Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Tiental sc Heerenveen pakt zege in Waalwijk

Gepubliceerd op 1 februari 2013 21:45
Tiental sc Heerenveen pakt zege in Waalwijk

sc Heerenveen heeft de eerste uitzege van het seizoen in de wacht gesleept. In Brabant werd een zwaarbevochten 0-1 overwinning op RKC Waalwijk behaald. sc Heerenveen speelde lange tijd met tien man omdat Ramon Zomer direct na rust rood kreeg. De ploeg van Marco van Basten kwam daarna onder grote druk te staan, maar hield stand. Djuricic zorgde in de slotfase voor de zege door een door hemzelf afgedwongen strafschop te verzilveren.

De eerste 45 minuten in het Mandemakers stadion in Waalwijk leverden geen groots voetbal op. Beide ploegen durfden geen risico’s te nemen en dat viel ook wel te verklaren. sc Heerenveen is nog altijd op zoek naar de eerste uitzege van het seizoen en RKC Waalwijk wist de laatste drie duels niet te scoren en kreeg bovendien afgelopen speelronde flink klop van NAC Breda (0-4).

Het meeste balbezit was voor de gasten uit Friesland, maar sc Heerenveen hanteerde een te laag tempo om RKC Waalwijk, dat bij balverlies collectief inzakte, te kunnen verrassen. Bovendien werkte het hobbelige veld in Waalwijk niet mee. Op een goede combinatie vielen beide teams dan ook amper te betrappen.

Gouweleeuw rukt op. Braber komt te laat om de verddeiger af te stoppen.
Gouweleeuw rukt op. Braber komt te laat om de verddeiger af te stoppen.

De eerste mogelijkheden waren voor de thuisclub en werden vooraf gegaan door foutjes aan Friese kant. Halverwege de eerste helft ging Jozefszoon er na een uitglijder van Van den Berg aan de rechterkant vandoor. Zijn dwarrelbol ging over Nordfeldt heen en stuitte via de binnenkant paal het veld weer in. sc Heerenveen kwam gelukkig weg en mocht bovendien niet klagen dat Braber net verkeerd stond om de baal bij de tweede paal binnen te tikken.

Na een half uur leidde een misverstand tussen Kums en Raitala tot de tweede Brabantse mogelijkheid. Chevalier profiteerde van het balverlies en probeerde de vrijstaande Boukhari te bereiken. Gelukkig voor sc Heerenveen was de voorzet van de Fransman te hard en ging de kans verloren.

Ramon Zomer kreeg in Waalwijk de rode kaart van arbiter Janssen.
Ramon Zomer kreeg in Waalwijk de rode kaart van arbiter Janssen.

Het eerste Friese gevaar kwam pas in de slotminuten van de eerste helft tot stand. Bij een snelle Friese tegenstoot werd Djuricic in stelling gebracht. Zijn harde schot werd door Zoet met moeite gepareerd. De bal kwam via Van la Parra opnieuw bij Djuricic terecht. De Serviër mikte bij zijn tweede poging precies op de verre hoek, maar zag Zoet met de vingertoppen redding brengen.

sc Heerenveen kreeg direct na rust een domper te verwerken, want al na enkele minuten moest Zomer met rood naar de kant. Een lange bal van Lamey kwam achter de Friese defensie bij invaller Lieder terecht. Die kruiste bij Zomer voorlangs en werd onbedoeld aangetikt door de aanvoerder van sc Heerenveen. Scheidsrechter Janssen trok gedecideerd de rode kaart en Zomer kon vertrekken.

Joey van den Berg stond aan de basis van de 0-1 van sc Heerenveen.
Joey van den Berg stond aan de basis van de 0-1 van sc Heerenveen.

RKC Waalwijk zette de gasten daarna onder druk en pinde sc Heerenveen vast op eigen helft. Het offensief van de thuisclub leidde tot kansjes voor Chevalier, die naast mikte en Braber. De laatste haalde ineens uit na een fraaie diepe bal van Duits, maar zag Nordfeldt redding brengen. De Zweedse doelman die prima stond te keepen, bracht in de 70ste minuut zijn ploeg in de problemen door onnodig uit zijn doel te komen. Gelukkig voor sc Heerenveen werden de kansen die hieruit ontstonden verknoeid door Chevalier en Lieder.

Het was een fase waarin sc Heerenveen onder grote druk stond en Nordfeldt de nodige moeite had om inzetten van Braber en Chevalier buiten zijn doel te houden. Het leek een kwestie van tijd voor de Brabantse treffer zou vallen, maar in de 82ste minuut zette Djuricic het wedstrijdbeeld op zijn kop.

De spelers vieren de 1-0 van Djuricic.
De spelers vieren de 1-0 van Djuricic.

De enig overgebleven spits van sc Heerenveen werd fraai diep gestuurd door Joey van den Berg, omspeelde twee man en werd vervolgens aangetikt door doelman Zoet. De goalie kreeg rood van Janssen en de bal ging op de stip. De penalty werd koeltjes benut door Djuricic die invaller doelman Van Dijk naar de verkeerde hoek stuurde, 0-1.

Met tien tegen tien bleef sc Heerenveen in de slotfase keurig op de been. RKC Waalwijk probeerde het wel, maar de Friese defensie gaf niets weg. De beste kans was nog voor de gasten. Kums mocht na een fraaie pass van Djuricic alleen op de goalie van RKC af, maar werd op het laatste moment de voet dwars gezet door Martina. Zo bleef het 0-1 en won sc Heerenveen voor het eerst sinds 2 mei vorig jaar (uit bij FC Twente) weer eens een uitwedstrijd.