Ajax - sc Heerenveen
24 januari, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Meet & Greet: Martijn Postma ontmoet Kik Pierie

Gepubliceerd op 14 mei 2018 10:18
Meet & Greet: Martijn Postma ontmoet Kik Pierie

Uiterlijk wil hij het niet laten blijken, maar het kan niet anders dan dat de 7-jarige Martijn Postma uit Idskenhuizen op hete kolen zit. Zijn verstolen blikken richting de openstaande toegangsdeur van de perszaal in het Abe Lenstra stadion spreken wat dat betreft boekdelen. Het is ook niet niks: een Meet & Greet met je favoriete speler van sc Heerenveen, in zijn geval de slechts tien jaar oudere Kik Pierie. Hoewel, eigenlijk is het een hernieuwde kennismaking, het is echter de vraag of zijn idool zich hiervan bewust is.

Want wie kent niet het vertederende filmpje waarin Kik Pierie na het thuistreffen met FC Twente zijn shirt overhandigt aan een dolgelukkige Martijn. Ook nog eens vergezeld van een ferme kus op diens voorhoofd. “Dat filmpje schijnt al meer dan 25.000 keer bekeken te zijn”, vertelt Jurjen Postma, heit van de jeugdige M&G-winnaar.
 
“Ik ben benieuwd wat Kik van de beelden vond en of hijzelf ook veel reacties heeft gehad. Wij in elk geval wel, of niet Martijn”, kijkt hij vragend de kant van zijn zoon uit. Een verstrooid knikje is de enige reactie die hij krijgt, aangezien zoonlief zijn gastheer ondertussen allang gespot heeft. Druk pratend en gebarend tegen zijn mobiele telefoon loopt Kik Pierie in de persruimte heen en weer.

RVC

Maar dan ineens merkt hij Martijn op. Hij heft groetend zijn arm en roept: “Hey jongen, wat goed dat je er bent. Ik kom zo hoor.” Dus toch herkenning, dat is mooi! Ach ja, dat kan ook niet anders. Ook hij zal het filmpje vast al meerdere keren voorbij hebben zien komen. Omdat hij ondertussen alweer uit het zicht verdwenen is, kunnen we hem dat jammer genoeg nog niet vragen.
 
Dus benutten we zolang de gelegenheid maar om even nader ‘in de kunde te komen’ met de kleine Martijn. Of hij zelf ook voetbalt en zo ja, waar. “Ja hoor, bij RVC”, zegt hij. “En elke zondagochtend ga ik naar de voetbalschool van Robert en Henk Herder.” Oei, RVC is dat een voetbalclub? “Het is een combinatie van de onder 8, 9 en 10 van Renado en VVI”, legt vader Jurjen uit. “Ja, en ik scoor veel en geef ook veel assists”, vult Martijn aan. Hij vertelt dat de laatste wedstrijd die hij speelde met 20-5 werd gewonnen. Daarin kwamen maar liefst 15 goals van zijn voet en gaf hij daarnaast ook nog eens negen assists.
 
Martijn: “Ik heb al heel veel doelpunten gemaakt, ik denk wel een stuk of 40. We winnen altijd dik.” Rijst de vraag natuurlijk van wie hij dat voetbaltalent heeft, waarbij de blik onwillekeurig even richting Postma senior gaat. “Nou ja talent, als ik dat echt had, was ik destijds wel verder gekomen dan de A-junioren”, is diens reactie. “Ik heb bij Heerenveen de hele jeugdopleiding doorlopen, maar daarna hield het voor mij op. Ik was gewoon niet goed genoeg. Ik heb daarna nog tot 2001 bij VVI gespeeld.”

Shirt

Nog even dat gekregen shirt van Kik, daar is iets bijzonders mee. “Vertel het maar Martijn”, zegt vader Jurjen. “Nou, elke nacht voordat we een wedstrijd hebben, slaap ik erin”, steekt Postma junior van wal. “Omdat ik geloof dat het geluk brengt en dat is ook zo. We hebben nog geen enkele wedstrijd verloren!”
 
En dan is daar ineens Kik Pierie, wiens begroeting naar zijn jonge fan allerhartelijkst is. Natuurlijk komt het inmiddels befaamde filmpje als eerste ter sprake. En ja hoor, ook Kik heeft er veel positieve reacties op gekregen. “Iedereen vond het leuk.” Vervolgens komen de vragen aan bod, beginnend met hoe het Kik Pierie is gelukt profvoetballer te worden. “Ik was zeven jaar toen ik, spelend voor Frisia uit Leeuwarden, gescout werd door een schoolmeester. Die heeft vervolgens sc Heerenveen getipt en zo ben ik hier in de jeugdopleiding gekomen.” Of Kik hem de ‘Zidane’ wil leren, is Martijns volgende vraag. “Tuurlijk, dat doen we straks, eerst even je vragen doornemen.”

Oké, daar komt de volgende. Spelen in de Jupiler League of op de bank zitten bij een eredivisieclub, wat doe je liever? “Poeh, goeie vraag! Dan kies ik toch voor spelen in de Jupiler League”, luidt het eerlijke antwoord van Pierie.

FC Barcelona

En stel hij was geen profvoetballer geworden, wat zou Kik Pierie dan voor werk doen. “Ik denk iets in het zakenleven. Maar ho, ik zit nu nog school en moet eerst maar eens zien mijn VWO-examen te halen. Ben er druk voor aan het blokken.” Bij welke club Kik later graag zou willen voetballen, wil Martijn ook graag weten. “Bij FC Barcelona, dat lijkt me wel wat, haha. Maar geen idee of dat erin zit. Eerlijk gezegd zou spelen bij een club uit de Nederlandse top-drie of bij een buitenlandse subtopper voor mij al een heel mooie stap zijn.”
 
Het lange stilzitten kost Martijn ondertussen duidelijk moeite, dus vraagt hij zijn grote voorbeeld of ze alvast wat trucjes kunnen doen. “Oh kijk, je hebt een bal bij je, nou toe dan maar, kan wel even.” De beperkt beschikbare vierkante meters in de persruimte vormen voor het tweetal geen enkel beletsel om hun plan ten uitvoer te brengen. Bovendien toont Martijn zich een snelle leerling. “Zo hee, de ‘Ronaldo’ heb je nu ook al onder knie, goed man!” Het tussendoortje wordt besloten met het plaatsen van Kiks handtekening op de door Martijn meegebrachte voetbalschoenen.

Feestje

Of Kik ook een favoriete voetballer heeft, is de jonge Idskenhúster eveneens nieuwsgierig naar. “Heb ik niet en ook nooit gehad. Elke grote voetballer heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten, die ik bewonder en respecteer.” Aan de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje dat Martijn binnenkort in het stadion houdt, kan Kik helaas geen gevolg geven. “Sorry joh, maar dan ben ik met vakantie.”
 
Hoewel Kik toegeeft dat een patatje op zijn tijd best lekker is, ontvangt Martijn van hem het advies dat gezond eten een belangrijke voorwaarde is voor het leveren van topprestaties. Genoeg gekletst nu, de lokroep van de met veel aandacht, kennis en liefde verzorgde grasmat in het Abe Lenstra stadion kunnen de beide rasvoetballers niet langer weerstaan. Kortom, voor Martijn een onvergetelijke Meet & Greet met zijn voetbalidool.