Jansen blikt op 'Schöne-dag' vooruit op AZ-uit

12 februari 2021 20:00

Door de massale aandacht voor de komst van Lasse Schöne naar sc Heerenveen zouden we het bijna vergeten: er wordt dit weekeinde ook gewoon gevoetbald. Johnny Jansen blikte vrijdag tijdens het gebruikelijke persmoment vooruit op het volgende duel van de Friezen: zondag uit bij AZ (aftrap: 12.15 uur). Zit de nieuwste aanwinst dan al bij de wedstrijdselectie?

FPH1869

"Ja", was het antwoord van Jansen op de vraag of Schöne er zondag bij is, "maar hij begint niet in de basis." De oefenmeester kreeg uiteraard de vraag wat hij vindt van de komst van de ervaren Deen. "Daar ben ik heel blij mee. Lasse is natuurlijk een heel goede voetballer die bovendien een verlengstuk kan zijn voor ons als staf. Hij herkent en ziet bepaalde situaties in het veld. Een absolute aanwinst voor de ploeg en de club."

Prettig mens
Het is niet voor het eerst dat Jansen en Schöne gaan samenwerken. Als beginnend trainer in de jeugdacademie van sc Heerenveen kreeg Jansen het toen zestienjarige Deense talent onder zijn hoede. "Als ik aan die tijd denk, komt Lasse altijd wel ter sprake. We hadden een heel goed team met onder meer Joey van den Berg en Reza Ghoochannejhad. Lasse was een vaardige voetballer, maar ook een heel prettig mens. Hij heeft me zelfs samen met een paar andere jeugdspelers geholpen met het plaatsen van een nieuwe keuken."

Dat was toen. Hoe kijkt Jansen tegenwoordig naar Schöne? "Met veel bewondering. Hij heeft hier destijds niet het eerste gehaald, maar via een omweg alsnog de top bereikt. En hoe. Dat vind ik heel knap. Het is hem niet komen aanwaaien, ondanks zijn grote talent. Lasse is hier begonnen en misschien sluit ie hier wel af. Wat zou er nog mooier zijn dan dat? Hij is, zo zegt hij zelf ook, nog hartstikke fit."

Veel dynamiek
Niet alleen Schöne, ook de rest van zijn selectie is fit, zei Jansen. En dat is ook nodig, want AZ is een behoorlijke tegenstander. Eerder dit seizoen gingen de Friezen in eigen huis vrij kansloos onderuit (0-3). "AZ heeft echt een mooie ploeg. Er zit veel dynamiek in, veel beweging tussen de linies en een belangrijke rol voor de backs. Ze hebben talentvolle en vooral goede spelers. Als trainer en liefhebber kijk ik graag naar AZ. We kunnen aan de bak."