Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

O15 verzekert zich van promotie; O19 pakt punt tegen Ajax

Gepubliceerd op 26 november 2018 16:44

Net als het eerste elftal kwam ook de jeugd van sc Heerenveen dit weekeinde in actie. Zo verzekerde Onder 15 zich, ondanks een gelijkspel tegen Alphense Boys (1-1), van promotie naar de hoogste afdeling van de Eredivisie en was Onder 19 zeer dicht bij een overwinning thuis op koploper Ajax (1-1). Een overzicht.

uitslagen-jeugdopleiding(10)

O19 - Ajax (1-1)

Onder 19 vocht en streed zich naar een gelijkspel tegen Ajax (1-1). Een knappe prestatie van de Friese talenten, want de Amsterdammers staan op de ranglijst fier bovenaan.

Ajax liet al snel zien waarom het de koploper is. Ze speelden met veel dynamiek en de spelers beschikken over een goede techniek. In de eerste helft kregen de gasten daardoor ook een aantal kansen, maar scoorde niet. Onder 19 gokte op de omschakelmomenten en die kwamen er. Een van die momenten leverde bovendien een treffer op. Vlak voor rust schoot Arjen van der Heide de Friezen op voorsprong.

Foto: Roda-fotografie
Foto: Roda-fotografie

Na de rust werd het een waar gevecht. Ajax drong aan en Onder 19 verdedigde met het mes tussen de tanden. Een paar keer kwam Onder 19 goed weg, maar een paar minuten voor tijd moest de thuisclub tóch capituleren. Een eigen doelpunt van Marcello Beuker zorgde ervoor dat het duel geen winnaar opleverde.

Foto: Roda-fotografie
Foto: Roda-fotografie

"Dat was gezien de kansen ook zeker terecht", constateerde teamleider Max de Voogd. "Het was al met al een mooie pot voetbal met veel strijd. Volgende week neemt Onder 19 het op tegen Sparta Rotterdam.

Opstelling Onder 19: Jan de Boer, Stefan Westra, Bo de Bruijn, Viktor Bánki, Marcello Beuker, Hamdi Akujobi, Cain Seedorf (Eddo Nyamsangya), Birkir Heimisson, Rein Smit, Rami Hajal, Arjen van der Heide.

Excelsior - O17 (3-2)

Onder 17 moest in de uitwedstrijd tegen Excelsior een nipte nederlaag slikken (3-2). De Friezen kwamen al na drie minuten op achterstand (1-0). Daarna rechtte Onder 17 de rug, maar slaagde de ploeg er niet in een karrevracht aan kansen te creëren. De grootste mogelijkheid, een kopkans voor Chima Anyasi, ging net voorlangs.

In de rust besloot Onder 17 iets aanvallender te gaan spelen, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Meteen na de pauze kreeg Onder 17 een tweede tegentreffer te verwerken nadat de bal vanuit een corner zomaar vrij ingeschoten kon worden (2-0). De Friezen lieten het er niet bij zitten en knokten zich terug.

Eerst zorgde Sijtse Nijboer voor de aansluitingstreffer en daarna zette Rinor Zejnullahu zelfs de gelijkmaker op het scorebord. Onder 17 ging op jacht naar meer en zocht manmachtig de aanval. Dit bracht ook risico’s met zich mee. In de absolute slotfase viel de bal zomaar voor de voeten van een speler van Excelsior. Deze bedacht zich niet en bezorgde de Rotterdammers de winst (3-2).

"Een heel zure nederlaag, omdat er absoluut meer in had gezeten", zei teammanager Michiel de Boer. "Het hoofd omhoog en aankomende week weer hard werken richting het volgende duel." Zaterdag is PSV de tegenstander.
 
Opstelling Onder 17: Jaimy Kroesen, Sijtse Nijboer, Caleb Asante, Démo Koida, Kay Dollenkamp (Roan van der Plaat), Cima Anyasi, Orri Kjartansson, Djenahro Nunumete, Rinor Zejnullahu, Couhib Driouech, Teun Wilke Braams.

Onder 15 - Alphense Boys (1-1)

Thuis tegen Alphense Boys bleef Onder 15 steken op een gelijkspel (1-1). Toch was er na afloop reden voor een feestje, want gunstige uitslagen elders zorgden ervoor dat de ploeg van trainer Menno van Dam promotie niet meer kan ontgaan.

Onder 15 begon voortvarend tegen het team uit Alphen aan den Rijn, maar de Friezen kwamen wel op achterstand. Dankzij een snelle en doeltreffende counter kwamen de bezoekers op voorsprong (0-1).
 
Na rust voerde Onder 15 het tempo op. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Alphense Boys. Een vlotte aanval leverde de gelijkmaker op. Ties Oostra was de gevierde man en zorgde ervoor dat Onder 15 een punt overhield aan het treffen met Alphense Boys (1-1).

"Het voetbal was niet geweldig", erkende Van Dam, "maar het enthousiasme maakte veel goed. We speelden niet het voetbal dat we willen spelen. Dan blijft er passie en strijd over. Op basis daarvan en een aantal mooie reddingen van onze keeper hebben we een punt gepakt."

Dankzij dat punt en de prestaties van de concurrentie, promoveerde Onder 15 naar de hoogste niveau van de Eredivisie, waar de ploeg na de winsterstop in uit komt. Op zaterdag 8 december kunnen Van Dam en zijn jongens het seizoen nog meer kleur geven. Thuis tegen Willem II kan dan het kampioenschap worden binnengehaald.

uitslagen-jeugdopleiding(11)

ADO Den Haag - Onder 13 (2-2)

Onder 13 speelde gelijk tegen en bij ADO Den Haag (2-2). De Friezen stonden in Den Haag tegen een 2-0 achterstand aan te kijken, maar slaagden er in het laatste kwartier toch nog in met een punt van het veld te stappen.

Koploper ADO Den Haag kreeg de eerste kansen van de wedstrijd. Na elf minuten spelen kwamen de Hagenezen op voorsprong (1-0). Daarna kwam Onder 13 steeds beter in de wedstrijd en kreeg de ploeg het overwicht op het veld. Tot veel kansen leidde dit nog niet.

In de tweede helft werd er door beide teams flink gestreden. ADO Den Haag speelde agressief en snel naar voren. Dat leverde een uitbreiding van de score op (2-0). Onder 13 had meer balbezit, maar kwam niet tot scoren, totdat de bal op de stip ging. Saifdinne Cherrat wist met dit buitenkansje wel raad en scoorde (2-1). Onder 13 ging op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. Robin Bouw schoot de bal hard in de korte hoek (2-2).

"Een terechte uitslag", vond trainer Niek Westra. "Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Door de late goal voelt het als een overwinning, zeker omdat ADO Den Haag deze competitie waarschijnlijk zal winnen."

Opstelling Onder 13: Yannick Agbagni, Kick Eerhart, Max van Kooten, Robin Bouw (38. Ruben Veer), Tijn van Vliet (48. Liyon Roddenhof), Ikai Muhamad (58. Robin Bouw), Tygo Land, Saifdinne Cherrat, Harm Jan Smits, Mads Alma en Frans Kallenkoot.