Perfecte score in Arnhem: eerste zege, vier goals en achterin opnieuw de nul

20 augustus 2022 19:00

Na twee doelpuntloze gelijke spelen boekte sc Heerenveen zaterdagmiddag op bezoek bij Vitesse de eerste overwinning van het seizoen. De Friezen lieten er geen gras over groeien in de Gelredome en haalden flink uit. Van alle uitblinkers trok Sydney van Hooijdonk met drie treffers de meeste aandacht (0-4).

20082022298195 FPH1482


Aan de vooravond van speelronde drie had sc Heerenveen nog niet gescoord, maar de ploeg van trainer Kees van Wonderen incasseerde in de eerste twee duels van het seizoen ook geen goal. De een beschouwt dat als een glas dat halfleeg is, de ander als halfvol. Discussie na afloop van het uitduel met Vitesse zou bijzonder zijn, want in de Gelredome werd een afgetekende overwinning geboekt.

Uitblinkers in Arnhem? In ieder geval Andries Noppert. De doelman uit Joure hield op bezoek bij Vitesse ook in het derde duel van het seizoen de nul. Een bijna unieke prestatie: namens sc Heerenveen hield alleen Carlo l'Ami eerder – in 1993 – ook in de eerste drie eredivisiewedstrijden zijn doel schoon. Nopperts redding op een inzet van Vitesse-stopper Melle Meulensteen na een halfuur was zijn knapste en belangrijkste, bij een 0-1 stand.

Droomstart
Al na vijf minuten zorgde Sydney van Hooijdonk ervoor dat sc Heerenveen van de juiste nul af was. Op aangeven van zijn maatje voorin Amin Sarr schoot de spits de bal in de lange hoek (0-1). Een droomstart voor de Friezen, die het duel daarna onder controle hadden. Na een tactische omzetting bij Vitesse was het even zoeken, maar Sarr maakte de wedstrijd op slag van rust een stuk minder spannend door keeper Kjell Scherpen te omspelen en de bal in het verlaten doel te schuiven (0-2).

Met een comfortabele stand op het scorebord behield sc Heerenveen na de pauze het overwicht. Niet door groots te spelen, maar door georganiseerd te staan en niets weg te geven. Van daaruit sloegen de Friezen in de tweede helft van de tweede helft genadeloos toe, dankzij twee andere uitblinkers: het koningskoppel voorin. Beide keren was Sarr de aangever en Van Hooijdonk de afmaker (0-4). Daarmee beleefde de ploeg en de bijna 500 meegereisde supporters uit Fryslân een perfecte middag in Arnhem.


Opstelling
: Noppert; Van Beek, Bochniewicz, Van Aken; Van Ewijk, Haye (80. Kaib), Halilovic (71. Olsson), Tahiri (80. Van Ottele), Köhlert; Sarr (82. Al Hajj), Van Hooijdonk (80. Timossi).Samenvatting Vitesse - sc Heerenveen