sc Heerenveen - NAC Breda
12 mei, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Deens talent Gartenmann: ‘Gelukkig wordt hier veel met bal getraind’

Gepubliceerd op 20 juni 2013 14:53
Deens talent Gartenmann: ‘Gelukkig wordt hier veel met bal getraind’

De 16-jarige Stefan Gartenmann heeft zijn contract bij sc Heerenveen donderdag officieel getekend. Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat de Deense jeugdinternational komend seizoen in de jeugdopleiding van sc Heerenveen gaat spelen. De centrale verdediger, die bij de B-junioren aansluit, verkiest sc Heerenveen boven de eveneens geïnteresseerde clubs Fulham en FC Kopenhagen.

,,sc Heerenveen bewijst dat jeugdspelers zich bij deze club goed kunnen ontwikkelen”, verklaart Gartenmann zijn keuze. ,,Wat ik ook belangrijk vind, is dat sc Heerenveen verder kijkt dan alleen naar ‘de voetballer’. De club heeft ook aandacht voor je als persoon. Dat helpt om makkelijker je draai te vinden. In andere landen gebeurt dat minder, daar gaat het vaak puur om alleen de voetballer.”

,,Stefan heeft heel bewust voor onze opleiding gekozen”, zegt technisch directeur Johan Hansma. ,,We zijn er trots op dat hij bij ons komt om zich verder te ontwikkelen. Dat past in ons beleid om jeugdig talent al vroeg aan ons te binden met als doel ze te laten door ontwikkelen naar onze eerste selectie.” Dat doel heeft ook Gartenmann voor ogen. ,,Ik heb voor drie jaar getekend. In die periode wil ik laten zien wat ik kan. Hopelijk kan ik over twee of drie jaar al speelminuten maken in het eerste team, maar dat weet je nooit van tevoren. Ik moet me goed ontwikkelen en zorgen dat ik fit blijf.”

Stefan Gartenmann: 'sc Heerenveen bewijst dat jeugdspelers zich hier goed kunnen ontwikkelen'
Stefan Gartenmann: 'sc Heerenveen bewijst dat jeugdspelers zich hier goed kunnen ontwikkelen'

Stefan Gartenmann speelde meerdere wedstrijden voor Denemarken onder 16 en maakte dit seizoen deel uit van de eerste selectie van tweede divisionist FC Roskilde. ,,Het niveau van die club ligt veel lager dan bij sc Heerenveen. FC Roskilde is een kleine club, met een klein stadion waar meestal zo’n 600 mensen komen kijken. Toen ik in het Abe Lenstra stadion werd rondgeleid , keek ik dus mijn ogen uit. Ook merk ik een groot verschil in de trainingen. Ik heb hier een week op proef meegetraind met de B1 en het viel me op dat er hier veel met bal getraind wordt. Gelukkig maar, want dat is het leukste onderdeel. Dat zegt veel. In Denemarken gaat het meer om fysiek. Je moet vooral groot en sterk zijn. In Nederland wil men graag technisch verzorgd voetbal spelen.”

Dat past goed bij zijn spel, verwacht de talentvolle verdediger. ,,Ik ben inderdaad meer een ‘voetballende’ speler. Ik probeer de bal niet zomaar blind naar voren te schieten, maar vooral oog te hebben voor mijn medespelers. Toch hou ik ook wel van het fysieke gedeelte hoor. Ik ben vrij lang voor mijn leeftijd (1.85 m en 75 kg, red.) en daarom ben ik sterk in de luchtduels. Ook ben ik vrij snel. Ik heb er veel zin in om komend seizoen bij sc Heerenveen te laten zien wat ik kan.”