Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Veel wijzigingen bij sc Heerenveen en FC Groningen

Gepubliceerd op 9 augustus 2017 16:00

Voor sc Heerenveen begint het seizoen zondag met een uitduel tegen FC Groningen. Bij de nummers acht (FC Groningen) en negen (sc Heerenveen) van de Eredivisie van afgelopen seizoen is de selectie sinds mei flink gewijzigd.

Daniel Høegh (voorgrond) is een van de nieuwelingen bij sc Heerenveen.
Daniel Høegh (voorgrond) is een van de nieuwelingen bij sc Heerenveen.

Defensieve wijzigingen

sc Heerenveen verwelkomde in de afgelopen periode zes nieuwe voetballers en zag zeven vaste krachten vertrekken. Het nieuwe sc Heerenveen krijgt vooral defensief een ander gezicht. Naast doelman Mulder vertrokken de verdedigers Marzo, Bijker en St. Juste. Vermoedelijk is Joost van Aken zondag in Groningen het enige vertrouwde gezicht in de Friese verdediging. Doelman Warner Hahn, de backs Denzel Dumfries en Lucas Woudenberg en centrale verdediger Daniel Høegh zijn nieuw.

Op het middenveld lijken Schaars en Kobayashi verzekerd van een basisplaats. Wie de derde middenvelder wordt is gissen. Streppel probeerde verschillende varianten, maar lijkt nog zoekende. De voorhoede krijgt ook een ander gezicht. Op rechts kreeg Ødegaard de afgelopen weken de voorkeur. In de punt van de aanval staat waarschijnlijk opnieuw clubtopscorer Reza. Door de transferperikelen rondom Larsson lijkt Zeneli op zijn favoriete stek aan de linkerkant te kunnen starten. Met de komst van de vleugelspelers Rojas en Mihajlovic krijgt Streppel er nieuwe aanvallende opties bij. Bovendien stroomde vanuit de jeugd Dennis Johnsen door.

Bij FC Groningen is Hiariej (links) vertrokken. Mahi is nog aanwezig, maar vertrekt mogelijk nog voor het einde van de transferperiode.
Bij FC Groningen is Hiariej (links) vertrokken. Mahi is nog aanwezig, maar vertrekt mogelijk nog voor het einde van de transferperiode.

Inschatting moeilijk

Streppel zijn collega Ernest Faber kreeg er zeven nieuwe spelers bij en zag negen voetballers vertrekken. Ook Faber start waarschijnlijk met een gerenoveerde defensie. De nieuwelingen Kane en Warmerdam lijken de beoogde backs, terwijl de van Heracles Almelo overgekomen Mike te Wierik op meerdere posities in de defensie uit de voeten kan. Op het Groninger middenveld wordt veel verwacht van het Japanse talent Doan. Voorin moet Veldwijk voor de doelpunten gaan zorgen. FC Groningen versterkte zich dinsdag nog met de Mexicaan Antuna, maar van hem heeft sc Heerenveen zondag niets te vrezen. De Zuid-Amerikaan arriveert pas volgende week in Groningen.

Wat de kracht en de mogelijkheden van beide rivalen zijn, is moeilijk in te schatten. Zo kon Jurgen Streppel de nieuwe aanwinsten Woudenberg, Mihajlovic en Rojas amper of niet testen. Bovendien eindigt de transferwindow pas over enkele weken. Beide selecties kunnen nog wijzigen. Rondom Sam Larsson spelen al langere tijd transfergeruchten en bij de Groningers lijkt een vertrek van doelman Padt en clubtopscorer Mahi nog steeds tot de mogelijkheden te behoren.

Martin Ødegaard  speelde in de voorbereiding vaak als vleugelaanvaller vanaf de rechterkant.
Martin Ødegaard speelde in de voorbereiding vaak als vleugelaanvaller vanaf de rechterkant.

Wisselend resultaat

De oefencampagne biedt ook weinig houvast. Zowel sc Heerenveen als FC Groningen had in de vriendschappelijke duels weinig moeite met de amateurclubs, maar de resultaten tegen collega BVO’s waren wisselend. FC Groningen wist niet te winnen van de Spaanse opponenten Granada (2-2) en Real Sociedad (0-2). Van eerstedivisionist FC Emmen werd maar nipt (4-3) gewonnen. sc Heerenveen won van FC Volendam en het Turkse Gençlerbirligi, maar speelde gelijk tegen NEC en Trabzonspor, en leed een ruime nederlaag tegen het Italiaanse Genoa (4-0).

sc Heerenveen en FC Groningen komen elkaar voor de 24ste maal in de Eredivisie tegen. In de 23 eerdere seizoenen troffen beide clubs elkaar eenmaal eerder op de openingsdag van het seizoen. Dat was 23 jaar geleden. Destijds kwamen de Groningers in Friesland op bezoek. De thuisclub stapte dankzij treffers van Tom Sier en Erik Regtop met een 2-0 zege van het veld.

Start

Beide ploegen starten de competitie de afgelopen vijf seizoenen met wisselend succes. De Friezen pakten acht punten dankzij twee zeges en twee gelijke spelen. In het seizoen 2014-2015 werd thuis verrassend verloren van promovendus FC Dordrecht. sc Heerenveen scoorde in die wedstrijden 12 treffers en incasseerde negen goals.

FC Groningen won twee maal en speelde eenmaal gelijk. De Groningers gingen twee maal fors onderuit op de openingsdag van de competitie. Vijf jaar geleden haalde FC Twente in Enschede fors uit (4-1) en afgelopen seizoen opende FC Groningen met een 0-5 thuisnederlaag tegen Feyenoord. De Groningers produceerden negen treffers en moesten 13 tegentreffers toestaan.