Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

29 April 2007: Afonso Alves beul van Feyenoord

Gepubliceerd op 16 maart 2017 08:00
29 April 2007: Afonso Alves beul van Feyenoord

Tien jaar geleden, op zondag 29 april 2007, was Feyenoord net als komende zondag het geval is, ook te gast in het Abe Lenstra stadion. De belangen waren groot en het werd een memorabele middag in Friesland. sc Heerenveen won met 5-1 dankzij een ontketende Afonso Alves. De Braziliaan leidde de Rotterdammers met vier treffers de naar de slachtbank.

De vijfde plek op de ranglijst en de zekerheid van deelname aan Europees voetbal zijn op de laatste dag van het seizoen inzet van de strijd tussen de nummers vijf (Feyenoord) en zes (sc Heerenveen) van de Eredivisie. De thuisclub heeft 52 punten, de gasten uit Rotterdam 53. De winnaar verzekert zich van een ticket voor het UEFA Cup toernooi.

Er staat spanning op het duel en dat is te merken tijdens de afsluitende training voor de kraker tegen Feyenoord. Bij het traditionele partijtje tussen de basis en de reserves, soms een verplicht nummer voor de spelers die verzekerd zijn van een startbewijs, houdt de eerste keus zich niet in. De wissels zijn kansloos en worden met 4-0 van de mat gespeeld.

'Gras tussen tanden'

Trainer Gertjan Verbeek kijkt tevreden toe. Hij ziet dat zijn spelers fit en scherp zijn en acht zijn ploeg in staat Feyenoord van de vijfde plek af te houden. Dat sc Heerenveen thuis speelt en dat Feyenoord moet winnen is in het voordeel van zijn elftal. ‘Als wij ruimte krijgen om te voetballen, komen we tot ons beste spel.’ Het enige twijfelgeval is doelman Vandenbussche, die last heeft van zijn ribben. De Belg wil het duel met Feyenoord echter voor geen goud missen. ‘Dit is de wedstrijd van het seizoen. Daar moet ik bij zijn,’ aldus Vandenbussche.

Feyenoord komt niet in topvorm naar It Friese Haagje. De ploeg van trainer Erwin Koeman pakte slechts één punt in de drie voorgaande wedstrijden. Het zegt Verbeek weinig. ‘Feyenoord is net als wij een subtopper. Zij doen mee om de vijfde plek, dus van onderschatting kan geen sprake zijn.’ Verbeek dicht zijn ploeg een goede kans toe om te winnen. ’Als we ons houden aan de gemaakte afspraken en als team opereren, geloof ik in een goede afloop.’

Ook Verbeek zijn collega Erwin Koeman gelooft in een goed resultaat. ‘We hebben de kansen in eigen hand. Ik geloof er heilig in dat we die kans kunnen pakken en dat geloof is er ook bij de spelers.’ Volgens Koeman moet Feyenoord alles geven om een rotseizoen alsnog gedeeltelijk goed te maken. ,,Het enige dat wij kunnen doen is gas geven. De spelers moeten met het gras tussen de tanden van het veld komen.’

Boeiend gevecht

sc Heerenveen en Feyenoord maken er een boeiende eerste helft van. In het eerste halve uur zijn de betere kansen voor de thuisclub, de gasten loeren vooral op de counter. In de 32ste minuut opent Alves de score. Hij mag van zeker 25 meter aanleggen, een ideale afstand voor de Braziliaan. Timmer heeft geen enkele kijk op de daverende vrije trap. De zwabberbal die de topscorer van de Eredivisie produceert verdwijnt in de bovenhoek, 1-0.

Feyenoord maakt het na rust nog even spannend als Buijs profiteert van een slippertje van Paul Bosvelt. Omdat beide ploegen niets opschieten met een gelijkspel, brandt de strijd volledig los. Castelen laat de Friese fans schrikken, maar stuit op Vandenbussche. Direct daarna is het aan de andere kant wel raak. Op een keiharde knal van Alves heeft Ekramy, die de geblesseerde doelman Timmer is komen vervangen, geen antwoord.

Alves maakt er vervolgens vanaf de stip 3-1 van. Nilsson scoort op aangeven van Bradley 4-1 en dan is het slotakkoord voor Alves. Met een machtige vrije trap laat de Braziliaan de doelman van Feyenoord kansloos, voor de tweede maal die middag verdwijnt de bal in de  verre hoek. Met zijn vier treffers voert Alves zijn seizoensproductie op tot 35 treffers. Met dat aantal is hij de onomstreden topscorer van de Eredivisie. Alves laat Koevermans van AZ en N’Kufo van FC Twente (beide 22) ver achter zich.

'Geen kwartje'

Gertjan Verbeek is na afloop uiteraard een tevreden man. ‘De uitslag is geflatteerd, maar het waren mooie goals. Alves is vanmiddag weer een stukje duurder geworden’, aldus de trainer. Na de zege op Feyenoord kan sc Heerenveen zich opmaken voor een tweeluik met Ajax met als inzet deelname aan de Champions League. Ajax is favoriet, weet Verbeek, maar: ‘Wij hebben Alves, je geeft ‘m vaak geen kwartje, maar ineens is ‘ie er.’

Het is niet alleen vanwege de 5-1 zege van sc Heerenveen op Feyenoord een gedenkwaardige middag. PSV wordt op de slotdag van de competitie op doelsaldo kampioen, omdat AZ bij Excelsior verliest en de 0-2 winst van Ajax niet toereikend is om de landstitel op te kunnen eisen.

Statistieken

Opstelling sc Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Breuer, Pranjic, Hanssen, Bosvelt (68. Bradley) Yildirim (68. Poulsen), Alves, Nilsson (80. Johnson).

Opstelling Feyenoord: Timmer (38. Ekramy), Drenthe, Bahia,Vlaar, Buijs, De Guzman, Schreuder (70. Kolkka), Lucius, Van Hooijdonk, Charisteas, Castelen.

 • SCFeyenoord290407008.jpg
 • SCFeyenoord2904070013.jpg
 • SCFeyenoord2904070017.jpg
 • SCFeyenoord2904070023.jpg
 • SCFeyenoord2904070027.jpg
 • SCFeyenoord2904070034.jpg
 • SCFeyenoord2904070046.jpg
 • SCFeyenoord2904070060.jpg
 • SCFeyenoord2904070066.jpg
 • SCFeyenoord2904070072.jpg
 • SCFeyenoord2904070083.jpg
 • SCFeyenoord2904070084.jpg
 • SCFeyenoord29040700135.jpg
 • SCFeyenoord29040700158.jpg
 • SCFeyenoord29040700163.jpg