VIDEO: Dit werd er allemaal besproken in de nieuwjaarsreceptie

26 januari 2022 14:49

Ook dit jaar organiseerde sc Heerenveen de nieuwjaarsreceptie online. Wederom vanwege de coronabeperkingen, die toevalligerwijs op hetzelfde moment in Den Haag weer werden versoepeld. De gevolgen daarvan en nog veel meer onderwerpen werden dinsdagavond besproken vanuit de businessruimte van het Abe Lenstra stadion.

25012022287729 DSC 4355
Klik op de afbeelding om de hele nieuwjaarsreceptie terug te zien.


De eerste die aanschoof bij presentator Jouke de Vries was Cees Roozemond. De algemeen directeur van sc Heerenveen werd gevraagd naar de huidige situatie en uiteraard het beëindigen van de samenwerking met hoofdtrainer Johnny Jansen. "Dit zijn heel vervelende dingen. Johnny is een man van de club. Dit doet veel pijn en verdriet, maar uiteindelijk was het onvermijdelijk."

Weer publiek bij wedstrijden
Tegelijkertijd met de nieuwjaarsreceptie werd in Den Haag een nieuwe coronapersconferentie uitgezonden. Minister-president Mark Rutte kondigde diverse versoepelingen aan en bevestigde dat de voetbalclubs bij de wedstrijden weer supporters mogen toelaten. Een derde van de stadioncapaciteit mag daarbij benut worden.

Het betaald voetbal had gehoopt op meer, liet commercieel manager Martin Koopman weten. "We hadden gehoopt dat het kabinet had gezegd dat iedereen straks weer mag komen, of op z'n minst tweederde. Het besluit is uitermate teleurstellend en niet terecht ten opzichte wat we als branche hebben bewezen. Het is meer dan dat we hadden, maar absoluut niet wat we hoopten."


Supporter ben je je hele leven
Tafelgasten Wim en Hans Anker, de misschien wel twee bekendste supporters van sc Heerenveen, zoomden in op het huidige seizoen én richten zich tot hun medefans. "Supporter ben je je hele leven", begon Wim zijn pleidooi. "En dat wil ik ook tegen iedereen zeggen die zich supporter noemt, dat zijn er tienduizenden. In het woord supporter zit 'support' en dat betekent steun. En steun verleen je aan je geliefde club."


In- en uitgaande transfers
Het is januari en dat betekent dat de transfermarkt is geopend. Bij sc Heerenveen gebeurde al het een en ander: Joey Veerman ging, Anas Tahiri en Sydney van Hooijdonk kwamen. Gaat de selectie nog op meer plekken wijzigen? Die vraag was voor technisch manager Ferry de Haan: "Wellicht. In principe geldt dat alles wat we op dit moment gaan doen, in het teken moet staan van de lange termijn."


Tot slot gaven voorzitter Jessica Roosenburg en trainer Roeland ten Berge een update met betrekking tot het vrouwenvoetbal. sc Heerenveen staat momenteel een na laatste in de eredivisie. "Ik vind dat we daar niet horen", zei Ten Berge. "De afgelopen jaren deden we mee om de plekken vier, vijf, zes. We kunnen beter."

Het vrouwenvoetbal omarmen
Roosenburg werd gevraagd naar de lange termijn. "Het blijft een uitdaging. Als je kijkt naar wat voor sprongen we hebben gemaakt, hebben we dat heel goed gedaan. We hebben meer geld dan ooit, maar de kosten stijgen mee. Mede vanwege eisen vanuit de KNVB om als tak verder te professionaliseren. Willen we stappen blijven maken, moet het vrouwenvoetbal volledig worden omarmt, door iedereen."