Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen moeizaam naar 1/8 finale beker

Gepubliceerd op 31 oktober 2013 21:00
sc Heerenveen moeizaam naar 1/8 finale beker

sc Heerenveen is op moeizame wijze doorgedrongen tot de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Op het veld waar een maand eerder FC Twente nog knap werd uitgeschakeld (3-0), ging het tegen Jupiler League club VVV-Venlo een stuk stroever: 1-0. In een saaie eerste helft kopte Ramon Zomer, die de geblesseerde Kruiswijk verving, de enige treffer binnen. In een veel aantrekkelijkere tweede helft raakte sc Heerenveen de paal (Van La Parra) en de lat (Ziyech), maar werd er niet gescoord.

Bij sc Heerenveen stonden er in dit bekerduel maar liefst drie nieuwe gezichten in de basis, ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen N.E.C. Yanic Wildschut kreeg op links de voorkeur boven Luciano Slagveer, de geblesseerde Arnold Kruiswijk werd in het centrum van de defensie vervangen door Ramon Zomer. Verder bleef de niet fitte Joey van den Berg op de bank. Hakim Ziyech keerde daarom weer terug op het middenveld van sc Heerenveen.

Juist een van die ‘nieuwelingen’ bij sc Heerenveen opende in de 22e minuut de score. Uit een hoekschop van Magnus Eikrem, die deze corner met een lekker schot zelf verdiend had, kopte Ramon Zomer de bal knap binnen: 1-0.

Een verdiende voorsprong op dat moment, want hoewel sc Heerenveen in de openingsfase slordig speelde, werd de ploeg van Marco van Basten wel het gevaarlijkst. Zo slingerde Rajiv van La Parra de bal in de zesde minuut vanaf de rechterkant prima voor het doel, maar dook Alfred Finnbogason net onder de voorzet door. Ook Pele van Anholt had vlak daarna een kans om te scoren. Hij kwam in het strafschopgebied en schoot goed op doel. Keeper Mäenpää bokste de bal weg.

VVV-Venlo koos er voor om zich op eigen helft terug te trekken en te loeren op uitbraken. Een aantal keer kwam de ploeg er op die manier dreigend uit, maar echt veel hoefde Nordfeldt niet te doen. De eerste speler die de doelman van sc Heerenveen echt aan het werk zette, was nota bene teamgenoot Kenneth Otigba. De verdediger werkte de bal ongelukkig weg, waarna Nordfeldt snel naar achteren moest lopen om de bal met zijn vuist over de lat te tikken.

Na de 1-0 van Zomer begon het beter te lopen bij sc Heerenveen. De thuisploeg liet de bal aardig rondgaan, maar grote kansen bleven uit. De enige kans was voor Hakim Ziyech, die de bal vijf minuten voor rust via een speler van VVV naast het doel krulde. Aan de andere kant knalde VVV-spits Leon de Kogel uit het niets verrassend op doel. Een aardige poging, die echter onschadelijk werd gemaakt door Nordfeldt.

In de tweede helft gebeurde er heel wat meer voor beide doelen. Direct na rust werd het startsignaal voor een vermakelijke helft al gegeven. Finnbogason werd goed de diepte ingestuurd en verscheen in kansrijke positie voor het doel. De topscorer liftte de bal veel te simpel in de handen van de VVV-doelman. Even later kwam Yanic Wildschut, oud VVV-speler, los van zijn tegenstander aan de linkerkant. De snelle aanvaller kneep naar binnen en joeg de bal rakelings over de kruising.

Aan de andere kant gebeurde er ook genoeg. Tussen de kansen van sc Heerenveen door, had VVV zo maar de gelijkmaker kunnen scoren. Door geklungel achterin bij sc Heerenveen, bracht de thuisploeg zichzelf in de moeilijkheden. Otigba speelde de bal hard terug op Nordfeldt, die de bal snel wegtikte. Jules Reimerink frommelde zich tussen de sc Heerenveen-spelers door en schoot de bal vanuit de draai in het zijnet. Even later was Guus Joppen dichtbij succes. De verdediger kopte een voorzet vanaf rechts bijna binnen, maar de bal werd nog voor de lijn weggehaald door sc Heerenveen. Ook Leon de Kogel had VVV de gelijkmaker kunnen bezorgen. Zijn listige schot richting de rechterbenedenhoek zorgde er voor dat Nordfeldt zich vol moest strekken. Het resultaat mocht er zijn: de doelman tikte de bal knap uit het doel.

Daarna brak er een fase aan waarin de fans in het halfvolle Abe Lenstra stadion konden genieten. Was het niet van de aanwezigheid van Afonso Alves (die door de fans werd toegezongen en zelf vervolgens vanuit zijn skybox terugzwaaide naar het publiek), dan wel van de fraaie hoogstandjes in de wedstrijd.

Die waren er namelijk genoeg. Eerst raakte Van La Parra de paal, nadat hij zich in de 64e minuut aan de rechterkant behendig langs de VVV-defensie speelde. De aanvaller schoof de bal langs de doelman tegen het aluminium. Finnbogason deed even later iets soortgelijks. De IJslander slalomde ook langs verschillende VVV-spelers, maar zijn schot werd geparreerd door Mäenpää.

Daar bleef het niet bij. sc Heerenveen werd sterker en breidde de voorsprong via lekkere schoten van Ziyech en Van La Parra bijna uit. Het leek er op dat er even later alsnog gejuicht kon worden, maar Ziyech raakte met een prachtige uithaal de lat.

sc Heerenveen was beter, maar doordat de beslissing uitbleef en de minime voorsprong op het scorebord bleef staan, was de spanning in de eindfase voelbaar. Het ontbrak tegenstander VVV echter aan kwaliteit om nog een verlenging af te dwingen. Uiteindelijk was sc Heerenveen in de slotfase nog het dichtst bij een doelpunt. Uche Nwofor zorgde een minuut na zijn invalbeurt bijna voor de 2-0, na een fraaie omhaal. Hakim Ziyech mikte in de slotminuut een vrije trap net naast.


sc Heerenveen - VVV Venlo 1-0
22. Zomer 1-0

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfeldt, Van Anholt, Otigba, Zomer, Dijks, De Roon, Eikrem, Ziyech, Van La Parra (70. Slagveer), Finnbogason, Wildschut (89. Nwofor)