Akademy: Onder 16 en Onder 12 winnen ‘Derby van het Noorden’

20 november 2023 12:00

Daar waar het eerste elftal een weekend vrij had, was er volop actie op de velden van de Akademy. Vijf teams wisten dit weekend winnend af te sluiten, waarbij O16 de koppositie veroverde na een overwinning op FC Groningen.

18112023314522 DSC 0544

O21 behaalt ruime overwinning op VVV-Venlo

O21 blijft meespelen om het kampioenschap en promotie naar divisie 1. Afgelopen zaterdag werd de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo met 4-0 gewonnen. Namens de Friezen wisten Melle Joop Witteveen, Isaiah Ahmed, Espen van Ee en David Easmon het net te vinden. Door deze overwinning staat O21 nu op een gedeelde tweede plaats met PEC Zwolle. Aanstaande zaterdag (15.00 uur) staat een ontmoeting met PEC Zwolle op het programma op Sportpark Skoatterwâld. Koploper NEC is ook nog binnen handbereik, met slechts één punt voorsprong en drie wedstrijden te gaan.

O18 speelt gelijk in de Friese Derby
Voor O18 stond de Friese Derby tegen Cambuur op het programma. Op Sportpark Skoatterwâld kwam sc Heerenveen vlak na rust via Ruben Veer op een verdiende voorsprong. De gasten uit Leeuwarden vochten zich terug in het duel en kwamen na iets meer dan een uur spelen op gelijke hoogte (1-1). Volgende week gaat O18 op bezoek bij De Graafschap, de nummer drie van de ranglijst. Het gat met nummer twee FC Groningen is nu zes punten, met de kanttekening dat O18 een duel minder heeft gespeeld.

O16 verovert de koppositie
De overwinning op FC Groningen betekende voor O16 de vijfde overwinning op rij. In Groningen won de ploeg van Wilco Hellinga met 2-4. Kirayno Schaken en Jesse Doetjes brachten de Friezen al na twintig minuten op een comfortabele 0-2 voorsprong. Vlak voor rust scoorde de thuisploeg, maar dankzij een inzet van De'Zhaen Cotino was de marge na een uur spelen weer twee. Hoewel Groningen zich opnieuw terugvocht in de wedstrijd, werd deze door een late treffer van Ivan Rudic beslist. Door de overwinning neemt O16 de koppositie over van FC Groningen en lijkt promotie naar divisie twee slechts een kwestie van tijd.

O15 boekt een knappe overwinning bij de koploper
Met een knappe 0-2 overwinning op FC Dordrecht had O15 een goed weekend. Door deze zege behoudt het team van trainer Jeffrey Mast uitzicht op de derde plaats. Komend weekend speelt O15 op Sportpark Skoatterwâld tegen AFC, met aanvang om 11.15 uur.

O14 blijft in de race voor titel
Een doelpunt van Givencio Getrouw bleek van grote waarde voor O14. De ploeg van trainer Tim Strandstra deed uitstekende zaken door met 0-1 te winnen bij PEC Zwolle. Hierdoor blijft het spannend bovenin. sc Heerenveen staat met 26 punten slechts twee punten achter op koploper De Graafschap. Zaterdag reist O14 naar Nijmegen voor het duel tegen N.E.C.

O13 nipt onderuit tegen Feyenoord
Voor O13 stond de krachtmeting tegen koploper Feyenoord op het programma. Hoewel de thuisploeg na 25 minuten op voorsprong kwam, bleef O13 lang in de wedstrijd. Ondanks de strijd van de mannen onder leiding van trainer Nick Kuiper slaagden ze er helaas niet in het net te vinden. Ondanks de 1-0 nederlaag behoudt O13 de vierde plaats, met één punt voorsprong op Ajax en vier punten op FC Utrecht.

O12 haalt hard uit tegen FC Groningen
Wie veel doelpunten wilde zien, was bij O12 aan het goede adres. Daar vielen maar liefst 21 doelpunten in totaal. De Friezen maakten er vijftien; FC Groningen scoorde er zes.