerende Feyenoordsupporters die te ver zijn gegaan middels camerabeelden geïdentificeerd en op basis daarvan gestraft kunnen worden. Daarnaast onderzoekt de club op welke manier er in de toekomst beter met dit terugkerende probleem kan worden omgegaan en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

Restricties bij kaartverkoop
Vanwege voorvallen in het verleden golden met betrekking tot de kaartverkoop voor het duel met Feyenoord een aantal restricties. Zo konden alleen seizoen- en clubkaarthouders via de officiële clubkanalen kaarten kopen. Een seizoenkaarthouder had de mogelijkheid in totaal vier kaarten bij te kopen. Daarbij geldt dat de seizoenkaarthouder verantwoordelijk is voor het gedrag van degenen aan wie kaarten zijn verstrekt.

Een clubkaarthouder kon voor het duel met Feyenoord maximaal één kaart kopen. Clubkaartaanvragen buiten Friesland werden door sc Heerenveen niet gehonoreerd. Daarnaast zijn ook reeds bestaande clubkaarthouders gescand op in het verleden gedane aankopen. In een aantal gevallen bleek dat er door deze ‘supporters’ alleen voor de wedstrijden tegen Feyenoord kaarten werden gekocht. Ook deze clubkaarten zijn door de club direct geblokkeerd.

Zoals bij elke wedstrijd was het ook bij het bekerduel met Feyenoord niet toegestaan om buiten de privésfeer tickets aan te bieden, (door) te verkopen en/of af te geven. Kaarten die werden aangeboden via verkooppagina’s vielen onder zwarthandel en zijn gelijk geblokkeerd.

sc Heerenveen heeft bij de wedstrijd tegen Feyenoord op voorhand geen uitsupporters van de thuisvakken geweerd. Wel is er aan hen actief gevraagd om zich respectvol en gepast te gedragen, zoals een gast zich hoort op te stellen. Helaas is dit niet overal gebeurd, waardoor stewards en politieagenten moesten ingrijpen en erger hebben voorkomen. Vooral het in eerste instantie noodzakelijke optreden van onze eigen stewards verdient een grote pluim.

Aangescherpte veiligheidsmaatregelen
Ondanks al deze maatregelen heeft een groot aantal Feyenoordsupporters toch kaarten weten te bemachtigen voor de thuisvakken. Om die reden is besloten dat bij de volgende keer dat Feyenoord op bezoek komt alleen seizoenkaarthouders van sc Heerenveen en uitsupporters in het voor hen bestemde uitvak welkom zijn. sc Heerenveen hecht daarbij meer waarde aan veiligheid en sfeer dan het financiële belang in de vorm van het verkoop van kaarten.

Door de ongeregeldheden en provocaties heeft niet iedere supporter van sc Heerenveen zich tijdens het duel met Feyenoord thuis gevoeld in het eigen Abe Lenstra stadion. Dit is voor de club onacceptabel en de reden dat bij dergelijke duels de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt. sc Heerenveen gaat hierover binnenkort met vertegenwoordigers van politie, het Openbaar Ministerie en de lokale overheid om tafel.