sc Heerenveen maakt zich op voor eerste uitduel

17 september 2020 16:55

Met de prachtige overwinning op Willem II (2-0) nog in het geheugen bereidt sc Heerenveen zich voor op de volgende competitiewedstrijd. In Sittard is Fortuna zaterdagavond de tegenstander (aftrap: 21.00 uur). Wij doken het archief in en zetten de opvallendste feiten over dit affiche op een rij.

6514511420389.jpg

Onderlinge duels
sc Heerenveen speelde in competitieverband tien keer eerder in het Limburgse Sittard. Hiervan wisten de Friezen er vijf in een winstpartij om te zetten. De laatste twee uitwedstrijden kenden wisselend succes.

2019/2020: Fortuna Sittard - sc Heerenveen (2-1)
Vorig seizoen eindigde het onderlinge duel in een nederlaag. Door een prachtig doelpunt van Mitchell van Bergen kwamen de Friezen nog op voorsprong, maar door een eigen doelpunt van Sven Botman en een raak schot van Felix Passlack keerde de ploeg van Johnny Jansen met nul punten terug naar Fryslân.

2018/2019: Fortuna Sittard - sc Heerenveen (2-4)
In het seizoen 2018/2019 wist sc Heerenveen wel te winnen in Sittard. Na een 2-0 achterstand door doelpunten van Lazaros Lamprou en Mark Diemers wist de ploeg van toenmalig trainer Jan Olde Riekerink de wedstrijd knap om te buigen in een 2-4 overwinning. Daniel Høegh, Mitchell van Bergen en Sam Lammers (twee keer) waren trefzeker.


Fortuna dit seizoen
Fortuna Sittard had zich met de nieuwe coach Kevin Hofland vorige week zaterdag een andere competitiestart voorgesteld. In Enschede werd door doelpunten van Queensy Menig en Danilo Pereira met 2-0 verloren van FC Twente.

Fortuna kende de nodige mutaties op de transfermarkt. Zo zag het onder anderen Wessel Dammers naar FC Groningen vertrekken en keerde huurling Passlack terug naar Borussia Dortmund. Ook raakte het sterspeler Mark Diemers kwijt. De Leeuwarder kwam afgelopen seizoen tot zeven goals en vier assists.

Maar tegenover het vertrek van sterkhouders Dammers, Passlack en Diemers presenteerde Fortuna een aantal nieuwe gezichten. Zo kwam Emil Hansson over van het Duitse Hannover 96, werd Zian Flemming gehaald van PEC Zwolle en tekenden ook de ervaren eredivisiespelers Mats Seuntjens en Ben Rienstra een contract in Sittard.

65146849f957e.jpg
Ben Rienstra in actie namens sc Heerenveen tegen Fortuna in het seizoen 2018/2019

Speler uitgelicht
Voormalig sc Heerenveenspeler Ben Rienstra maakte afgelopen weekeinde zijn debuut voor Fortuna, op bezoek bij FC Twente. Vorig seizoen stond Rienstra onder contract bij het Turkse Kayserispor. Daarvoor speelde de middenvelder bij sc Heerenveen en kwam hij in 36 wedstrijden tot vijf doelpunten en drie assists.