Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Lurling blikt vooruit en terug: "In Heerenveen was ik op mijn best"

Gepubliceerd op 22 december 2018 09:45

Zaterdagavond gaat sc Heerenveen op bezoek bij NAC Breda. Voor Anthony Lurling (41) nog altijd een bijzonder affiche. De voormalig aanvaller uit 's-Hertogenbosch kwam tijdens zijn loopbaan voor beide clubs twee perioden uit. Met hem blikken we terug op zijn tijd in Friesland en vooruit op de wedstrijd tussen zijn oud-werkgevers.

Namens sc Heerenveen in actie tegen NAC Breda
Namens sc Heerenveen in actie tegen NAC Breda

"Eigenlijk niet, maar het kan wel eventjes." Aan de telefoon hangt Lurling. De oud-speler van sc Heerenveen is tegenwoordig jeugdtrainer bij PSV – "Geweldig om te doen" – en staat op het punt met zijn ploeg Onder 15 te gaan lunchen, maar maakt toch even tijd vrij voor een kort gesprek. Nou ja, kort … Over 22 jaren profvoetbal raak je niet snel uitgepraat.

Een grote stap

De carrière van Lurling begon in zijn geboortestad en huidige woonplaats. Na vijf seizoenen FC Den Bosch verruilde het toen 21-jarige talent zijn jeugdliefde in voor sc Heerenveen. "Een grote stap", blikt hij bijna twintig jaar later terug. "Voor het eerst ging ik op mezelf wonen. Ik moest zelf eten maken en kleding wassen. In Heerenveen ben ik volwassen geworden en leerde ik het profvoetbal kennen."

Lurling beleefde een fantastisch eerste seizoen in Heerenveen. "Ik speelde alles, maakte achttien doelpunten en werd speler van het jaar. We hadden een superteam, eindigden op de tweede plaats en kwalificeerden ons voor de Champions League. Dat was natuurlijk geweldig. In Heerenveen was ik, achteraf gezien, op mijn best. Met dank aan Foppe de Haan, Gertjan Verbeek en Henk Heising."

Met de prijs voor beste speler van het jaar
Met de prijs voor beste speler van het jaar

Na drie jaargangen sc Heerenveen toog Lurling naar Feyenoord. Die club verliet hij in de zomer van 2005 – na een halfjaar verhuurd te zijn geweest aan NAC Breda – voor zijn eerste en enige buitenlandse avontuur, FC Köln. Een succes werd dat niet. Zes maanden duurde zijn verblijf in Duitsland. "Desondanks was het wel leerzaam."

Terug naar Friesland

Via RKC Waalwijk, opnieuw FC Den Bosch en opnieuw NAC Breda belandde Lurling ook opnieuw bij sc Heerenveen. "Ik lag bij NAC Breda in de clinch met de trainer (Nebojša Gudelj, red.) en wilde weg. Ik was 36, maar kreeg toch zes à zeven aanbiedingen. Toen Hans Vonk (toenmalig technisch manager bij sc Heerenveen, red.) belde, wilde ik maar één ding. Terug naar Friesland."


In zijn tweede periode bij sc Heerenveen – die zes maanden duurde – kwam Lurling tot precies een handvol optredens. Een knieblessure gooide roet in het eten. "Uitgerekend tegen NAC Breda. Die blessure was flink balen, zeker omdat ik zo graag wilde. Dat ik elke dag van Den Bosch, waar ik bleef wonen, naar Heerenveen reed, zegt denk ik alles. Ik maakte ontzettend veel kilometers en stond in vele files. Ik had er alles voor over, maar helaas bleef het bij vijf wedstrijden."

Zijn rentree had Lurling zich anders voorgesteld, maar spijt heeft hij niet. "Geen tel. Ik vond het zo mooi dat ze mij ondanks mijn leeftijd er weer bij wilden hebben. Dat beschouw ik als een groot compliment. De club is zeer speciaal voor mij, net als NAC Breda dat voor mij is."

Bijzonder affiche

Dus zijn sc Heerenveen - NAC Breda en NAC Breda - sc Heerenveen bijzondere affiches voor Lurling, die zaterdagavond als toeschouwer bij de wedstrijd aanwezig is. "Ik kijk ernaar uit. Het is voor beide teams een belangrijk duel. NAC Breda speelt in de onderste regionen, maar pakte in de laatste twee duels toch vier punten. Misschien dat dat de ploeg wat vertrouwen geeft."

Wat vindt Lurling dit seizoen van sc Heerenveen? "Wisselvallig. De ene week is het slecht; de andere geweldig. Ze beschikken over goede spelers zoals Arber Zeneli en Sam Lammers, maar het komt er niet elke keer uit." Wat verwacht hij van de wedstrijd zaterdag? "Moeilijk te zeggen. In mijn tijd als speler vloog het soms ook alle kanten op. We zullen het zien."

De wedstrijd tussen NAC Breda en sc Heerenveen begint zaterdag om 19.45 uur in het Rat Verlegh Stadion.