VI: 'Frisse wind in Friesland'

24 februari 2022 16:42

Voetbal International brengt deze week een interview met technisch manager Ferry de Haan en hoofd jeugdacademie Marcel van Buuren. Het tweetal vertelt in het weekblad hoe zij met de academie een inhaalslag willen maken. Het gehele verhaal is nu te lezen op VI Pro.

DSC 9338 Kopiëren
Marcel van Buuren tijdens een training van de academie.


"We moeten eerlijk zijn", vertelt technisch manager Ferry de Haan. "Heerenveen is lang een voorloper geweest op opleidingsgebied. Dat heeft de club heel veel gebracht, maar helaas zijn we niet meer in die positie. Dat is geen verwijt, maar een constatering. Een van de belangrijkste taken die ik heb meegekregen is om ervoor te zorgen dat de opleiding van de club weer een modern gezicht krijgt."

"Veel mensen hebben het bij Heerenveen over vroeger", vult Marcel van Buuren aan. "Dat is gevaarlijk, want tijden veranderen en je creëert er een bepaald verwachtingspatroon mee. Wat juist belangrijk is, is om erachter te komen wáárom de realiteit niet overeenkomt met die verwachtingen. Als je dan kijkt naar de faciliteiten en filosofie van onze opleiding, dan zijn we gewoon ingehaald. Hoe dat is gebeurd en wie daarbij is geweest maakt mij weinig uit, het is gewoon een feit. Aan ons de taak om te zorgen dat we weer naar dat oude niveau terug gaan."

Van Buuren heeft samen met Eric Boersma (manager academie) een plan geschreven om de opleiding te stroomlijnen. Van hoe de club wil opleiden tot wat voor spelers de club moet voortbrengen. "Je hebt zaken als club-dna en spelintenties. We moeten meer naar het individu gaan kijken, elke jeugdspeler – en vooral de grootste talenten – op maat bedienen. Natuurlijk heb je een team nodig, maar je zult nooit een compleet team afleveren bij de eerste selectie. De teamprestatie en het winnen van wedstrijden zijn belangrijk, maar minder belangrijk dat de ontwikkeling van het individu."

SKW
Cruciaal in de plannen is de realisatie van een nieuw SKW. Een complex dossier omdat de club ook met de belangen van de gemeente Heerenveen en VV Heerenveen te maken heeft. Op de achtergrond werkt algemeen directeur Cees Roozemond aan een oplossing. De Haan hierover: "De visie en lijn die we gaan aanbrengen in de opleiding zijn een heel belangrijke stap, maar dat we nieuwe faciliteiten realiseren is uiteindelijk een must."

Het volledige verhaal met Ferry de Haan en Marcel van Buuren is hier te lezen.