sc Heerenveen - FC Utrecht
22 september, 12:15 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Ruud van Nistelrooij: "Foppe heeft mij gevormd"

Gepubliceerd op 10 september 2011 10:00
Ruud van Nistelrooij: "Foppe heeft mij gevormd"

Ruud van Nistelrooij speelde in het seizoen 1997-1998 voor sc Heerenveen. De kiem van zijn succes ligt eigenlijk in Heerenveen, aldus de spits die deze zomer van HSV naar Malaga verkaste. In Spanje wil hij zijn het laatste kunststukje van een indrukwekkende sportieve loopbaan opvoeren. De Brabander begon die loopbaan in Friesland, hoewel hij in eerste instantie nog twijfelde of hij het niveau wel aan zou kunnen. De Transactiekrant, die deze week verscheen, sprak onlangs met de werelspits. Een interview met de vriendelijke wereldspits die sc Heerenveen nog altijd een warm hart toedraagt.


Op 17-jarige leeftijd debuteerde Ruud van Nistelrooij onder trainer Hans van der Pluijm in het betaalde voetbal, in eerste van FC Den Bosch. Dat was op 3 mei 1994 in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Zijn scorende vermogen viel bij de Bossche club nog niet op, onder meer omdat Van Nistelrooij toen centraal op het middenveld speelde en ploeggenoot Anthony Lurling (die later ook nog bij sc Heerenveen speelde) vanaf de vleugel de afmaker was. Bij FC Den Bosch speelde hij zes jaar bij de jeugd en vier seizoenen in de hoofdmacht.

Vele voetbalclubs informeerden naar de Brabantse aanvaller. De speler zelf twijfelde heel even: “Kan ik een hoger niveau aan”? Mensen in zijn directe omgeving gaven hem de juiste zet. Tussen al die geïnteresseerde clubs zat ook sc Heerenveen. Een club uit Friesland. De afstand deerde Ruud niet en hij tekende een meerjarige verbintenis bij de Pompeblêdenclub. Ruud: "Eenmaal aangekomen in Heerenveen voelde ik de gemoedelijkheid en de warmte. Ik had dat nodig. Ik heb me uitstekend kunnen ontwikkelen bij Heerenveen."

De toenmalige trainer van sc Heerenveen, Foppe de Haan, had het goed gezien. Bij Ruud spatte de behendigheid en de leergierigheid er van af. De samenwerking tussen speler en trainer werd een goede match. Het boterde niet altijd tussen de twee, maar Ruud geeft aan dat hij veel heeft mogen leren van zijn oude oefenmeester. "Meneer de Haan heeft hij gevormd en gekneed", geeft de succesvolle spits aan in een interview dat de Transactiekrant met hem had, in het Roda JC -stadion, na het gewonnen oefenduel met Malaga CF, tegen de club uit Kerkrade (1-2).

"Ik moest van meneer De Haan op een briefje aangeven wat mijn doelstellingen waren als voetballer. Wat wilde ik bereiken? Ik schreef dat op, en De Haan gaf zijn visie daar op en onthield dat. Datzelfde briefje heb ik nog steeds". Ruud had het af en toe best lastig in Heerenveen. "In de beginperiode miste ik mijn ouders en mijn vriendin, want Heerenveen was best ver. Den Bosch is zeker zo’n twee uren rijden in de auto. Bovendien moest ik in het begin wennen aan het hogere niveau, maar na verloop van tijd ging het best goed."

Bij zijn oude vereniging FC Den Bosch speelde Ruud van Nistelrooij vaak als een nummer tien. "Dat klopt inderdaad", vertelt Ruud. "Meneer de Haan had dat ook gezien, maar vond dat ik meer een nummer negen was/ben die nog meer doelpunten moest maken. Hij is zijn gevoel en zijn eigen visie gevolgd en is met mij gaan werken. Ik ben De Haan dan ook zeer dankbaar voor zijn werk met mij en voor mij. Mede door hem ben ik geworden tot wie ik nu ben."

