Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Van La Parra: ‘Te vroeg naar buitenland gegaan, maar geen spijt’

Gepubliceerd op 11 januari 2013 09:05
Van La Parra: ‘Te vroeg naar buitenland gegaan, maar geen spijt’

Als B-junior van Feyenoord vertrok Rajiv van La Parra in 2008 naar Frankrijk, om te voetballen bij de club Caen. Zijn Franse avontuur pakte niet uit zoals Van La Parra wilde, vertelt de aanvaller van sc Heerenveen in Voetbal International. Bij sc Heerenveen wil Van La Parra zijn doorbraak beleven.

,,Hoewel mijn begin bij Caen veelbelovend was en ik al na een paar maanden in Ligue 1 mijn eerste minuten maakte in de derby tegen Le Havre, werd het Franse avontuur niet wat ik er van hoopte”, zegt Van La Parra in VI. ,,In drie seizoenen tijd heb ik veel te weinig gespeeld. Ze wilden me langzaam brengen, maar ik merkte dat ik zoiets moeilijk vond. Ik wilde spelen en niet te lang toekijken. We degradeerden in mijn eerste seizoen, maar een jaar later promoveerden we weer. In beide seizoenen was mijn bijdrage minimaal, ik mocht het vooral met invalbeurten laten zien. Het was een zware tijd. In het begin verstonden we (Van La Parra woonde in Frankrijk samen met zijn moeder, red.) niemand, de spelers spraken nauwelijks Engels. Met dank aan een privélerares kregen we de taal onder de knie, en er kwam ook veel familie over. Omdat ik sportief maar niet mijn draai kon vinden, heb ik me er nooit helemaal thuis gevoeld. Na drie jaar zat er ook maar één ding op: transfervrij mocht ik op zoek gaan naar een nieuwe club. Een ervaring rijker als mens, maar als voetballer wachtte ik nog altijd op mijn grote doorbraak.”

Ondanks zijn weinig succesvolle periode, heeft Van La Parra geen spijt van zijn Franse avontuur. ,,Ik ben te vroeg naar het buitenland gegaan, maar spijt heb ik alleen van dingen die ik niet heb gedaan. Ik ben in Frankrijk volwassen geworden en heb mezelf echt leren kennen. Als ik nu nog een keer die kans zou krijgen, zou ik een andere keuze maken, maar dat komt ook doordat ik nu meer ervaring heb. Het heeft dan ook vooral met de situatie van het Nederlands voetbal te maken. Inmiddels krijgt het talent bij Feyenoord volop de kans, maar dat was een paar jaar geleden zeker anders. Toch kan ik wel heel erg genieten van mijn oude ploegmaatjes. We hadden bij Feyenoord een gouden lichting, met spelers als Bruno Martins Indi, Bart Schenkeveld, Jordy Clasie, Ricky van Haaren, Jerson Cabral en Luc Castaignos. We werden in de B1 landskampioen en waren in alles de beste ploeg van onze leeftijdscategorie. Met Jerson Cabral en Bruno Martins Indi heb ik geregeld contact. En als ik iemand als Jordy Clasie zie spelen bij Feyenoord, dan geeft dat een kick. Zij hebben bereikt waar ik altijd van droomde: spelen in De Kuip. Toch betekent het niet dat ik die wens niet meer heb. Ik ben pas 21 jaar en Feyenoord 1 blijft mijn doel.”

Van La Parra in actie tegen zijn oude club Feyenoord. ,,Feyenoord 1 blijft mijn doel"
Van La Parra in actie tegen zijn oude club Feyenoord. ,,Feyenoord 1 blijft mijn doel"

,,Maar op dit moment zit ik goed bij SC Heerenveen. Hier staat er minder druk op en kan ik mezelf verder ontwikkelen. Hoewel het in de afgelopen maanden natuurlijk niet rustig binnen de club was, ben ik ervan overtuigd dat we het dieptepunt hebben gehad. Eigenlijk kwam de winterstop op het verkeerde moment, want we begonnen steeds beter te draaien. Tegen Feyenoord en Vitesse lieten we in de laatste week zien dat we tot wat moois in staat zijn. Dat was in de eerste maanden wel anders. Voorin stonden we op een eiland, het middenveld werd overlopen en achterin waren we heel kwetsbaar. Het was los zand, maar dat is het verleden. De laatste weken hebben we vertrouwen gevoeld, de trainer koos voor een vaste basiself, en de resultaten werden steeds beter. Dit seizoen is daarom zeker nog niet verloren. Zo groot is het gat met het linkerrijtje niet. We moeten vertrouwen hebben, in onszelf en in elkaar. Alleen als je twijfelt, zal je falen. Daar kan ik zeker over meepraten.”

Bron: Voetbal International