sc Heerenveen wint derby in Leeuwarden

19 december 2021 16:08

sc Heerenveen heeft zondagmiddag de Friese Derby gewonnen van SC Cambuur. In het hol van de leeuw, op bezoek in de Friese hoofdstad, groeide Henk Veerman met twee treffers uit tot de nieuwste derbyheld (1-2). SC Cambuur speelde tachtig minuten lang met tien man, na een rode kaart voor Doke Schmidt.

19122021286457 DSC 8251

De voorzet was perfect van Rami Kaib: juiste hoogte, juiste snelheid. De timing, de sprongkracht en de kopstoot van Henk Veerman idem dito. Het waren de ingrediƫnten die de winnende treffer mogelijk maakten op bezoek bij SC Cambuur (1-2). Zeven minuten voor tijd voltrok de spits van sc Heerenveen het vonnis over de ploeg uit Leeuwarden.

Rood voor Schmidt
Het was niet de eerste keer dat Henk Veerman sc Heerenveen op voorsprong zette. In het lege en koude Cambuurstadion opende de aanvaller de score vanaf de stip, nadat hij daarvoor de bal tegen de hand van Calvin Mac-Intosch had geschoten (0-1). Kort erna hielp nota bene Doke Schmidt zijn oude club in het zadel: voor een tackle op Tibor Halilovic kreeg hij rood van Danny Makkelie.

Tegen de tien van SC Cambuur had sc Heerenveen kansen om de score uit te breiden. De beste kans was voor Anthony Musaba, maar van dichtbij stuitte hij op doelman Sonny Stevens. De Friezen verloren de grip op de wedstrijd en zagen de thuisclub zelfs langszij komen. Een vrije trap vanaf de zijkant belandde op het hoofd van Roberts Uldrikis (1-1).

Nieuwste derbyheld
Kort voor rust kreeg sc Heerenveen nog een goede kans: Musaba trof de buitenkant van de paal. In de tweede helft gingen de Friezen verder op jacht naar de nieuwe voorsprong. Henk Veerman was er dichtbij, net als Nicolas Madsen en Joey Veerman, maar de goal liet lang op zich wachten. Tot minuut 83, tot die rake knik van de nieuwste derbyheld: Henk Veerman.

Opstelling: Mous; Van Ewijk (46. Akujobi), Van Beek, Bakker, Kaib; Madsen, J. Veerman, Halilovic; Musaba (80. Stevanovic), H. Veerman, De Jong (70. Nygren).