Van Wonderen neemt Wålemark op in wedstrijdselectie: "Hebben wat meer wisselgeld"

22 september 2023 15:31

Als Kees van Wonderen zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Excelsior (aftrap 21.00 uur) naast zich in de dug-out kijkt, ziet hij behoorlijk wat wapens op de bank zitten. De selectie van de Friezen komt langzaamaan op oorlogssterkte. Thom Haye is terug van een schorsing, Pawel Bochniewicz zit weer bij de ploeg nadat hij vorig weekend verstek moest laten gaan en ook Patrik Wålemark is van de partij. Hij staat voor het eerst op het wedstrijdformulier.

27082023312049 FP1 3550


"Patrik zit voor het eerst bij de groep. Het oogt steeds beter. Toen ik hem vertelde dat hij bij de wedstrijdselectie zat, begon hij breeduit te lachen. Het was zeven maanden geleden voor hem", vertelt de trainer. "Ons eerste richtpunt was om hem tijdens de interlandperiode wat minuten te geven in een oefenwedstrijd, maar dat haalde hij niet. We hebben er nog over gedacht om hem eerst mee te laten spelen bij Onder 21, maar zij spelen twee keer op kunstgras. Dat is dus niet ideaal."

Charlie Webster is nog geschorst. Melle Joop Witteveen, Roan van der Plaat en Espen van Ee doen dit weekend mee bij Onder 21. "Die jongens moeten ook spelen", weet Van Wonderen, die meerdere Akademy-spelers in de voorbije weken liet debuteren. "Bij O21 hoopten ze dat ze na de voorbereiding weer wat spelers terugkregen, maar die ruimte was er bij ons niet door blessures en schorsingen. Nu hebben wij wat meer wisselgeld."

Afgelopen weekend verloor sc Heerenveen met ruime cijfers van Feyenoord. "Wij zijn nog niet zo ver om het zo’n ploeg moeilijk te maken. Ik kan er ook niet tegen dat we verliezen, maar ik vind het ook niet onlogisch. We moeten ons nog veel ontwikkelen, stappen zetten. Je wilt niet in excuses vallen, maar ik moet het wel blijven uiteggen", vertelt de coach, die vrijdagochtend op het trainingsveld werd bijgestaan door voormalig sc Heerenveen-speler Niklas Tarvajärvi. "Hij is één keer per week bij ons op het veld. Hij is een oud-spits, kent het dna van de club, is zelf trainer en is op jonge leeftijd vanuit Scandinavië hierheen gekomen. Hij weet dus waar spelers mee kunnen worstelen en van daaruit kan hij ze ondersteunen."