Iedereen weet inmiddels wat er van Ruud van Nistelrooij geworden is. Het is succesvolle spits van wereldformaat geworden. Bij sc Heerenveen scoorde de aanvaller dertien treffers. Bij PSV, Manchester United, Real Madrid en Hamburger SV herhaalde de speler zijn kunststukje. Afgelopen zomer tekende de Brabander een eenjarig contract bij het ambitieuze Malaga CF. De overgang naar Spanje was een bewuste keuze geeft Ruud aan. "We, mijn vrouw Leontien en ik, wilden graag terug naar Spanje. We hebben er een prima tijd gehad, toen ik bij Madrid speelde. Het voelt weer een beetje als thuiskomen".

Ruud van Nistelrooij: "Ik heb me uitstekend kunnen ontwikkelen bij Heerenveen."
Ruud van Nistelrooij: "Ik heb me uitstekend kunnen ontwikkelen bij Heerenveen."


PSV wilde de aanvaller deze zomer ook inlijven naar het schijnt. Ruud: "PSV heeft mij weleens gepolst in een terugkeer naar de club, maar dat was afgelopen zomer totaal niet aan de orde. Het hoofdstuk PSV is voor mij afgesloten. Toen Malaga informeerde, en toen ze aangaven wat ze van plan zijn, was ik gelijk om. Ik weet ook dat we nog geen Real Madrid of FC Barcelona zijn, maar ik ben er van overtuigd dat we komend seizoen goed mee kunnen draaien in de Primera Division. De club heeft veel kunnen investeren in goede spelers, en met trainer Manuel Pellegrini, mijn oude coach bij Real Madrid, aan het roer, moet het zeker gaan lukken voor ons. Ik heb er veel zin in", aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij heeft goede herinneringen aan Heerenveen en houdt interesse. "Ik volg de club nog steeds en weet dan ook dat het de afgelopen twee seizoenen niet zo goed is gegaan met de club, maar ik weet ook dat het weer goed zal komen met Heerenveen. Een man als Foppe de Haan zou mogelijk iets kunnen betekenen voor de club, want Foppe is Heerenveen, en Heerenveen is Foppe voor mij".

Dat Ruud veel respect heeft voor zijn oude trainer wisten we, maar de spits gaat nog even door: "Zoals ik eerder al aangaf heeft Foppe mij gevormd. Hij wist precies hoe ik dacht en hoe ik handelde in bepaalde situaties. Ik kon soms opvliegend zijn, maar De Haan wist precies hoe hij dat er uit moest krijgen. Ik ben onder hem dan ook een stuk rustiger geworden. Ik kan mij dan ook nog goed herinneren dat ik een aantal dagen, volgens hem wat slapjes had getraind. We speelden op een zaterdag, thuis, tegen NAC Breda. Foppe schreef dan op vrijdag keurig zijn elf spelers op het bord in de kleedkamer. Alleen voor die ene wedstrijd had hij de nummer negen positie open gelaten. Ik ging gelijk verhaal halen bij de trainer natuurlijk. Hij gaf aan dat hij nog niet zeker wist of hij Radu Gusatu of mij op moest gaan stellen. Ik was me toch een partij kwaad...".

"Eenmaal thuis gekomen heb ik alles wat maar bij me in de buurt lag weggesmeten. Ik moest spelen, en ik moest scoren. Die drive zat er zo in, en Foppe wist dat. Diezelfde nacht kon ik moeilijk slapen, maar de volgende avond stond ik gewoon in de basisopstelling en ik scoorde. We wonnen die wedstrijd. De Haan had me enorm geprikkeld en heeft me laten ervaren dat rust en vertrouwen in jezelf hebben een belangrijk issue is, als je een goede aanvaller wil zijn of worden."

Sipke Tjerkstra