"De continuïteit van de club staat op het spel"

29 januari 2021 20:30

De schouders moeten er gezamenlijk onder worden gezet, anders komt de continuïteit van sc Heerenveen in gevaar. Dat was de boodschap van Cees Roozemond vrijdag bij de online nieuwjaarsreceptie van de club. De algemeen directeur deed tijdens de liveshow een dringend beroep op de supporters en sponsoren: "Blijf de club steunen."

29012021272334 DSC 3687 (1)
Presentator Bas van Veenendaal (l) in gesprek met Cees Roozemond tijdens de online nieuwjaarsreceptie van sc Heerenveen.

Het coronavirus, de noodgedwongen maatregelen en de gehele crisis laten op alle vlakken diepe sporen na bij sc Heerenveen. Er wordt weliswaar gevoetbald, maar voor lege tribunes en dat heeft grote gevolgen. Het elkaar niet meer kunnen en mogen opzoeken zorgt ervoor dat die vaste, taaie band meer dan ooit op de proef wordt gesteld.

Aan Roozemond de taak sc Heerenveen door een loodzware periode te leiden. De directeur was in een interview voorafgaand aan de online nieuwjaarsreceptie zoals altijd optimistisch, maar ook realistisch en zelfs bezorgd. "Kunnen we straks nog wel de club zijn die we honderd jaar lang zijn geweest?", vroeg Roozemond zich hardop af.

Al bijna een jaar wordt er zonder publiek gevoetbald…

"Surrealistisch, maar helaas de waarheid. Bij voetbal hoort publiek. Als een van tweeën ontbreekt, klopt het niet. Dat onze trouwe supporters niet de wedstrijden kunnen bezoeken van hun club en niet hun passie kunnen beleven is een groot gemis. De keer dat het vol zat tegen Ajax (in maart vorig jaar, red.) lijkt alweer een eeuw geleden."

"Aan de andere kant zijn we blij dat we in deze uitzonderlijke periode mógen voetballen. Als eredivisie kunnen we wel maatschappelijk van betekenis zijn door in deze tijd houvast en afleiding te bieden. Maar leuk is het niet in lege stadions. Laten we hopen dat dit snel voorbij is. Liever gisteren dan vandaag."

Hoe beleeft u deze tijd?

"Als directeur is het zeer intensief, maar enorm uitdagend. Als mens vind ik het vooral erg verdrietig. Het sociale leven is weg. Ik ben een familieman, iemand die graag onder de mensen is. Juist dat is zo waardevol. Onlangs zijn we een steward verloren aan corona. Vreselijk… Dat komt binnen. Het doet je beseffen dat gezondheid het allergrootste goed is."

Helaas hebben we morgen en ook daarna nog te maken met corona. Wat houdt spelen zonder publiek in voor sc Heerenveen?

"Dat heeft sportief en financieel enorme consequenties. Het team mist, net als alle andere eredivisieploegen, de chemie met de eigen supporters. We moeten het doen zonder onze twaalfde man, die het team op bepaalde momenten over een dood punt kan helpen. Het verschil tussen spelen met en zonder publiek is levensgroot. Sfeer is er niet. De ziel is weg."

"Ook financieel krijgt de club klappen door wedstrijden spelen zonder supporters. Je loopt inkomsten mis uit onder meer kaartverkoop, catering, sponsorarrangementen en merchandise."

Hoe staat de club er nu financieel voor?

"Veel hangt af van het perspectief: wanneer kunnen we weer met publiek spelen? Dat is essentieel. Hoe langer we voor lege tribunes voetballen, des te langer we inkomsten mislopen en we uiteindelijk ook moeten bezuinigen op onder meer het spelersbudget. Dat is het laatste wat je wilt, want dat heeft rechtstreeks gevolgen voor de kwaliteit van de selectie."

"Het kapitaal moet hier op het veld staan. En het is heel simpel: met meer budget kun je betere spelers aantrekken en dus een sterkere selectie samenstellen. Het is daarom van essentieel belang dat supporters en sponsoren achter de club blijven en gaan staan. Minder verkochte seizoenkaarten heeft direct gevolgen voor de kwaliteit binnen de lijnen."

En hoe staat het met het operationeel tekort?

"In dat kader hebben we harde, maar nodige maatregelen moeten treffen. Helaas ontkwamen we er niet aan functies binnen de organisatie te laten vervallen. Die boodschap moeten brengen, aan mensen die hier soms al tientallen jaren werken, was erg verdrietig. Dat deed mij veel pijn."

"Helaas waren bezuinigingen op personeelskosten nodig. In het belang van de club. We kijken kritisch naar elke euro die we uitgeven. Daarnaast hebben we het spelersbudget moeten verlagen en hebben we uitstel gevraagd en gekregen voor een deel van de maandelijkse huursom. Omdat de realiteit is dat het prachtige Abe Lenstra stadion niet alleen te duur is, maar ook te groot."

"Al tijden zijn we bezig om te kijken of de huisvestingskosten omlaag kunnen. Ik ben blij dat de gemeente en Sportstad de noodzaak inzien. Goed nieuws is er ook over Skoatterwâld. Met de gemeente en vv Heerenveen zijn we voor het eerst in jaren stappen aan het maken. Het plan van eisen is klaar. Nu is het tijd voor het rekenwerk en gesprekken met geïnteresseerde partijen."

"De eerste effecten van deze substantiële bezuinigingen hebben we al gezien. Het klinkt raar en vreemd in de periode waarin we zitten, maar ik ben optimistisch over de voortgang die we boeken als we het hebben over het operationeel tekort. Dat gaat naar beneden."

Dan de toekomst. Hoe ziet die eruit?

"Ik ben heel benieuwd wat de coronatijd met een ieder heeft gedaan. Hoe gedragen we ons na zo’n impactvolle periode? Ik ga ervan uit dat mensen er weer op uit willen en dat voetbalsupporters niet kunnen wachten weer naar het stadion te mogen. Als het moment daar is, moeten we wel aan een belangrijke voorwaarde hebben voldaan: onze club de crisis door."

"Alleen samen redden we het. We hebben elkaar misschien wel harder nodig dan ooit om dat wat ons bindt overeind te houden. Als we niet gezamenlijk de schouders eronder zetten, komt de continuïteit van sc Heerenveen in gevaar. De club heeft echt iedereen keihard nodig. De toekomst staat op het spel. Ik hoop dat iedereen dat beseft."

"Maar ik ben optimistisch ingesteld en heb er vertrouwen in dat het saamhorigheidsgevoel en solidariteit sc Heerenveen door de crisis helpt. Daarna is het tijd om die stip aan de horizon te zetten: uitgroeien tot een stabiele club die thuishoort in het linkerrijtje en gedurende het seizoen naar boven kijkt. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek: eerst staat ons nog een enorme uitdaging te wachten."