Deze platen kom je tegen in de nostalgische kalender

01 december 2021 17:25

Voor in de schoen, voor bij de boom of omdat ie gewoon zo prachtig is: de nostalgische kalender van sc Heerenveen. KICK uitgevers dook de geschiedenis in en produceerde een fullcolourkalender met indringende beelden uit het rijke verleden. Nu te koop als geschenk of voor jezelf, in de Feanstore of online.

10 1999 07 28 West Ham Utd HV Sammardzic


Bij de platen op het grote formaat (60 x 40 cm) kun je als supporter wegdromen. Het zijn beelden waar je naar blijft kijken en die na het einde van een jaar niet worden weggegooid. Op de cover zien we Prins Bernhard op Koninginnedag 30 april 1951 lachend in gesprek met Henny Jonkman, Abe Lenstra en Corrie Blaauw. Die dag is Heerenveen uitgenodigd voor de traditionele erewedstrijd op een veld nabij Paleis Soestdijk, waarbij ’t Gooi de tegenstander is.


De kalender per maand:

JANUARI: Heerenveen, 7 maart 1948, vv Heerenveen - Be Quick (3-2). Voor de zesde keer in successie is Heerenveen kampioen van het noorden. Jan Ploegh, Mollo de Jong en Henny Jonkman gaan op de schouders van de fans.

FEBRUARI: Vught, 30 mei 1948, BVV - vv Heerenveen (3-1). Dé kans voor Heerenveen om kampioen van Nederland te worden. Maar met een minder dan halffitte Abe Lenstra mislukt de greep naar de hoogste eer. Niet Heerenveen, maar BVV is de nieuwe landskampioen.

MAART: Amsterdam, 27 mei 1951, Blauw Wit - vv Heerenveen (3-1). In het Olympisch Stadion ruimt Mollo de Jong op, gadegeslagen door doelman Tieme Veenstra en Imke de Jong.

APRIL: Leeuwarden, 19 september 1954, vv Heerenveen - vv Leeuwarden (3-2). Karakteristieke actie van Abe Lenstra: via een sliding de bal goed raken.

MEI: Eind november 1964. Het weekblad Panorama fotografeert de spelers van vv Heerenveen, dat dan doolt in de Tweede Divisie, ondanks namen in het elftal als René Baudoin, Henk Hainja, Leo de Vroet, doelman Siep de Jong, Hans Zwart, Henk Hartkamp en Klaas Oosterhof.

JUNI: Amsterdam, 21 april 1991, Ajax - sc Heerenveen (4-0). Gertjan Verbeek leidt als aanvoerder zijn spelers in De Meer het veld op.

JULI: Amsterdam, 21 april 1991, Ajax - sc Heerenveen (4-0). Maarten de Jong toont zijn enorme sprongkracht.

AUGUSTUS: Sligo, 22 juni 1996, Sligo Rovers - sc Heerenveen (0-0). Het gaat om een wedstrijd voor de Intertoto Cup, maar doelman Hans Vonk waant zich op een achterafveldje in de Friese onderbond.

SEPTEMBER: Heerenveen, 17 april 1997, sc Heerenveen - Helmond Sport (5-0). Sterspeler Jon Dahl Tomasson is in deze wedstrijd op weg naar de finale van het KNVB-bekertoernooi.

OKTOBER: Londen, 28 juli 1999, West Ham United - sc Heerenveen (1-0). Voor de vierde ronde van het toernooi om de Intertoto Cup laat Radoslav Samardzic zich zien.

NOVEMBER: Lyon, 12 september 2000, Olympique Lyon - sc Heerenveen (3-1). In de Champions League duelleert Gérard de Nooijer met Steve Marlet.

DECEMBER: Amsterdam, 27 januari 2005, Ajax - sc Heerenveen (2-0). Voor het bekertoernooi wordt Klaas-Jan Huntelaar door Rafael van der Vaart in de heupzwaai genomen.