sc Heerenveen eenvoudig naar volgende ronde

27 oktober 2020 22:31

sc Heerenveen heeft zich dinsdagavond zonder al te veel problemen geplaatst voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. In een leeg en daardoor sfeerloos Abe Lenstra stadion werd eerstedivisionist TOP Oss eenvoudig aan de kant gezet (3-1).

Vanaf de eerste minuut was duidelijk hoe het spelbeeld eruit zou komen te zien. sc Heerenveen de bal, TOP Oss vanuit een hechte organisatie loerend op een uitbraak. Het vele balbezit leverde aanvankelijk geen Friese kansen op, maar toen de thuisclub na ruim tien minuten voor het doel van keeper Bo Geens opdook, was het ook meteen raak. Joey Veerman kreeg de bal voor de voeten en schoot 'm geplaatst in de verre hoek (1-0).

Fraaie hakbal
Na de openingsgoal was het wachten op de volgende Friese aanvallen en mogelijkheden, maar die bleven uit. sc Heerenveen werd slordiger, liep wat naar achteren en incasseerde mede daardoor ook plotseling een tegentreffer. Een fraaie hakbal van TOP-spits Dennis van der Heijden belande bij Joshua Sanches en via de paal schoot de voormalig jeugdspeler van sc Heerenveen de bal achter Erwin Mulder (1-1).

Schrikken deed sc Heerenveen niet na de gelijkmaker. Meteen erna werd de aanval weer gezocht. Waar Geens eerst nog antwoord had op een knal van Benjamin Nygren was de doelman kansloos bij een intikker van de Zweed (2-1). Diezelfde Nygren speelde kort voor rust ook een hoofdrol bij het derde Friese doelpunt. Zijn hoekschop vond het hoofd van Kongolo, die met een krachtige kopstoot de marge uitbreidde (3-1).

Onder controle
De tweede helft begon boeiend met kansen binnen vijf minuten aan weerszijden. Nygren en Mitchell van Bergen vonden beiden Geens op hun pad, Lars Hutten stuitte op Mulder. sc Heerenveen had het duel onder controle, maar definitief afstand nemen lukte niet. Ook niet toen een halfuur voor tijd Henk Veerman alleen op Geens afkwam. De lob van de spits mislukte, waardoor TOP hoop bleef houden.

Eenmaal was TOP dicht bij de aansluitingstreffer, maar een ziedend schot van Mart Remans twintig minuten voor tijd werd door Mulder over de lat getikt. In het resterende deel wisselden beide ploegen, maar effect bracht dat niet teweeg. sc Heerenveen voetbalde de wedstrijd eenvoudig uit en plaatste zich voor de volgende bekerronde. Zondag is het weer eredivisievoetbal: op bezoek bij Sparta Rotterdam (aftrap: 14.30 uur).

sc Heerenveen - TOP Oss 3-1 (3-1). 11. J. Veerman 1-0, 29. Sanches 1-1, 33. Nygren 2-1, 40. Kongolo 3-1. Gele kaart: Van der Heijden (TOP Oss). Scheidsrechter: Bijl.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Akujobi (84. Floranus), Dresevic, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Dewaele (77. Hajal), J. Veerman; Nygren (77. Llanez), H. Veerman, Van Bergen.