Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Lieke Martens: jong talent dat leeft voor voetbal

Gepubliceerd op 10 juli 2009 00:00
Lieke Martens: jong talent dat leeft voor voetbal

Lieke Martens heeft zich voor het komende voetbalseizoen in Heerenveen gevestigd om te kunnen voetballen bij sc Heerenveen. Ondanks haar jonge leeftijd (16) hoefde het Limburgse talent niet heel lang na te denken om honderden kilometers van huis te gaan wonen. „Dit is waar ik van gedroomd heb en waar ik het afgelopen jaar bij de HvA (Hogeschool van Amsterdam) zo hard voor gewerkt heb,” vertelt Martens.

Het is niet voor het eerst dat de aanvalster haar hele leven aanpast aan het voetbal. Vorig jaar maakte zij al de stap om vanuit haar ouderlijk huis in het Limburgse Boxmeer naar Amsterdam te verhuizen. Hier behoorde zij als een van de jonge talenten tot het opleidingstraject van de HvA. „Het was voor mij in het begin heel erg wennen, omdat ik vanuit een dorpje ineens in een wereldstad belandde,” zegt de voetbalster met een glimlach. Maar dit gevoel veranderde al vrij snel. „Ik ben het afgelopen jaar een stuk zelfstandiger geworden!” aldus Martens. Bij de HvA heeft het jonge talent zich niet alleen persoonlijk ontwikkeld, maar ook voetballend maakte ze sprongen. „Ik heb vooral heel veel geleerd op mentaal vlak door de goede mental coaching die we daar kregen,” vertelt de aanvalster. Ook vindt Lieke dat ze door de vele krachttrainingen fysiek een stuk sterker is geworden.

Lieke Martens wil later graag in het buitenland spelen
Lieke Martens wil later graag in het buitenland spelen


Lieke omschrijft zichzelf als een technisch vaardige aanvallende middenvelder met inzicht in het spelletje. Ook kan ze op de flanken goed uit de voeten en heeft ze scorend vermogen. Bij sc Heerenveen wil ze vooral veel ervaring op doen en werken aan haar verbeterpunten. Zo vindt ze dat haar passing beter moet. „Ik ben soms te onrustig aan de bal en kan dan weleens onnauwkeurig passen,” aldus Martens. Het jonge talent begon haar voetbalcarrière op vijfjarige leeftijd bij R.K.V.V. Montagnards in Bergen. Lieke vertrok op dertienjarige leeftijd uit Bergen naar Boxmeer om bij Olympia ’18 bij de jongens in de hoofdklasse te kunnen spelen. Daar kwam ze uit in de C1 en B1. Het afgelopen jaar trainde ze bijna iedere dag in Amsterdam, maar speelde in het weekend nog de wedstrijden bij haar club Olympia ’18. Ook bij de nationale selecties is het talent van Lieke Martens niet onopgemerkt gebleven. Vanaf haar achtste maakt ze al deel uit van de regionale en nationale selecties. Haar eerste interland speelde ze met Oranje onder 15. „Het was echt geweldig om daar te staan in het Oranjeshirt en het Wilhelmus te zingen in het stadion van FC Zwolle!” zegt de spontane Limburgse. Inmiddels speelt Lieke voor het tweede jaar bij Nederland onder 17. Daarmee heeft ze op deze jonge leeftijd al heel wat gepresteerd. Maar ze wil meer. „Ik wil natuurlijk later uitkomen voor het Nederlands team en ik zou graag in het buitenland willen spelen! Maar ik ga me eerst bewijzen bij sc Heerenveen!” besluit de ambitieuze Martens over haar voetbaltoekomst.