Niels en Floris blikken terug: "We zijn niet weggeveegd"

20 januari 2021 14:25

Met de finaledag twee weken geleden werd het eerste seizoen van de eDivisie 2020/2021 afgesloten. Ajax veroverde de titel op de finaledag, die sc Heerenveen moest missen vanwege een zeventiende plek in de reguliere competitie. Met e-sporters Niels Krist en Floris Jorna blikken we terug op een bijzonder seizoen dat vanwege corona in aangepaste vorm werd georganiseerd.

E Sports
E-sporters Floris Jorna (r) en Niels Krist.

Niels, hoe kijk jij terug op het afgelopen seizoen?
"Het was raar. Dat komt vooral omdat we door corona niet langer met alle spelers op één centrale plek konden spelen. Het seizoen ervoor was alles live vanuit de studio in Aalsmeer. Nu moest ik vaak vlug vanuit het werk naar het Abe Lenstra stadion, waar ik alle wedstrijden speelde. Dat werkte niet altijd. Als we naar Aalsmeer moesten, heb je een heel andere voorbereiding. Ik kan wel zeggen dat ik dat stukje heb gemist. Qua tijd was het wel een voordeel, want het scheelde mij drie uur reizen per speeldag."

Was het voor jou ook zo’n apart seizoen, Floris?
"Zeg dat wel. Ik moest vaak heen en weer vliegen om te kunnen spelen. De ene keer speelde ik vanuit mijn studentenkamer in Groningen en de andere keer moest ik naar het stadion. Uiteindelijk kwam dat wel goed, maar de resultaten vielen wel tegen. Ik had ook niet verwacht dat de tegenstanders van zo’n hoog niveau zouden zijn. Ik denk ook dat we in de studio beter hadden gepresteerd, omdat wij daar meer ervaring in hebben. Maar persoonlijk had het ook wel voordelen om niet steeds naar Aalsmeer te moeten. Ik ben wel vaak druk met mijn studie, dus in dat opzicht was het wel fijn om vanuit mijn kamer te kunnen spelen."

Uiteindelijk zijn jullie in de competitie op een zeventiende plaats geëindigd. Zat er meer in of was dit het maximale?
Niels: "Laten we eerlijk zijn: wij horen niet bij de top van Nederland. Wij doen dit niet fulltime zoals andere spelers, dus dan vind ik het al knap dat we een paar wedstrijden hebben gewonnen. Samen hebben we weinig punten gepakt, maar individueel hebben we nog wel goede resultaten geboekt. Natuurlijk is het vervelend dat je zo laag eindigt, maar we moeten ook reëel zijn. Laag eindigen is vervelend, maar niet verrassend. Het positieve is dat we bijna niet van de mat zijn geveegd. We verloren veel, maar steeds met nipte cijfers. Dat zijn weer aanknopingspunten voor het tweede seizoen."

Floris: "Ja, er had ook wel meer ingezeten. Niels begon het seizoen goed en ik iets minder. Later ben ik ook op de wedstrijddagen gaan trainen en toen ging het al snel beter. De top vier was een klasse apart, maar tegen spelers uit de middenmoot heb ik het wel beter gedaan. Ik merkte bij mijzelf dat ik te weinig tijd had om te trainen, dus ik hoop dat ik in het tweede seizoen daar meer tijd voor heb."

Nu jullie voorlopig geen wedstrijden meer hoeven te spelen: hoe vullen jullie je tijd nu in?
Niels: "Ik heb een eigen bedrijf genaamd TastToe. Hier maken we gezonde kant-en-klaarmaaltijden en bezorgen die ook op locatie. Dat bezorgen doe ik zelf ook. Als mensen een lekkere verse maaltijd willen én meteen een lesje FIFA, kunnen ze contact met me opnemen. Kan ik gelijk oefenen voor de eDivisie."

Floris: "Ik studeer accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik zit nu in het laatste jaar en ga straks beginnen aan mijn scriptie. Voor mij worden het dus drukke maanden, maar ik wil mij nog steeds volledig inzetten voor de club. Ik wil graag goede prestaties neerzetten, ook voor de fans. Het is wel leuker als we ons meer in de strijd kunnen mengen. Dat we het spannender maken in de competitie en dat we ook wat meer potjes gaan winnen."

Jullie hebben het al over de hervatting van de eDivisie. Wanneer komen jullie weer in actie, Niels?
"De verwachting is dat het tweede seizoen in maart gaat beginnen. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog niet bekend vanwege de lockdown. Het liefst zit ik in de studio, maar ik verwacht niet dat dat nog gaat gebeuren dit seizoen."