Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

'Emoties bij derby maken het voetbal leuk'

Gepubliceerd op 5 april 2013 19:00
'Emoties bij derby maken het voetbal leuk'

Zondag maakt trainer Marco van Basten zijn tweede derby van het noorden mee als trainer van sc Heerenveen. Na een succesvolle eerste editie (3-0 thuiswinst), kijkt hij ook met vertrouwen uit naar de volgende ontmoeting in Groningen. ,,We hebben vorige week weer een stap voorwaarts gezet."

Na weer een stunt in eigen huis, vorige week tegen Feyenoord, klom sc Heerenveen naar de zevende plaats in de Eredivisie. De ploeg van Van Basten doet hierdoor volop mee om de play-offs om Europees voetbal. Wie had dat zes weken geleden gedacht? ,,Het is inderdaad best bijzonder", zegt Van Basten over de afgelopen periode waarin er vijf keer op rij werd gewonnen. ,,En ook onverwacht. We doen eigenlijk niet veel anders dan in de maanden hiervoor. Toen hebben we ook goed en hard gewerkt. Het verschil is dat het de laatste weken voor ons wel vaker de goede kant op valt. Dat zag je ook vorige week tegen Feyenoord. Dat had voor ons ook anders kunnen aflopen. Feyenoord had namelijk ook wel wat in de melk te brokkelen. Wat mij heel tevreden stemde, was dat we in die wedstrijd over het algemeen nauwelijks kwetsbaar waren. We hebben goed voetbal laten zien. Dat vond ik een stap voorwaarts ten opzichte van de duels daarvoor. Het vraagt zondag om een herhaling."

Dat moet gebeuren tegen FC Groningen. ,,Een fysiek sterke ploeg", vindt Van Basten, die op de geblesseerde De Ridder na, over een fitte selectie beschikt. ,,De ploeg speelt voornamelijk 'vechtvoetbal'. In de vorige thuiswedstrijd hebben ze het FC Twente erg lastig gemaakt. Twente won weliswaar met 0-3, maar dat vond ik geflatteerd. In het eerste uur van dat duel was FC Groningen de bovenliggende partij. Groningen speelde goed, zette Twente onder druk en kreeg ook kansen. Die maakten ze alleen niet af. Zondag zal het spel denk ik vooral duelkracht vragen."

Gouweleeuw in actie tijdens de eerste derby van het seizoen, die sc Heerenveen met 3-0 won
Gouweleeuw in actie tijdens de eerste derby van het seizoen, die sc Heerenveen met 3-0 won

Echt sprake van een derby-gevoel was er vrijdag nog niet bij Van Basten. Maar dat kan zondag veranderen. ,,Tijdens de thuiswedstrijd, eerder dit seizoen, had ik wel een derby-gevoel. Je voelt dat iedereen wat meer betrokken is dan bij andere wedstrijden. Zondag zal dat ook zo zijn. De emoties die bij zo'n derby loskomen, maken het voetbal ook leuk. Volgens mij leeft de derby wel bij de mensen in Friesland en Groningen. Je ziet het aan ons uitvak, dat bij deze wedstrijd uitverkocht is."

sc Heerenveen kan in de Euroborg op de steun van ruim 1.000 Friese fans rekenen. ,,Dat vind ik hartstikke leuk en goed ", zegt Van Basten. ,,Dat brengt extra sfeer. Voetballers zijn daar gevoelig voor. Het geeft hen een goed gevoel als ze het stadion binnenkomen en ze zien veel eigen fans. Het is ook leuker om te spelen in een vol stadion met aan alle kanten veel lawaai. De vele steun van onze supporters is heel wenselijk. Het wordt voor ons een belangrijke wedstrijd. Het is een testcase, waarin we kunnen laten zien dat we de goede lijn te pakken hebben."

Zondag 7 april, 14.30 uur:
FC Groningen – sc Heerenveen
Euroborg, Groningen